Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Οι Σύριοι Κούρδοι κινούνται πιο κοντά στη Ρωσία

Γράφει ο Κάτς80

Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία φοβόταν και προσπάθησε να αποτρέψει δύο πράγματα στη Συρία: τη σύμπραξη των Ηνωμένων Πολιτειών με τις μονάδες προστασίας των Κούρδων στη βόρεια Συρία και το ρόλο των Κούρδων στη διαδικασία διευθέτησης, της de facto μόνιμης αυτονομίας.Παρά τις προσπάθειές της, η Τουρκία δεν κατάφερε να σταματήσει τις στρατιωτικές ενισχύσεις των ΗΠΑ για τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που κυριαρχούσε το YPG. Τώρα προκύπτει να χάνει και το δεύτερο κεφάλαιο στο οποίο είχε επενδύσει, στο οποίο η Ρωσία είναι ο πρωταγωνιστής. Η Άγκυρα έχει δηλώσει ότι είναι ακόμη και σε ετοιμότητα για ένα διάλογο με τη Δαμασκό, αλλά θα εμποδίσει έναν κουρδικό ρόλο στη διαδικασία της πολιτικής επίλυσης μέσω της ρωσικής τροχιάς.

Μετά από μια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των προέδρων Donald Trump και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu ισχυρίστηκε ότι ο Trump είχε υποσχεθεί να σταματήσει να οπλίζει το YPG, τα πράγματα ωστόσο δείχνουν να είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που προσπαθεί να σκιαγραφήσει η Άγκυρα. Το Πεντάγωνο έχει από τότε δήλωσε ότι η υποστήριξή του θα συνεχιστεί όσο συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Επιπλέον, οι Κούρδοι επιμένουν ότι έχουν λάβει διαβεβαιώσεις ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στις απελευθερωμένες περιοχές θα συνεχιστεί μέχρις ότου επιτευχθεί πολιτική συμφωνία στη Συρία. Αυτό σηματοδοτεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να παραμείνουν στο παιχνίδι ως κράτος «εγγυητής» σε μια διαδικασία που θα καθιερώσει την de facto κουρδική αυτονομία σε ένα συνταγματικό πλαίσιο, και αυτό είναι μια ανησυχητική προοπτική για την Άγκυρα.

Οι πιο σημαντικές εξελίξεις, ωστόσο, συμβαίνουν στις σχέσεις των Κούρδων με τη Ρωσία, οι οποίες οικοδομούν παράλληλα με τους δεσμούς τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με μια τρίτη στρατηγική που στηρίζεται στην εξισορρόπηση των εξουσιών.

Ενώ οι Τούρκοι ήταν απασχολημένοι με τη συζήτηση για το αν η Ρωσία θα έδινε το πράσινο φως σε μια Τουρκική στρατιωτική κίνηση στην Αφρικανική ύπερο, η συνεργασία της Τουρκίας στη διαδικασία της Αστάνα υπό την ηγεσία της Ρωσίας, διαμορφώθηκε με μια νέα κουρδική-ρωσική εταιρική σχέση στο Deir ez-Zor (Συρία). Στο Αφρίν της Συρίας, οι Ρώσοι απέφυγαν να δημοσιοποιήσουν τη συνεργασία τους με τους Κούρδους. Αλλά στο Deir ez-Zor, επέλεξαν να το δηλώσουν ανοιχτά. Χωρίς αμφιβολία, αυτή ήταν μια κίνηση που επιδιώκει να εξισορροπήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά μήκος της γραμμής του Ευφράτη και να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού υπέρ της Δαμασκού.

Στο Deir ez-Zor, οι Ρώσοι υποστήριζαν το συριακό στρατό στη δυτική πλευρά του Ευφράτη και επέλεξαν να συνεργαστούν με τους Κούρδους στην ανατολική πλευρά του ποταμού. Όλα τα μέρη συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην al-Salihiyah, μια πόλη στην επαρχία του Ντέιρ αλ-Ζορ, στις 3 Δεκεμβρίου, ο Ρώσος διοικητής στη στρατιωτική βάση Hmeimim, και ο εκπρόσωπος του YPG Nuri Μαχμούντ έκαναν μια κοινή δήλωση τύπου σε ένα δωμάτιο με ρωσικές και YPG σημαίες. Ο Ρώσος στρατηγός ανέφερε ότι διεξήγαγαν κοινή στρατιωτική επιχείρηση κατά του ISIS στο Deir ez-Zor με διάφορες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου και του YPG. Τα ρωσικά αεροπλάνα, ανέφερε, πραγματοποίησαν 672 πτήσεις για την υποστήριξη του YPG και άλλων ομάδων, χτυπώντας περίπου 1.450 στόχους. Ο Κούρδος επικεφαλής δήλωσε ότι οι Κούρδοι θα παρέχουν ασφάλεια στις ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική πλευρά του Ευφράτη.

Μια άλλη συνάντηση, στην οποία παρευρέθηκε ο Γενικός Διοικητής της YPG Sipan Hemo, οδήγησε σε απόφαση για τη δημιουργία μιας κοινής αίθουσας χειρισμού στο al-Salihiyah, την οποία ο συγκεκριμένος στρατηγός Poplavsky περιέγραψε ως πολύ σημαντικό από την άποψη της υποστήριξης του YPG.

Η Τουρκία, η οποία συνεργάστηκε με τη Ρωσία και το Ιράν για τη δημιουργία ζωνών αποξένωσης μέσω της διαδικασίας της Αστάνα, παρέμεινε σιωπηλή για τη συνάντηση στο Deir ez-Zor. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, εν τω μεταξύ, ανέφερε ότι οι ρωσικές και οι κουρδικές (YPG) δυνάμεις « θα αξιολογήσουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν» μετά την πλήρη ανατροπή του ISIS.

Τον Μάρτιο, η Ρωσία είχε αναπτύξει στρατεύματα στο χωριό Kafr Janneh (Συρία) με τον επιδιωκόμενο στόχο της παρακολούθησης της κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή. Τον Ιούλιο, ενώ μια επιχείρηση στη Raqqa ήταν σε εξέλιξη, δημιούργησε μια κοινή αίθουσα χειρισμού με το συριακό στρατό και το YPG σε μια ερημική περιοχή κοντά στην Rusafa. Τώρα, με την al-Salihiyah, η εταιρική σχέση της Ρωσίας με τους Κούρδους αποκτά μια πιο σημαντική διάσταση.

Η συνεργασία Ρωσικής-Κούρδης στρατιωτικής δύναμης στο Deir ez-Zor «αναπτύχθηκε με πρωτοβουλία της Ρωσίας», δήλωσε ένας αξιωματούχος του Δημοκρατικού Κόμματος (PYD), η πολιτική πτέρυγα του YPG. Καθώς ο αγώνας εναντίον του ISIS έρχεται στο τέλος, οι Κούρδοι εισέρχονται σε μια περίοδο κρίσιμων επιλογών, σύμφωνα με τον κούρδο αξιωματούχο, ο οποίος ασχολείται με το έργο της πολιτικής διοίκησης στη Raqqa.

«Προσπαθούμε να μείνουμε σε καλή κατάσταση με τους Ρώσους αλλά  αυτό δεν μειώνει τη σημασία της εταιρικής μας σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αμερικανοί αξιωματούχοι μας έχουν πει ότι δεν θα αποχωρήσουν μέχρι να επιτευχθεί πολιτική λύση στη Συρία, πράγμα που σημαίνει Η αμερικανική υποστήριξη σε περιοχές που απελευθερώνονται θα συνεχιστεί», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να κάνουν μια σημαντική πολιτική χειρονομία στους Κούρδους τις επόμενες ημέρες. «Προς το παρόν, η εταιρική σχέση είναι σε στρατιωτικό επίπεδο. Από την αρχή, ζητούσαμε πολιτική αναγνώριση, αναμένουμε πρόοδο σε αυτό το θέμα τις προσεχείς ημέρες, εννοώ ότι θα μπορούσε να υπάρξει άνοιγμα των ΗΠΑ σε σχέση με την Δημοκρατική Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας», είπε.

Λόγω των αβεβαιοτήτων στο σχέδιο παιχνιδιού της Ουάσιγκτον στη Συρία, το ρωσικό σχέδιο εξελίσσεται ταχύτερα. Ως εκ τούτου, οι Κούρδοι είναι διατεθειμένοι να βάλουν περισσότερα από τα αυγά τους στο ρωσικό καλάθι, όπως αποδεικνύει πρόσφατα μια σειρά δηλώσεων που αφήνουν την πόρτα ανοιχτή στη συνεργασία με τη Μόσχα και απευθείας με τη Δαμασκό. Ο εκπρόσωπος  του Κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης PYD (Συρία), ο Abd Salam Muhammad Ali, δήλωσε, για παράδειγμα, στην εφημερίδα Izvestiya της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα ότι η SDF (Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας) θα μπορούσαν να ενταχτούν στον συριακό στρατό αν βρεθεί μια πολιτική λύση που θα ικανοποιούσε όλα τα κόμματα.

Σε άλλες παρατηρήσεις στον ρωσικό Τύπο, ο εκπρόσωπος της PYD δήλωσε ότι ήλθε η ώρα για διάλογο με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ, τονίζοντας ότι οι Κούρδοι δεν επιδιώκουν την ανεξαρτησία τους, αλλά «μια ομοσπονδιακή δημοκρατία μέσα σε μια ενωμένη Συρία».

Εν ολίγοις, οι τελευταίες κουρδικές θέσεις αντικατοπτρίζουν μεγαλύτερη προθυμία για διάλογο με τη Δαμασκό, πράγμα που σημαίνει ότι η ρωσική επιλογή κερδίζει βάρος όσον αφορά τις προοπτικές συνεργασίας. Η Άγκυρα, από την πλευρά της, παραμένει αντίθετη σε κάθε σενάριο που εμπλέκει τους Κούρδους ως ενδιαφερόμενους φορείς στην πολιτική μετά την περίοδο της ανάκτησης της κυριαρχίας και στην ανασυγκρότηση της Συρίας.

Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.