Γράφει ο Κάτς80
Μια οργάνωση δικαιωμάτων ζήτησε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διερευνήσει τους ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανέφερε ο δικηγόρος της ομάδας.Ο Αραβικός Οργανισμός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ηνωμένο Βασίλειο κατηγορεί την κυβέρνηση των ΗΑΕ, μέρος ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, που πολεμά τους αντάρτες του Huthi στην Υεμένη, όπου τους κατηγορούν για « επιθέσεις αδιάκριτος εναντίον πολιτών», δήλωσε ο δικηγόρος Joseph Breham. Ο AOHR (Αραβικός Οργανισμός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα) με έδρα το Λονδίνο προειδοποιεί επίσης ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν χρησιμοποιήσει απαγορευμένες βόμβες διασποράς και μισθοφόρους για να κάνουν βασανιστήρια και εκτελέσεις.
Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου η Fatou Bensouda θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα ανοίξει ή όχι μια προκαταρκτική έρευνα. Η Υεμένη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν έχουν υπογράψει το καταστατικό της Ρώμης, το οποίο στηρίζει το δικαστήριο της Χάγης, οπότε η εισαγγελέας Bensouda θα είναι αρμόδια μόνο αν εμπλέκονται υπήκοοι άλλης χώρας.
«Η καταγγελία μας απευθύνεται σε πράξεις που διαπράττονται στην περιοχή της Υεμένης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία δεν αναγνωρίζουν το ΔΠΔ», δήλωσε ο δικηγόρος της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα AOHR Breham. Πρόσθεσε ωστόσο ότι: «Οι δράστες αυτών των εγκλημάτων είναι μισθοφόροι που απασχολούνται από τα Εμιράτα και προέρχονται από την Κολομβία, τον Παναμά, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Νότια Αφρική ή την Αυστραλία – χώρες που αναγνωρίζουν το ΔΠΔ».
Θα ήταν επομένως δυνατό για το δικαστήριο να ξεκινήσει έρευνα, είπε ο Breham, κατηγορώντας τις δυνάμεις του Εμιράτου και για «αεροπορικές επιθέσεις που πραγματοποιούνται και σε σπίτια, νοσοκομεία και σχολεία».
Όταν το δικαστήριο ξεκίνησε το 2002, το γραφείο του εισαγγελέα έλαβε περίπου 10.000 αιτήματα από άτομα, ομάδες και χώρες για να ερευνήσει τα εικαζόμενα εγκλήματα. Μόνο αυτό το έτος, δεκάδες εκατοντάδες ακτιβιστές από το Μεξικό, τη Βενεζουέλα, τις Φιλιππίνες και τα παλαιστινιακά εδάφη επεδίωξαν να εξασφαλίσουν έρευνα από το διεθνές δικαστήριο.
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 προκαταρκτικές εξετάσεις του ICC και 11 πλήρεις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι περισσότεροι έλεγχοι έχουν επικεντρωθεί μέχρι τώρα στα αφρικανικά έθνη. Ο AOHR κατηγορεί τις δυνάμεις των ΗΑΕ ότι χρησιμοποιούν μισθοφόρους για να βασανίσουν κρατούμενους στις φυλακές που κρατούνται από την κυβέρνηση της Υεμένης και να πραγματοποιήσουν εκτελέσεις.
Τον Ιούνιο, το Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) κατηγόρησε τα ΗΑΕ για τη υλοποίηση τουλάχιστον δύο «ανεπίσημων εγκαταστάσεων κράτησης» στην Υεμένη και ανάφερε ότι είχε μεταφέρει κρατούμενους σε βάση στην Ερυθραία.
Τα ΗΑΕ απέρριψαν τους ισχυρισμούς ως «εντελώς αβάσιμους», λέγοντας ότι οι δυνάμεις της «σέβονται τις διεθνείς συμβάσεις για τις ένοπλες συγκρούσεις». Τα ΗΑΕ ενισχύουν από το Μάρτιο του 2015 την υποστήριξη της κυβέρνησης της Υεμένης στη σύγκρουσή τους με τους αντάρτες.
Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ συμφώνησε τον Σεπτέμβριο να στείλει ερευνητές εγκλημάτων πολέμου στην Υεμένη, ξεπερνώντας την αντίσταση από τη Σαουδική Αραβία, η οποία αγωνίστηκε για να μην ξεκινήσει μια ανεξάρτητη διεθνή έρευνα. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στην καμπάνια της Σαουδικής Αραβίας, η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015, για να απομακρύνει τα πλεονέκτημα των ανταρτών Huthi, οι οποίοι είχαν πάρει την πρωτεύουσα Sanaa και άλλες βόρειες και κεντρικές περιοχές ενός από τα φτωχότερα έθνη του αραβικού κόσμου.
Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ λένε ότι η Υεμένη δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο λιμό του κόσμου τις τελευταίες δεκαετίες, αν δεν ανατραπεί ο αποκλεισμός του σαουδαραβικού συνασπισμού από τα λιμάνια και τους αεροδρόμια.
Το παιδικό ταμείο του ΟΗΕ Η UNICEF προειδοποίησε την Κυριακή ότι περισσότερα από 11 εκατομμύρια παιδιά της Υεμένης έχουν απεγνωσμένα ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο καταστροφικός πόλεμος έχει σκοτώσει από τότε 8.600 ανθρώπους, ενώ άλλοι 2.000 έχουν πεθάνει από τη χολέρα.
Χρήστος Κατσέας
Κατηγορίες:Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας