Άμυνα & Ασφάλεια

Κίνα – Μιανμάρ: Η Παρουσίαση Επιχειρήσεων Ασφάλειας. Και η Τεράστια πρόκληση των ναρκωτικών

Γράφει ο Prashanth Parameswaran (Συνεργαζόμενος εκδότης στο The Diplomat)

Αν και οι πρόσφατες επιτυχίες αξίζουν να αναφερθούν, είναι επίσης ανεπαρκείς σε σύγκριση με το μέγεθος και το πολυδιάστατο του συνολικού προβλήματος. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τα αποτελέσματα μιας άλλης πρόσφατης κοινής επιχείρησης ναρκωτικών που διεξήχθη μεταξύ Κίνας και Μυανμάρ. Παρόλο που η επιχείρηση είναι ενδεικτική της συνέχειας των προσπαθειών και των δύο πλευρών για την εξάλειψη του προβλήματος, αποκρύπτει επίσης το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος και τα όρια εστίασης στις τιμωρητικές πτυχές των κυβερνητικών απαντήσεων.

Όπως έχω γράψει προηγουμένως σε αυτές τις σελίδες, τα σύνορα Κίνας – Μυανμάρ είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα και για τις δύο χώρες. Αν και οι δύο χώρες επιθυμούν σταθερότητα στα σύνορα των 2.200 χιλιομέτρων όπου φιλοξενούν επίσης και το εμπόριο, που είναι σημαντικό για την επαρχία Γιουνάν της νοτιοδυτικής περιφέρειας και τους Κινέζους υπηκόους στη Μιανμάρ, που συχνά πλήττονται από συγκρούσεις, ναρκωτικά και ασθένειες.

Στο πλαίσιο των συνόρων Κίνας – Μυανμάρ, οι τίτλοι των μέσων μαζικής ενημέρωσης συνήθως επικεντρώνονται στην περιστασιακή διάχυση των συγκρούσεων μεταξύ της κυβέρνησης της Μυανμάρ και των εθνοτικών πολιτοφυλακών στη βόρεια Μυανμάρ, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Νέπιντο (Naypyidaw) και στη διεξαγωγή συγκεκριμένων στρατιωτικών ή ακόμη και την πιθανότητα μεγαλύτερης οικονομικής συνεργασίας στο πλαίσιο των στενότερων δεσμών της Κίνας – Μυανμάρ μετά την κρίση της Rohingya. Ωστόσο, τα ναρκωτικά αποτελούν μείζονα πρόκληση, καθώς οι περιοχές εντός των οποίων διαδραματίζονται είναι μέρος του διαβόητου Χρυσού Τρίγωνου, που αποτελεί μακρά βασικό κόμβο για το εμπόριο ναρκωτικών της Νοτιοανατολικής Ασίας και η ίδια η Μιανμάρ παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς διαφόρων ειδών παράνομων φαρμάκων.

Και οι δύο πλευρές προσπαθούν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την εξάλειψη του προβλήματος τόσο από μόνοι τους όσο και διμερώς και πολυμερώς. Και παρόλο που υπάρχουν ευρύτερες πρωτοβουλίες όπου βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών της κυβέρνησης της Μυανμάρ να αναπτύξει μια πιο περιεκτική εθνική πολιτική για τα ναρκωτικά και τη συνεργασία της με διεθνείς εταίρους σε θέματα εκπαίδευσης και ανταλλαγής πληροφοριών, η προσοχή των μέσων ενημέρωσης δεν είναι στις σημαντικές τιμωρητικές πρωτοβουλίες όπως οι κοινές επιχειρήσεις ναρκωτικών, οι κατασχέσεις, οι συλλήψεις και οι μεγάλες, οργανωμένες καύσεις ναρκωτικών.

Οι κυβερνήσεις, από την πλευρά τους, είναι ευτυχείς στο να μετέχουν σε δράσεις με κατασταλτικές ενέργειες ως μέρος των προσπαθειών τους για την ενίσχυση της ασφάλειας, αν και γνωρίζουν πλήρως τόσο το μέγεθος της πραγματικής πρόκλησης που αντιμετωπίζουν όσο και τις δυσκολίες αντιμετώπισής τους, το πρόβλημα των ναρκωτικών συχνά συνυφαίνεται με ευρύτερη δυναμική, είτε πρόκειται για διαφθορά εντός των δυνάμεων ασφαλείας, είτε για συγκρούσεις σε οργανωμένους τομείς όπως στο κράτος Kachin, καθώς και οι εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται σε διάφορους τομείς. Τον περασμένο Ιούνιο, σε συνδυασμό με τη Διεθνή Ημέρα κατά της κατάχρησης ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, η κυβέρνηση της Μυανμάρ έθιξε το γεγονός ότι η καύση εκατοντάδων παράνομων προϊόντων εκατομμυρίων δολαρίων σε φάρμακα, αποτελούσε τη μεγαλύτερη καύση κατασχεθέντων ναρκωτικών στην ιστορία της χώρας.

Αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει. Μόνο τις τελευταίες εβδομάδες, τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αρκετές υποθέσεις διασυνοριακού λαθρεμπορίου ναρκωτικών που αφορούσαν τη Μυανμάρ σε διάφορες επαρχίες, συμπεριλαμβανομένων των επαρχιών Yunnan, Guangdong και Jiangxi, οι οποίες επαρχίες περιείχαν υπόπτους που περνούσαν μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο ευρύτερων δικτύων. Τα κατασχόμενα ναρκωτικά συμπεριελάμβαναν και την ηρωίνη καθώς και το «yaba», ένα ναρκωτικό της Ταϊλάνδης που ονομαστικά το γνωρίζουμε σαν το «τρελό ναρκωτικό» το οποία χαρακτηρίζεται από συνδυασμό μεθαμφεταμίνης και καφεΐνης.

Στις 6 Ιανουαρίου, τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τα αποτελέσματα μιας ακόμη κοινής επιχείρησης ναρκωτικών Κίνας – Μυανμάρ. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua, το γραφείο ελέγχου ναρκωτικών στο τμήμα δημόσιας ασφάλειας της επαρχίας Yunnan ανέφερε τη σύλληψη τριών υπόπτων δύο από την Κίνα και ενός από τη Μιανμάρ καθώς και την κατάσχεση 160 κιλών ναρκωτικών.

Οι προσπάθειες καταπολέμησης συνεχίζουν με επιτυχίες στις επιχειρήσεις στο πλαίσιο πολλών περιπτώσεων που κι οι δύο χώρες είχαν δει πρόσφατα. Όμως, όπως πάντα, για τους έμπειρους παρατηρητές, η πραγματικότητα είναι ότι η σημασία αυτών των μεμονωμένων αντιμετωπίσεων και καταστολών από τις κυβερνήσεις συνεχίζει να υποχωρεί σε σύγκριση τόσο με το μέγεθος όσο και με το πολυδιάστατο της συνολικής πρόκλησης.

Prashanth Parameswaran

Πηγή: thediplomat.com

Απόδοση-μετάφραση: Χρήστος Κατσέας

Κατηγορίες:Άμυνα & Ασφάλεια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.