Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Ετήσια έκθεση (GTI) 2017 για την διάδοση της τρομοκρατίας

Γράφει ο Κάτς80

Η πέμπτη έκδοση του Παγκόσμιου Δείκτη Τρομοκρατίας τονίζει ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά οι θάνατοι από τρομοκρατικά χτυπήματα έχουν μειωθεί. Υπήρξαν 22%  λιγότεροι θάνατοι σε σύγκριση με την αιχμή της τρομοκρατικής δραστηριότητας το 2014, με σημαντική πτώση της τρομοκρατίας στα επίκεντρα της Συρίας, του Πακιστάν, του Αφγανιστάν και της Νιγηρίας. Συλλογικά, αυτές οι τέσσερις χώρες, οι οποίες συγκαταλέγονται στις πέντε πιο εκτεθειμένες από την τρομοκρατία, κατέγραψαν κατά 33% λιγότερους θανάτους.

Ο ετήσιος δείκτης παγκόσμιας τρομοκρατίας (GTI) καταγράφετε από το Ινστιτούτο Οικονομίας & Ειρήνης (IEP) και παρέχει μια περιεκτική σύνοψη των βασικών τάσεων της παγκόσμιας τρομοκρατίας με την ανάλυση των άμεσων και έμμεσων επιπτώσεων της τρομοκρατίας σε 163 χώρες.

Οι θετικές πληροφορίες στη φετινή GTI αντισταθμίζονται από την αύξηση της εξάπλωσης της τρομοκρατίας. Ο αριθμός των χωρών που είχαν τουλάχιστον έναν θάνατο από τρομοκρατία αυξήθηκε από 65 χώρες το 2015 σε 77 το 2016.

Το ISIL σκότωσε 50% περισσότερους ανθρώπους το 2016 σε σύγκριση με το 2015 με πάνω από 9.000 ζωές. Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους σημειώθηκαν στο Ιράκ, γεγονός που σημαίνει ότι το Ιράκ κατατάχθηκε για άλλη μια φορά ως η χώρα που επηρεάζεται περισσότερο από την τρομοκρατία.

Το ISIL διατέλεσε επίσης ο οδηγός της αύξησης της τρομοκρατίας στην Ευρώπη και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Υπήρξαν 67% αύξηση των επιθέσεων και σχεδόν 600% αύξηση των θανάτων από το 2014. Όμως, πολλοί από αυτούς τους θανάτους προκλήθηκαν από μικρό αριθμό επιθέσεων που προκάλεσαν πολύ υψηλά θανατηφόρα ατυχήματα. Στην πραγματικότητα, μόνο τρεις επιθέσεις αντιστοιχούν στο 44% όλων των θανάτων από τρομοκρατία στις ανεπτυγμένες χώρες μεταξύ 2014 και Ιουνίου 2017. Οι επιθέσεις αυτές περιλάμβαναν τις επιθέσεις του Παρισιού το 2015 που σκοτώθηκαν 137 άτομα, την επίθεση με οχήματα (φορτηγά) στη Νίκαια τον Ιούλιο του 2016 όπου σκοτώθηκαν 87 άνθρωποι και τον Ιούνιο 2016 επίθεση σε νυχτερινά κέντρα του Ορλάντο που οδήγησε σε 50 θανάτους.

Ωστόσο, η μειούμενη ικανότητα του ISIL συνέπεσε με μια θετική μετατόπιση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, με την μείωση του αριθμού των θανάτων, αν και η ανάλυση αυτή αποκλείει την Τουρκία και το Ισραήλ.

Η τάση αυτή συνδέεται με την αλλαγή της τρομοκρατικής τακτικής που χρησιμοποιείται στις χώρες του ΟΟΣΑ. Από το 2014, σημειώθηκε μια γενική στροφή προς απλούστερες επιθέσεις κατά μη παραδοσιακών και πιο ήπιων πολιτικών στόχων. Ένας μεγαλύτερος αριθμός επιθέσεων εξουδετερώθηκαν από τις υπηρεσίες ασφαλείας, ενώ οι μισές από τις επιθέσεις με βόμβες και εκρηκτικές ύλες καταστράφηκαν. Πριν από δύο χρόνια, μόνο το ένα τρίτο αυτών των τύπων επιθέσεων είχαν εξαλειφτεί από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Τα εξελιγμένα και πολύπλοκα είδη επιθέσεων συνεπάγονται περισσότερους ανθρώπους και προγραμματισμό και κατά συνέπεια είναι πιο πιθανό να εντοπιστούν. Λιγότερο εξελιγμένες επιθέσεις που μπορούν να εκτελεστούν με χαμηλότερο κόστος είναι και πιο δύσκολο να εντοπιστούν.

Η έκθεση του GTI 2017 υπογραμμίζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο η τρομοκρατία παραμένει άνισα σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως φαίνεται από τον παραπάνω χάρτη. Η Κεντρική Αμερική και η Καραϊβική συνεχίζουν να είναι η λιγότερο πληγείσες περιοχές. Υπήρξαν μόνο 12 θάνατοι που καταγράφηκαν το 2016, γεγονός που αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 0,4% όλων των θανάτων από τρομοκρατικές ενέργειες. Εν τω μεταξύ, το 94% όλων των τρομοκρατικών επιθέσεων (θανάτων) βρίσκονται στη Μέση Ανατολή τη Βόρεια Αφρική, στην υποσαχάρια Αφρική και στη Νότια Ασία.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των κινητήριων δυνάμεων της τρομοκρατίας, της παρουσίας ένοπλων συγκρούσεων και της πολιτικής βίας. Η ανάλυση διαπιστώνει ότι το 99% όλων των θανάτων τα τελευταία 17 χρόνια βρίσκονται σε χώρες είτε σε σύγκρουση είτε με υψηλά επίπεδα πολιτικού αυταρχισμού. Αυτό δείχνει ότι η τρομοκρατία χρησιμοποιείται συχνά ως τακτική μέσα σε μια ένοπλη σύγκρουση ή κατά των κατασταλτικών πολιτικών καθεστώτων. Δείχνει επίσης τους κινδύνους πολιτικών καταστολών και αντιτρομοκρατικών ενεργειών που μπορούν να επιδεινώσουν τις υπάρχουσες διαμαρτυρίες και τους κινητήριους μοχλούς του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας.

Χρήστος Κατσέας

Πηγή: visionofhumanity.org 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.