Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Η πυρηνική στρατηγική του Trump αναζητά νέα όπλα για την μεταχείριση της Ρωσίας

Γράφει ο Κάτς80

Με γνώμονα τη Ρωσία, η κυβέρνηση του Trump σκοπεύει να αναπτύξει νέα πυρηνική δύναμη πυρηνικής ενέργειας, η οποία γνωστοποιεί ότι θα διευκολύνει την αποτροπή απειλών για τους Ευρωπαίους συμμάχους.

Το σχέδιο, που δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τον Πρόεδρο Donald Trump, έχει ως στόχο να καταστήσει τις πυρηνικές συγκρούσεις λιγότερο πιθανές. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι αυτό θα πραγματοποιούσε το αντίθετο.

Η πρόταση διατυπώνεται σε έγγραφο πολιτικής, γνωστό επισήμως ως «επισκόπηση της πυρηνικής θέσης», που θέτει τις ΗΠΑ σε μια γενικά πιο επιθετική πυρηνική στάση. Πρόκειται για την πρώτη αναθεώρηση αυτού του είδους από το 2010 και περιλαμβάνεται μεταξύ πολλών μελετών στρατηγικής ασφάλειας που αναλήφθηκαν από την ανάληψη των καθηκόντων του Trump.

Με πολλούς τρόπους επιβεβαιώνει την πυρηνική πολιτική του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσής του να αντικαταστήσει όλα τα βασικά τμήματα του πυρηνικού οπλοστασίου με νέα, πιο σύγχρονα όπλα κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν τις υπάρχουσες συμφωνίες ελέγχου των εξοπλισμών, εκφράζοντας συγχρόνως αμφιβολίες σχετικά με τις προοπτικές για οποιαδήποτε νέα τέτοια σύμβαση. Το πυρηνικό δόγμα Trump αναμένεται να δημοσιευθεί στις αρχές Φεβρουαρίου, ακολουθούμενο από μια σχετική πολιτική για το ρόλο και την ανάπτυξη των αμυντικών δυνάμεων των ΗΠΑ κατά των βαλλιστικών πυραύλων.

Όταν το δόγμα του Trump διαχωρίζεται από την προσέγγιση του Ομπάμα, τερματίζει την προσπάθειά του να μειώσει το ρόλο των πυρηνικών όπλων στην αμυντική πολιτική των ΗΠΑ. Όπως και ο Ομπάμα, ο Trump θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα μόνο σε «ακραίες συνθήκες», διατηρώντας ταυτόχρονα κάποια ασάφεια ως προς το τι σημαίνει αυτό. Ωστόσο, ο Trump βλέπει έναν πιο αποτρεπτικό ρόλο για αυτά τα όπλα, όπως αντικατοπτρίζεται στο σχέδιο ανάπτυξης νέων δυνατοτήτων για την αντιμετώπιση της Ρωσίας στην Ευρώπη.

Η Huffington Post δημοσίευσε (σε απευθείας σύνδεση) ένα σχέδιο έκθεσης για την πυρηνική πολιτική την Πέμπτη. Ερωτηθείς για σχόλιο, το Πεντάγωνο το χαρακτήρισε ως ένα «προκαταρκτικό», ημιτελές έγγραφο, το οποίο όμως δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και εγκριθεί από τον Trump, ο οποίος το παράγγειλε πριν από ένα χρόνο.

Η Ρωσία, και σε κάποιο βαθμό η Κίνα, περιγράφονται ως προβλήματα πυρηνικής πολιτικής που απαιτούν μια πιο σκληρή προσέγγιση.

Η άποψη της κυβέρνησης είναι ότι οι ρωσικές πολιτικές και ενέργειες είναι γεμάτες με πιθανότητες εσφαλμένου υπολογισμού που οδηγούν σε ανεξέλεγκτη κλιμάκωση των συγκρούσεων στην Ευρώπη. Επισημαίνει συγκεκριμένα μια ρωσική έμπνευση, η οποία είναι γνωστή ως «escalate to de-escalate» (κλιμάκωση και αποκλιμάκωση), στην οποία η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει ή απειλεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα μικρότερης απόδοσης σε μια περιορισμένη, συμβατική σύγκρουση στην Ευρώπη, πιστεύοντας ότι κάτι τέτοιο θα υποχρέωνε τις ΗΠΑ και Το ΝΑΤΟ να υποχωρήσει.

Η διοίκηση προτείνει μια λύση δύο περιόδων.

Κατ’ αρχάς, θα τροποποιούσε «έναν μικρό αριθμό» υφιστάμενων βαλλιστικών πυραύλων μεγάλης εμβέλειας που φέρουν τα στρατηγικά υποβρύχια Trident για να τα συνενώνουν με πυρηνικές κεφαλές μικρότερης απόδοσης.

Δεύτερον, «μακροπρόθεσμα», θα αναπτύξει ένα πυραυλικό σύστημα (πυραύλων Cruise) που θα πυροδοτείτε με πυρηνικά όπλα, αποκαθιστώντας ένα όπλο που υπήρχε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου αλλά συνταξιοδοτήθηκε το 2011 από τη διοίκηση του Ομπάμα. Από κοινού, αυτά τα βήματα αποσκοπούν στην περαιτέρω αποτροπή της «περιφερειακής επιθετικότητας», που σημαίνει να δοθεί στη Ρωσία μεγαλύτερη παύση στη χρήση περιορισμένων πυρηνικών δράσεων.

Το ενδιαφέρον για την κατάσταση και το ρόλο των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ έχει αυξηθεί καθώς η Βόρεια Κορέα αναπτύσσει το δικό της πυρηνικό οπλοστάσιο και διαγγέλλει ότι απευθύνεται στις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Trump βλέπει τις βόρειο-κορεατικές απειλές, καθώς θεωρεί κι προκλητική την πυρηνική ρητορική από τη Ρωσία ως απόδειξη ότι οι συνθήκες ασφάλειας δεν υποστηρίζουν πλέον την ιδέα ότι οι ΗΠΑ μπορούν να στηριχθούν λιγότερο στα πυρηνικά όπλα ή να περιορίσουν περαιτέρω τον ρόλο τους στην εθνική άμυνα.

Η πυρηνική έκθεση κάνει επίσης μια σπάνια αναφορά σε ένα νεότερο ρωσικό όπλο: ένα πυροβόλο με πυρηνική τορπίλη (Status-6 Oceanic Multipurpose System), η οποία θα μπορούσε να ταξιδέψει υποθαλάσσιος σε μακρινούς στόχους.

wikipedia

Φωτογραφία: Wikipedia.

Ο Hans Kristensen, ειδικός πυρηνικών όπλων στην Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, διερωτάται εάν η κυβέρνηση υπερεκτιμά τη ρωσική απειλή και απαντά με τη σωστή λύση. Αλλά δήλωσε ότι είναι σαφές ότι η Μόσχα έχει εγείρει φόβους στη Δύση από την επιθετικότητά της στην Ουκρανία.

Ο Bruce G. Blair, πρώην υπεύθυνος εκτόξευσης πυρηνικών πυραύλων, ο οποίος ίδρυσε το Global Zero, είναι μια διεθνής οργάνωση η όποια υποστηρίζει την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων, ονόμασε την έκθεση αυτή «μια έκθεση για το status quo», εκτός από το σχέδιο ανάπτυξης νέων πυρηνικών επιλογών για την αντιμετώπιση της Ρωσίας. Ανησυχεί ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε έναν εσφαλμένο «πυρηνικό πόλεμο με τη Ρωσία». Ο Bruce G. Blair στηρίζει τις επικρίσεις του εν μέρει στη γνώση του περιεχομένου της έκθεσης πριν αυτή εμφανιστεί ηλεκτρονικά.

«Το βασικό κίνητρο του Πενταγώνου», ανέφερε ο Bruce G. Blair «είναι ο φόβος της νέας δυνατότητας της Ρωσίας να χτυπήσει την αμερικανική και δυτική ευρωπαϊκή πολιτική υποδομή τις χρηματοοικονομικές αγορές, την ενέργεια, τις μεταφορές και επικοινωνίες με κυβερνοχώρο-επιθέσεις και συμβατικές δυνάμεις».

Η Μόσχα ανέπτυξε το δόγμα αυτό τα τελευταία χρόνια για να εκμεταλλευτεί τις ευπάθειες σε ζωτικές δυτικές υποδομές, όπως τα δίκτυα επικοινωνιών, ανέφερε. Αυτό εμπίπτει σε μια κατηγορία απειλής που η διοίκηση του Trump αποκαλεί «μη πυρηνική στρατηγική», που σημαίνει ότι θα μπορούσε να προκαλέσει απαράδεκτα υψηλό αριθμό ατυχημάτων ή κόστος.

Οι συγγραφείς του πυρηνικού δόγματος Trump υποστηρίζουν ότι η προσθήκη νέων αμερικανικών πυρηνικών ικανοτήτων για την αποτροπή της Ρωσίας στην Ευρώπη θα μειώσει και όχι θα αυξήσει τον κίνδυνο του πολέμου. Ανησυχούν ότι τα πυρηνικά ικανά αεροσκάφη που είναι σήμερα η μόνη πυρηνική δύναμη με βάση την Ευρώπη για να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία έχουν γίνει λιγότερο αξιόπιστα, εν μέρει επειδή μπορεί να είναι ευάλωτα στις ρωσικές αεροπορικές άμυνες. Έτσι, η εστίαση στην προσθήκη νέον πυρηνικών όπλων που θα εκτοξεύονται από τη θάλασσα θα είναι στο πυρηνικό μίγμα των ΗΠΑ.

Δεν πρόκειται για τη δημιουργία ενός πυρηνικού πολέμου, ανέφερε, το σχέδιο έκθεσης. Αντ’ αυτού, ο στόχος είναι να καταστούν οι πυρηνικές συγκρούσεις λιγότερο πιθανές, εξασφαλίζοντας ότι οι «δυνητικοί αντίπαλοι» δεν βλέπουν κανένα πιθανό πλεονέκτημα στην κλιμάκωση μιας συμβατικής σύγκρουσης στο πυρηνικό επίπεδο.

Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.