Γραφεί ο Κάτς80
ΚΑΙΡΟ: Λίγες ημέρες πριν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έφθασε στο Κάιρο για να συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σισί στις 11 Δεκεμβρίου, καθώς διέταξε την αεροπορική βάση Hmeimim στην επαρχία Latakia της Συρίας να αρχίσει να αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών στρατευμάτων που σταθμεύουν στη Συρία , διατηρώντας παράλληλα μια παρουσία στο Hmeimim και στη ρωσική ναυτική βάση στο Tartus.Ο Πούτιν πήγε στο Κάιρο για να πραγματοποιήσει κοινή σύνοδο κορυφής με τον Sisi, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή των τελικών συμβάσεων για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού της Dabaa στη βόρεια Αίγυπτο. Ο Πούτιν αποκάλυψε επίσης την ετοιμότητα της Μόσχας να επαναλάβει τις ρωσικές πτήσεις πάνω από την Αίγυπτο, καθώς όλες οι πτήσεις είχαν ανασταλεί μετά την πτώση ενός ρωσικού αεροσκάφους στο Σινά στις 31 Οκτωβρίου 2015. Επιπλέον, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν τρόπους αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.
Η επίσκεψη αυτή ακολούθησε την υπογραφή ενός σχεδίου συμφωνίας μεταξύ της Αιγύπτου και της Ρωσίας στις 30 Νοεμβρίου, επιτρέποντας στα στρατιωτικά αεροσκάφη των δύο χωρών να μοιράζονται τον εναέριο χώρο και τις αεροπορικές βάσεις.
Το κείμενο της συμφωνίας της 30ης Νοεμβρίου περιληφθεί σε διάταγμα της ρωσικής κυβέρνησης, το οποίο επέβαλε τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σογιγκού να διεξάγει απευθείας διαπραγματεύσεις με αξιωματούχους της Αιγύπτου και να υπογράψει το έγγραφο μόλις επιτευχθούν οι συμφωνίες. Σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνίας, τα ρωσικά και αιγυπτιακά αεροπλάνα θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τον εναέριο χώρο και τις αεροπορικές βάσεις του άλλου για πέντε ημέρες. Αυτή η συμφωνία αναμένεται να ισχύει για πέντε χρόνια.
Η Αίγυπτος και η Ρωσία υπέγραψαν το σχέδιο συμφωνίας στο περιθώριο της επίσκεψης του υπουργού άμυνας Shoigu στο Κάιρο στις 29 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου συμμετείχε σε κοινές συνόδους στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας Ρωσίας-Αιγύπτου. Η συμφωνία αναμένεται να περιλαμβάνει περισσότερη κοινή εκπαίδευση μεταξύ των δύο πλευρών και θα διευκολύνει τους Αιγύπτιους πιλότους να πετάξουν ρωσικά αεροπλάνα. Η Ρωσία και η Αίγυπτος θα είναι επίσης σε θέση να εκτελούνε διμερή αντιτρομοκρατικά μέτρα στη χερσόνησο του Σινά, όπου οι τρομοκρατικές ενέργειες αυξάνονται, σύμφωνα με τη ρωσική ιστοσελίδα ειδήσεων RBC.
Η αιγυπτιακό-ρωσική στρατιωτική συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια της κοινής άσκησης που ονομάστηκε Προστασία της Φιλίας 2 στις 14 Σεπτεμβρίου, η οποία διεξήχθη από αιγυπτιακούς αλεξιπτωτιστές και ρωσικές δυνάμεις προσγείωσης στη ρωσική πόλη Novorossiysk.
Η εκπαίδευση στοχεύει να ανακτήσει τον έλεγχο των ζωτικών θέσεων οδηγώντας σε εκρίζωση των τρομοκρατών στο Σινά.
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου μεταξύ Σίσι και Πούτιν στο Κάιρο στις 11 Δεκεμβρίου, ο Πούτιν υπαινίχθηκε τον ρόλο των ρωσικών δυνάμεων στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, λέγοντας: «Έχω αποκαλύψει στον Πρόεδρο Σίσι τα αποτελέσματα της επίσκεψής μου στη Συρία σήμερα. Χάρη στη ρωσική αεροπορία, όλα τα συριακά εδάφη απελευθερώθηκαν από τρομοκράτες και πιστεύω ότι οι στόχοι για τους οποίους αναμείχτηκε ο ρωσικός στρατός έχουν επιτευχθεί».
Η Αίγυπτος έχει πληγεί από την αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων από τον Ιούλιο του 2013, η τελευταία εκ των οποίων ήταν η επίθεση στο τζαμί Al-Rawda στο Βόρειο Σινά στις 24 Νοεμβρίου, η οποία σκότωσε περίπου 310 πιστούς. Σε μια συνάντηση με ξένους δημοσιογράφους στο Sharm el-Sheikh στις 9 Νοεμβρίου, ο Σίσι εξέφρασε τις ανησυχίες του για τους ισραηλινούς τρομοκράτες που μεταφέρθηκαν στο Σινά και τη δυτική Αίγυπτο αφού νίκησαν τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία.
Η Ρωσία χρειάζεται βάσεις στην Αφρική για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην περιοχή και να διαδραματίσει ρόλο στην κρίση της Λιβύης.
Η Ρωσία υποστηρίζει τις στρατιωτικές δυνάμεις της Λιβύης υπό την ηγεσία του στρατηγού Χαλίφα Χίφτερ. Ο Πρέσβης της Ρωσίας στη Λιβύη Evan Molotkov είχε ανακοινώσει τον Μάιο την ετοιμότητα της Ρωσίας να άρει την απαγόρευση να οπλίζει τις ένοπλες δυνάμεις της Λιβύης. Ο Hifter συναντήθηκε τον Αύγουστο με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον υπουργό άμυνας Σόιγκου. Τον Μάιο του 2017, οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις είχαν πραγματοποιήσει ελιγμούς κοντά στις ακτές της Λιβύης.
Η συμφωνία μεταξύ της Αιγύπτου και της Ρωσίας για τη χρήση των αεροπορικών βάσεων του ενός και του άλλου φαίνεται να είναι πιο ευνοϊκή για την Αίγυπτο, η οποία αντιτάσσεται στα αλλοεθνή συστήματα που οικοδομούν τις δικές τους βάσεις στο έδαφός της ή ενοικιάζουν αιγυπτιακές στρατιωτικές βάσεις. Στις 16 Οκτωβρίου 2016, ο Sisi δήλωσε στον αιγυπτιακό Τύπο ότι η κατασκευή αεροπορικών βάσεων από ξένα συστήματα στην Αίγυπτο ήταν εκτός σκέψης, λέγοντας: «Η Αίγυπτος δεν είναι έτσι. Ποτέ δεν ήταν και ποτέ δεν θα είναι».
Ο Χουσεΐν Χάριντι, πρώην πρέσβης της Αιγύπτου στην Ουάσιγκτον και πρώην βοηθός του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών, δήλωσε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό: «Αυτή η συμφωνία θα είναι μια πολύ ισχυρή προσθήκη στον αιγυπτιακό στρατό όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό των στρατευμάτων και την παροχή εξοπλισμού και προηγμένων όπλων».
Ο Χάριντι, ομιλώντας για την σχέση της Αιγύπτου με τη Ρωσία ότι δεν είναι λιγότερο επωφελής από την Τουρκία, δήλωσε ότι αναμένει από τη Ρωσία να παράσχει στην Αίγυπτο το σύστημα πυραύλων S-400. Ο Χάριρι πρόσθεσε ότι η Ρωσία σύντομα θα προμηθεύσει την Αίγυπτο με μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 και έχει κερδίσει μια προσφορά για την πώληση αιγυπτιακών ελικοπτέρων Ka-52 για πλοία Mistral που έχουν κατασκευαστεί από τη Γαλλία.
Όσον αφορά για την ανταπάντηση των ΗΠΑ στην αιγυπτιακή-ρωσική στρατιωτική προσέγγιση, ο Χαρίτι είπε ότι η Αίγυπτος έχει ένα ειδικό όραμα σχετικά με τις αλλαγές που σημειώνονται στην περιοχή, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει δικαίωμα να υπαγορεύει στην Αίγυπτο τις πηγές των όπλων της.
Από την πλευρά της, ο Σισί δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας από τους βασικούς εταίρους της Αιγύπτου, ότι και οι δύο χώρες συνεργάζονται στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής σχέσης με το ΝΑΤΟ και ότι η Ρωσία δεν αναμίχθηκε στη σχέση Αιγύπτου-ΗΠΑ. Ο Σισί ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά εξακολουθεί να απολαμβάνει καλές στρατιωτικές σχέσεις με τη Μόσχα, αποκλείοντας το ενδεχόμενο η στρατιωτική προσέγγιση μεταξύ Αιγύπτου και Ρωσίας να επηρεάσει τη σχέση της Αιγύπτου με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Χρήστος Κατσέας
Κατηγορίες:Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας, Γεωστρατηγική, Πολιτική