Γράφει ο Κάτς80
Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούτ Αμπάς δήλωσε την Τρίτη ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον ενημέρωσε ότι σκοπεύει να μεταφέρει την πρεσβεία της χώρας του (ΗΠΑ) από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.
Αν το κάνει αυτό και αναγνωρίσει την ιερή πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ο Trump θα σπάσει μια αμερικανική εξωτερική πολιτική που για δεκαετίες υφίσταται.Οι θέσεις των παγκόσμιων δυνάμεων – οργανισμών για το θέμα είναι: ιστορικά το 1947, τα Ηνωμένα Έθνη επινόησαν ένα σχέδιο για τη διάσπαση της Παλαιστίνης υπό βρετανική κατοχή σε τρεις οντότητες: ένα εβραϊκό κράτος, ένα αραβικό κράτος και την Ιερουσαλήμ, η οποία θα είχε ένα μοναδικό καθεστώς ως μια διεθνώς ελεγχόμενη πόλη. Η απόφαση 181 ενστερνίστηκε από τα κράτη με 33 ψήφους υπέρ (μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, η Σοβιετική Ένωση και η Γαλλία), 13 ψήφους κατά (μεταξύ αυτών και τα αραβικά κράτη) και 10 αποχές (εκ των οποίων και η Βρετανία). Η Ισραηλίτες ηγέτες αποδέχτηκαν το σχέδιο, αλλά ο αραβικός κόσμος το απέρριψε.
Μετά την αποχώρηση των Βρετανών τον επόμενο χρόνο, ξέσπασε ένας πόλεμος στο οποίο το Ισραήλ κατέλαβε τη δυτική πλευρά της πόλης, ενώ οι Παλαιστίνιοι ανέλαβαν την ανατολή. Κατά την επόμενη σύγκρουση το 1967, το Ισραήλ πήρε τον έλεγχο της ανατολικής Ιερουσαλήμ και αργότερα συνδέθηκε, με κινήσεις που δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ από τη διεθνή κοινότητα.
Ο κυρίως παλαιστινιακός πληθυσμός στην ανατολή ζει υπό πλήρη ισραηλινό έλεγχο, αλλά δεν μπορεί να ψηφίσει στις κοινοβουλευτικές εκλογές. Το Ισραήλ βλέπει την πόλη ως αδιαίρετη πρωτεύουσα της, με δηλώσεις τους αναφέρουν ότι η πόλη «είναι η πρωτεύουσα του εβραϊκού λαού για 3.000 χρόνια και η πρωτεύουσα του Ισραήλ εδώ και 70 χρόνια».
Η διεθνώς αναγνωρισμένη παλαιστινιακή κυβέρνηση βλέπει το ανατολικό τμήμα ως πρωτεύουσα της μελλοντικής τους ανεξάρτητης χώρας. Το ισλαμικό κίνημα Hamas, το οποίο ελέγχει τη Γάζα και δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ, αποκαλεί την Ιερουσαλήμ ως παλαιστινιακή πρωτεύουσα.
Ηνωμένες Πολιτείες: Το 1995, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε το νόμο περί πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ ζητώντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μετακινήσουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, αναγνωρίζοντάς την ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Ο νόμος είναι δεσμευτικός για την αμερικανική κυβέρνηση, αλλά μια ρήτρα επέτρεψε στους προέδρους διαχρονικά να αναβάλουν την μετακίνηση τους αυτή για έξι μήνες σχετικά με τα «συμφέροντα εθνικής ασφάλειας». Οι πρόεδροι Μπιλ Κλίντον, Τζορτζ Μπους και Μπαράκ Ομπάμα επαναλάμβαναν τη ρήτρα κάθε έξι μήνες.
Η Διεθνής κοινότητα: Η θέση της πλειοψηφίας της διεθνούς κοινότητας παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη εδώ και δεκαετίες. Ουσιαστικά η Ιερουσαλήμ θεωρείται ως θέμα για τις τελικές διαπραγματεύσεις για το καθεστώς μεταξύ των δύο πλευρών. Οι δηλώσεις των Ηνωμένων Εθνών δείχνουν ωστόσο ότι η πόλη θα μπορούσε να παραμείνει πρωτεύουσα τόσο του Ισραήλ όσο και ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους σε οποιαδήποτε συμφωνία. Η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών ακολούθησε σε μεγάλο βαθμό αυτή τη γραμμή.
Όλες οι πρεσβείες βασίζονται στην ονομαζόμενη εμπορική πρωτεύουσα του Τελ Αβίβ, αλλά οι περισσότερες χώρες απλά δεν διευκρινίζουν ποια θεωρούν ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Δεκατρείς χώρες είχαν πρεσβείες στην Ιερουσαλήμ μέχρι το 1980, ωστόσο, ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών τους κάλεσε να τις καταργήσουν.
Αυτές οι χώρες είναι: Η Βολιβία, η Χιλή, η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα, η Δομινικανή Δημοκρατία, το Εκουαδόρ, το Ελ Σαλβαδόρ, η Γουατεμάλα, η Αϊτή, οι Κάτω Χώρες, ο Παναμάς, η Ουρουγουάη και η Βενεζουέλα καθώς και μετατόπισαν τις πρεσβείες τους. Νωρίτερα φέτος, τα ισραηλινά μέσα μαζικής ενημέρωσης διακήρυξαν μια δήλωση της ρωσικής κυβέρνησης ότι για πρώτη φορά συγκεκριμένα είπαν ότι «βλέπουμε τη Δυτική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ».
Αυτό φαινόταν να είναι μια μετατόπιση της πολιτικής θέσης της Ρωσίας και χαιρετίστηκε από μερικούς ισραηλινούς πολιτικούς, αν και είχε ελάχιστες πρακτικές συνέπειες. Η δήλωση αναγνώρισε επίσης και την «ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους».
Χρίστος Κατσέας
Πηγή: iefimerida.gr, cnn.gr, news247.gr
Κατηγορίες:Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας, Γεωπολιτική, Πολιτική