Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Η ασφάλεια του Αραβικού Κόλπου μετά το 2020

Γραφεί ο Κάτς80

Όταν το ψήφισμα 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όπου σχετίζεται με τη συμφωνία πυρηνικής ενέργειας στο Ιράν τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του 2015, περιλάμβανε μια ρήτρα που εμπόδισε τα κράτη να μεταφέρουν συμβατικά όπλα στο Ιράν για πέντε χρόνια. Εντούτοις τι όπλα θα αγοράσει το Ιράν και πώς θα διαμορφώσουν τις στρατιωτικές δυνατότητές τους; Μια ομάδα ειδημόνων υψηλού επιπέδου εξετάζει το μέλλον της ασφάλειας του Κόλπου μετά την εκπνοή του μορατόριουμ για τις αγορές όπλων.Οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη συνολικής, οριστικής και μακροπρόθεσμης λύσης στο ιρανικό πυρηνικό ζήτημα κατέληξαν στο κοινό εκτεταμένο σχέδιο δράσης (JCPOA), που ολοκληρώθηκε στις 14 Ιουλίου 2015 από την Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία, Το Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

Στις 20 Ιουλίου 2015, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε την JCPOA υιοθετώντας ομόφωνα το ψήφισμα 2231. Το ψήφισμα προβλέπει την περάτωση των διατάξεων των προηγούμενων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για το πυρηνικό ζήτημα του Ιράν και θεσπίζει ειδικούς περιορισμούς στο στρατιωτικό εμπόριο με το Ιράν που ισχύουν για όλα τα κράτη, χωρίς εξαίρεση. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η JCPOA τέθηκε σε ισχύ στις 18 Οκτωβρίου 2015, «Ημέρα υιοθεσίας». Σύμφωνα με την παράγραφο 5 του παραρτήματος Β του ψηφίσματος 2231.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών συγκάλεσε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για μια σειρά διαλέξεων το 2017 για να συζητήσουν το μέλλον της ασφάλειας του Κόλπου μετά τη λήξη του ψηφίσματος 2231. Οι συμμετέχοντες εξέτασαν τα είδη όπλων που το Ιράν είναι πιθανό να προμηθευτεί και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις τους στο στρατό του Ιράν το δόγμα, τη δομή της δύναμης και τις δυνατότητες. Σε γενικές γραμμές, η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το στρατιωτικό δόγμα του Ιράν, ο τρόπος πολέμου και η έμφαση στην ασύμμετρη τακτική είναι πιθανό να επιμείνουν, με λίγες εξαιρέσεις.

Ωστόσο, το Ιράν θα επιδιώξει επίσης να εκσυγχρονίσει τα στρατιωτικά του κενά και να καλύψει τα κενά των δυνατοτήτων, μέσω της κατά προτεραιότητα εξαγοράς προηγμένων όπλων. Η ανάγκη αντιμετώπισης των κοινωνικών και οικονομικών ελλείψεων που προκαλούνται από κακοδιαχείριση και κυρώσεις θα περιορίσει πιθανώς τις προσπάθειες στρατιωτικού εκσυγχρονισμού του Ιράν.

Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.