Γεωστρατηγική

Οι μαχητές του ISIS που φεύγουν από τη Συρία αφήνουν πίσω τους πολύτιμα στοιχεία

Αναδημοσίευση από usatoday.com

Οι μαχητές του «ισλαμικού κράτους» που αναχωρούν από τα οχυρά στη Συρία αφήνουν πίσω τους μια σειρά από αρχεία που περιγράφουν τα πάντα, από τα οικονομικά της τρομοκρατίας μέχρι και προσωπικά έγγραφα των ιδίων μαχητών.

«Η τήρηση αρχείων είναι φαινομενική», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής στρατηγός James Jarrard στις (ΗΠΑ – TODAY) σε συνέντευξή του στη Βαγδάτη. 

Το αυτοαποκαλούμενο «Ισλαμικό Κράτος», που λέγεται επίσης κι ISIS, κρατούσε σχολαστικά αρχεία, συμπεριλαμβανομένων οδηγιών και παραγγελιών που επισημαινόταν με επίσημα γραμματόσημα. Τα τελευταία τρία χρόνια, ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και οι τοπικές δυνάμεις κατέλαβαν «εκατοντάδες terabytes» δεδομένων από υπολογιστές του ISIS και συσκευές αποθήκευσης στη βόρεια Συρία, όπου λειτουργούν οι αμερικανικές δυνάμεις, σύμφωνα με τα κεντρικά γραφεία του συνασπισμού.

Κάθε terabyte μπορεί να περιέχει περισσότερες από 80 εκατομμύρια σελίδες εγγράφων του Microsoft Word.

«Έχουμε μάθει πολλά για την οργανωτική τους δομή, τον τρόπο επικοινωνίας τους, και τον τρόπο με τον οποίο βοηθούσε το προσωπικό στα οικονομικά», ανέφερε ο Jarrard. «Είναι ένα βιβλίο με εξαιρετικές λεπτομέρειες, διατηρώντας την ικανότητα στην οργάνωση να έχει πρόσβαση σε υπερβολικά μεγάλες λεπτομέρειες για κάθε άτομο», είπε ο Jarrard. Τα αρχεία περιλαμβάνουν μια «μεγάλη λίστα ατόμων που έχουν μετακομίσει στη Συρία και το Ιράκ», ανέφερε.

Οι πληροφορίες επέτρεψαν στο συνασπισμό να στοχεύσει τους κορυφαίους ηγέτες της τρομοκρατικής ομάδας. «Τα πιο πολύτιμα πράγματα που ψάχνουμε αμέσως είναι οι συνδέσεις, και η κατανόηση της δημιουργίας της οργάνωσης, ώστε να μπορούμε να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στο στόχο», δήλωσε ο Jarrard.

Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι σκότωσε πολλούς από τους ανώτερους αξιωματούχους της οργάνωσης, αν και ο κορυφαίος ηγέτης, Αμπού Μπακρ αλ-Βαγκντάτι, πιστεύεται ότι παραμένει στην ευρύτερη περιοχή. Οι αναλυτές χρησιμοποιούν επίσης τις πληροφορίες για να απεικονίσουν μια ευρύτερη εικόνα του τρόπου λειτουργίας του ISIS.

Στο αποκορύφωμά του, το «ισλαμικό κράτος» κέρδιζε περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια το μήνα από τα έσοδα του πετρελαίου και είχε αλλά 500 εκατομμύρια δολάρια λεηλατημένα από τράπεζες σε περιοχές που έλεγχε. Το 2014, το ISIS μεταφέρθηκε στο Ιράκ από τη Συρία, καταλαμβάνοντας μεγάλες εκτάσεις εδάφους, συμπεριλαμβανομένου της Mosul, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ.

Εκείνη την εποχή φτανόταν ανίκητοι, αντλώντας μαχητές από όλο τον κόσμο στο αυτοανακηρυγμένο χαλιφάτο του στη Συρία και το Ιράκ.

Σήμερα, το ισλαμικό κράτος έχει χάσει το 98% της επικράτειας που έλεγχε κάποτε, σύμφωνα με τον συνασπισμό. Μαχητές έχουν καταφύγει σε απομακρυσμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των χωριών κατά μήκος της κοιλάδας του ποταμού Ευφράτη, που εκτείνεται μεταξύ του Ιράκ και της Συρίας. Τα έσοδα τους έχουν εξαντληθεί.

Ο στρατηγός Jarrard, ο οποίος διοικεί την κοινή Task Force Ειδικών Επιχειρήσεων στο Ιράκ και τη Συρία, δήλωσε ότι θα χρειαστούν μερικές ακόμη εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η εξάλειψη του χαλιφάτου. «Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πόλεμος έχει τελειώσει», είπε. «Θα πρέπει να συνεχίσουμε να διατηρούμε αυτή την πίεση».

Πολλά από τα δεδομένα πληροφοριών συλλέχθηκαν όταν οι δυνάμεις που υποστηρίζονταν από τις ΗΠΑ ώθησαν τους μαχητές έξω από τη Raqqa, στη Συρία, τον Οκτώβριο 2017.

Οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας, ένας συνασπισμός Αράβων και Κουρδών αγωνιστών που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, μεταφέρουν του φορητούς υπολογιστές και άλλες πιθανές πληροφορίες στις αμερικανικές δυνάμεις που υποστηρίζουν τα τοπικά στρατεύματα με αεροπορικές επιδρομές και άλλη στρατιωτική βοήθεια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περίπου 2.000 στρατεύματα στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των συμβούλων και του λοιπού προσωπικού που υποστηρίζουν τις τοπικές δυνάμεις, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Ο αμερικανικός συνασπισμός έχει μειώσει τα έσοδα του πετρελαίου του ISIS κατά 90% περισσότερο.

Οι πληροφορίες θα μπορούσαν να παράσχουν στους αμερικανικούς στρατιωτικούς και άλλους οργανισμούς στοιχεία για το πώς θα προσπαθήσει να επιβιώσει το ISIS μόλις αποχωρίσει πλήρως από το έδαφος που ελέγχει.

«Θα μπορούσε να μας δώσει ένα πρότυπο ή μοντέλο για το πώς μπορεί να προσπαθήσει να αναζωπυρωθεί το ISIS», δήλωσε η Jennifer Cafarella, αναλυτής του Ινστιτούτου Μελέτης του Πολέμου.

Οι σκέψεις μέχρι στιγμής υποδηλώνουν ότι το ISIS επικεντρώνεται στην προσπάθειά του να παραμείνει ζωντανό και δεν έχει εκδώσει εντολές για τακτική ή στρατηγική μετατόπισης. Ακόμη και αν οι δολοφόνοι τζιχαντιστές επιβιώσουν, η αναβίωση της τρομοκρατικής ομάδας δεν θα είναι εύκολη. Με την κατάρρευση του χαλιφάτου του, το ISIS έχασε επίσης τη λάμψη που προσέλκυσε τους μαχητές στις τάξεις του όταν έλεγχε μεγάλες πόλεις και αυξανόταν σε μέγεθος και επιρροή.

«Αυτό που κατασκεύασε παγκόσμια ήταν το εμπορικό σήμα του και οι πόροι που παρείχε», είπε ο στρατηγός Jarrard. «Το εμπορικό τους σήμα έχει αρκετά μειωθεί, κι οι πόροι δεν είναι απαραίτητα σ’ εκείνο το μέρος».

Ωστόσο, οι τρομοκρατικές ομάδες όπως η Αλ Κάιντα και το ISIS είναι ανθεκτικές και η ιδεολογία τους παραμένει ελκυστική για χιλιάδες ανθρώπους. Ορισμένοι αναλυτές αναφέρουν ότι η αμερικανική στρατηγική εστίασης στην επικράτεια του «Ισλαμικού Κράτους» την οδήγησε να παραβλέψει την ικανότητα της οργάνωσης να δημιουργήσει ένα σκιερό δίκτυο ικανό να τραβήξει τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλο τον κόσμο.

Μετάφραση – απόδοση: Χρήστος Κατσέας

Πηγή: usatoday.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.