Γράφει ο Κάτς80
Πολλές από τις κρίσιμες υποδομές στον κόσμο όπως οι επικοινωνίες, οι αεροπορικές μεταφορές, το ναυτιλιακό εμπόριο, οι χρηματοπιστωτικές και άλλες επιχειρηματικές υπηρεσίες, τα συστήματα παρακολούθησης και προστασίας του καιρού και του περιβάλλοντος εξαρτώνται από τη διαστημική υποδομή, συμπεριλαμβανομένων δορυφόρων, επίγειων σταθμών και ζεύξεων δεδομένων σε εθνικό, και διεθνή επίπεδο.Οι δορυφόροι και τα άλλα διαστημικά περιουσιακά στοιχεία, όπως και άλλα τμήματα της ψηφιοποιημένης υποδομής είναι ζωτικής σημασίας, είναι ευάλωτα στο cyberattack (κυβερνοεπιθέσεις), τα ευάλωτα χαρακτηριστικά του διαστήματος στον κυβερνοχώρο συνεπάγονται σοβαρούς κινδύνους για τις υποδομές κρίσιμης σημασίας στο έδαφος.
Οι ανασφάλειες στο διαστημικό περιβάλλον θα παρεμποδίσουν την οικονομική ανάπτυξη και θα αυξήσουν τους κινδύνους για την κοινωνία.
Οι κυβερνητικές επιθέσεις σε δορυφόρους μπορούν να περιλαμβάνουν παρέμβαση από παρεμβολές, πλαστογράφηση και πειρατεία στα δίκτυα επικοινωνιών. Στοχεύοντας σε συστήματα ελέγχου ή σε προγράμματα αποστολών. Καθώς και επιθέσεις σε επίγειες υποδομές, όπως τα κέντρα δορυφορικού ελέγχου.
Πιθανές κυβερνοθεραπείες ενάντια στα διαστημικά συστήματα περιλαμβάνουν και τις κρατικές και στρατιωτικές ενέργειες. Καλά οργανωμένα εγκληματικά στοιχεία που αναζητούν οικονομικό όφελος, τρομοκρατικές ομάδες που επιθυμούν να προωθήσουν τα συμφέροντα τους, ακόμη και μέχρι το καταστροφικό επίπεδο δορυφορικών συγκρούσεων ως και μεμονωμένους χάκερ που θέλουν να φανταστούν και να προετοιμάσουν τις ικανότητές τους.
Ο χώρος μεταβάλλεται από μια επιλεκτική διατήρηση πλούσιων κρατών ή ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με επαρκείς πηγές, σε ένα πεδίο στο οποίο κυριαρχούν οι δυνάμεις της αγοράς. Οι σημερινές τεχνολογίες φέρνουν στο προσκήνιο τις δυνατότητες του διαστήματος σε κράτη, διεθνείς οργανισμούς, εταιρείες και άτομα που πριν από μια δεκαετία δεν είχαν ρεαλιστικές φιλοδοξίες. Οι δυνατότητες που κατείχαν πριν από μερικά χρόνια μόνο οι κυβερνητικές υπηρεσίες ασφαλείας βρίσκονται τώρα στον εμπορικό τομέα.
Ο ρυθμός με τον οποίο εξελίσσεται η τεχνολογία καθιστά δύσκολο, ή και αδύνατο, την έγκαιρη απάντηση στα διαδικτυακά cyberthreats (απειλές του κυβερνοχώρου). Οι άνθρωποι επηρεάζονται επίσης από τα ζητήματα της «γήρανσης του ψηφιακού περιεχομένου» ως ακολούθως οι νεότεροι χρησιμοποιούν επικοινωνίες με βάση το διάστημα και τον κυβερνοχώρο με τρόπους που δυσχεραίνουν τις μεγαλύτερες ηλικιακές γενιές και συνεπώς, έμμεσα σε ορισμένους ανώτερους φορείς λήψης αποφάσεων να μην μπορούν να κατανοήσουν πλήρως το φάσμα των τεχνολογικών απειλών.
Η τεχνολογία από μόνη της δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη χάραξη πολιτικής για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Οι τεχνολογικές προσεγγίσεις, εξ ολοκλήρου ή σε μεγάλο βαθμό, δεν έχουν το εύρος ή το βάθος να επιτρέψουν τη συνολική συμμετοχή, έτσι θα αποκλείσουν πολλούς ενδιαφερόμενους που θα μπορούσαν διαφορετικά να συμβάλουν με χρήσιμο τρόπο στις απαντήσεις στην ποικιλία των απειλών που έχουν διαδοθεί μέσω του διαδικτύου.
Απαιτείται επειγόντως η ανάπτυξη ενός ευέλικτου, πολυμερούς καθεστώτος διαστήματος και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Η διεθνής συνεργασία θα είναι ζωτικής σημασίας, αλλά η αυστηρά ρυθμιζόμενη δράση υπό την ηγεσία κυβερνητικών ή παρόμοιων θεσμικών οργάνων είναι πιθανόν να είναι υπερβολικά αργή ώστε να επιτρέψει την αποτελεσματική αντιμετώπιση των διαστημικών κυβερνοθεραπειών. Αντ ‘αυτού, μια ελαφρώς ρυθμισμένη προσέγγιση που θα αναπτύξει πρότυπα υπό την ηγεσία της βιομηχανίας, ιδίως όσον αφορά τη συνεργασία, την εκτίμηση κινδύνου, την ανταλλαγή γνώσεων και την καινοτομία, θα προωθήσει καλύτερα την ευκινησία και τις αποτελεσματικές αντιδράσεις κατά των απειλών.
Μια διεθνής «κοινότητα πρόθυμων» αποτελούμενη από ικανά κράτη και άλλους κρίσιμους ενδιαφερόμενους στο πλαίσιο της διεθνούς αλυσίδας εφοδιασμού διαστήματος και της ασφαλιστικής βιομηχανίας είναι πιθανό να προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία για την ανάπτυξη ενός καθεστώτος διαστημικού κυβερνοχώρου ικανό να ταιριάζει με το φάσμα των απειλών.
Χρήστος Κατσέας
Κατηγορίες:Άμυνα & Ασφάλεια, Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας