Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Η αναμέτρηση των προσκεκλημένων στο Σότσι αντικατοπτρίζει τις εχθροπραξίες για τη Συρία

Γράφει ο Κάτς80

Η βία και οι μάχες στη Συρία φαίνεται να περιορίζονται κάπως το 2018, αλλά οι πολιτικές εντάσεις θα παραμείνουν υψηλές. Καθώς οι Ρώσοι επεξεργάζονται να φέρουν σε επαφή τις Συριακές δυνάμεις της αντιπολίτευσης και το καθεστώς για τη σύνταξη ενός νέου συντάγματος στο προτεινόμενο από τη Ρωσία συνέδριο εθνικού διαλόγου της Συρίας στο Σότσι, η κουρδική συμμετοχή εξακολουθεί να είναι προβληματική.Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η Δαμασκός δεν θα κηρύξει πόλεμο στους Κούρδους μόνο για να ευχαριστήσει την Άγκυρα. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, δήλωσε στις 18 Δεκεμβρίου ότι όλοι όσοι συνεργάζονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες αυτό περιλαμβάνει και τους Κούρδους, είναι «προδότες». Το απροσδόκητο ξέσπασμα του Assad ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι, σε αντάλλαγμα για τον Assad όταν θα τερματίσει την κουρδική δημοκρατική αυτονομία στη βόρεια Συρία, η Άγκυρα θα ξαναχτίσει τις γέφυρες με τη Δαμασκό.

Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ξαφνικά ότι ο Άσαντ είναι «τρομοκράτης» και με τον οποίο είναι αδύνατο να εργαστείς. Εκείνοι που ελπίζουν για ένα «μήνα του μέλιτος» μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού είναι βαθιά απογοητευμένοι.

Οι αδιάκοπες πολιτικές καταστροφές μας υπενθυμίζουν πάλι πόσο εύθραυστη είναι η πολιτική διαδικασία στη Συρία. Αλλά η Ρωσία, παρά τα εμπόδια που παρακωλύουν τη διευθέτηση, συνεχίζει τις προσπάθειές της. Εάν το συνέδριο δεν καθυστερήσει ξανά, θα πραγματοποιηθεί στις 29-30 Ιανουαρίου. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία αναζητά τρόπους να εκπροσωπήσουν τους Κούρδους χωρίς να παραβιάζουν την υπόσχεσή τους στο Ιράν και στην Τουρκία να συμφωνήσουν από κοινού στους προσκαλεσμένους.

Με αυτόν τον τρόπο, η Μόσχα δίνει την εντύπωση ότι σέβεται τις κόκκινες γραμμές της Άγκυρας, αλλά δεν διστάζει να επιδείξει τις σχέσεις της με τους Κούρδους. Η πιο πρόσφατη παρουσίαση ήταν να προσκαλέσει στη  Σμύρνη πριν από αρκετές εβδομάδες τον Σιπάν Χέμο, γενικό διοικητή των Συριακών Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG). Ο Hemo φέρετε να παρευρέθηκε στην τελετή απονομής μεταλλίων ηρωισμού στους Ρώσους διοικητές που πολέμησαν στη Συρία. Ενώ ήταν στη Μόσχα, ο Hemo είχε μια σειρά συναντήσεων με Ρώσους αξιωματικούς, και εξωτερικούς αξιωματούχους μυστικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον Χέμο, οι Ρώσοι επιβεβαίωσαν ότι 155 ονόματα από τη κουρδική δημοκρατική αυτονομία στη βόρεια Συρία ως αντιπροσωπία θα βρίσκονται στο Σότσι. Ερωτηθείς για το ευαίσθητο θέμα της συμμετοχής του Συριακού Κουρδικού Εθνικιστικού Κόμματος (PYD), ο Χέμο σημείωσε ότι οι Ρώσοι είπαν ότι η πρόσκληση προς το συνέδριο δεν ήταν για κόμματα, αλλά για ολόκληρο τον συριακό λαό.

Νωρίτερα, ο Alexander Lavrentyev, ειδικός εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας στη Συρία, είπε ότι οι διοργανωτές προσπάθησαν σκληρά να επιτύχουν «τη μέγιστη εκπροσώπηση» των Κούρδων, αποφεύγοντας παράλληλα τις αντιρρήσεις της Τουρκίας. «Δεν προβλέπουμε τη συμμετοχή του PYD αυτή τη στιγμή», δήλωσε τον Δεκέμβριο του 2009. Ερωτηθείς εάν οι κουρδικές αντιπροσωπείες θα αφεθούν εκτός αν δεν εγκριθούν από το Ιράν και την Τουρκία, πρόσθεσε, «νομίζω ότι μπορούμε να το λύσουμε αυτό μεταξύ μας».

Ακολούθησε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών  Μαρία Ζαχάροβα, λέγοντας: «Εργαζόμαστε για την παρουσία κούρδων εκπροσώπων».

Ο Aldar Halil, ένα διαπρεπή πρόσωπο στο Κίνημα για μια Δημοκρατική Κοινωνία (Tev-Dem) ο πολυπολιτισμικός κυβερνητικός συνασπισμός της Ροχάβα στη βόρεια Συρία δήλωσε ότι δεν έχει υπάρξει αλλαγή στη ρωσική θέση: «Σε όλες μας τις συνομιλίες με τη Ρωσία, αναφέρουν ότι πρέπει να είμαστε στο συνέδριο. Δεν έχουμε ενημερωθεί για βέτο οποιωνδήποτε ονομάτων. Ο Σίπαν Χέμο ανέφερε επίσης στη Μόσχα ότι δεν υπάρχει αλλαγή στη ρωσική θέση».

Ο Χαλίλ μιλώντας σε μέσο ενημέρωσης ανέφερε ότι: «Έχουμε τον έλεγχο του 30% της Συρίας. Δεν έχει σημασία ποιος ψάχνει για λύση, δεν θα υπάρξει καμία αν δεν εμπλακούμε. Δεν ξέρουμε πραγματικά ποιο θα είναι το αποτέλεσμα στο Σότσι. Δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το σχέδιο και τι αναμένεται. Θα συγκεντρώσουν 1.500 άτομα στο Σότσι για δύο ημέρες. Τι θα επιτύχουν; Θα συγκροτήσουν μια συνταγματική επιτροπή. αυτό είναι το μόνο που γνωρίζουμε. Παρόλα αυτά, εμείς, όπως και η διοίκηση της βόρειας Συρίας είμαστε έτοιμοι να είμαστε παρόντες σε όλες τις διοργανώσεις προς μια διευθέτηση».

Στην πραγματικότητα, από την αρχή, οι Κούρδοι ακολουθούν μια πορεία που θα βοηθήσει τις προσπάθειες της Ρωσίας να τερματίσει τις αντιρρήσεις της Τουρκίας. Φυσικά, η συνεχιζόμενη συζήτηση για το αν το PYD θα παραστεί στο συνέδριο ενισχύει τις εντυπώσεις στην Τουρκία ότι οι κόκκινες γραμμές του Ερντογάν εξακολουθούν να επικρατούν.

Ο Χαλίλ δήλωσε ότι ο τίτλος του καταλόγου των προσκεκλημένων που αποτελείται από 155 ονόματα είναι «Αυτόνομη Διοίκηση και Πολιτικές Οντότητες». Δεν υπάρχει καμία αναφορά στο PYD. Επίσης, τα ονόματα που ενδέχεται να ασκηθεί βέτο από τον Ερντογάν δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

«Είπαμε στους Ρώσους ότι δεν ερχόμαστε αποκλειστικά για να εκπροσωπήσουμε τους Κούρδους. Εμείς θα εκπροσωπούμε τους Άραβες, τους Κούρδους, τους Σύριους, τους Χαλδαίους, τους Τσετσένους και τους Circassians», είπε ο Halil. Η λίστα μας έγινε δεκτή ως έχει. Γνωρίζαμε τα ονόματα που ο Ερντογάν θα διαμαρτυρόταν και δεν είχαν τεθεί στη λίστα. Για παράδειγμα, οι συμπρόεδροι του PYD και οι διοικητές του YPG δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο».

Η Tev-Dem δεν ανησυχεί για το τι θα μπορούσε να επιδιώξει η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ για την ανάπτυξη του διαλόγου με τους Ρώσους. «Δεν έχουμε υποκύψει σε κανέναν», δήλωσε ο Halil. «Κάνουμε ό, τι νομίζουμε ότι είναι σωστό. Οι σχέσεις μας δεν περιορίζονται σε μια μόνο χώρα. Οι σχέσεις μας με την Αμερική και τη Ρωσία είναι εξίσου διαφορετικές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αντιταχθεί στις επαφές μας. Μας γνωρίζουν και γνωρίζουμε με οποίους μιλάμε».

Ο Χαλίλ δήλωσε επίσης ότι το συριακό καθεστώς δεν μπορεί να αντέξει να πολεμήσει με τους Κούρδους, καθώς δεν έχει «καμία δύναμη» γι’ ‘αυτό και το καθεστώς προσπαθούσε να κατευνάσει την Τουρκία και το Ιράν με την πρόσφατη δήλωσή του για τους προδότες.

Εν ολίγοις, ορισμένα θέματα που σχετίζονται με το συνέδριο της Συρίας θα παραμείνουν ρευστά μέχρι να τεθούν όλες οι προσκλήσεις. Θα πρέπει κανείς να περιμένει και εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής μέχρι να σμίξει τελικά το συνέδριο εάν αυτό συμβεί ποτέ.

Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.