Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Rex Tillerson: οι ΗΠΑ σκοπεύουν να διατηρήσουν τη στρατιωτική παρουσία τους στη Συρία

Γράφει ο Κάτς80

Ο υπουργός Εξωτερικών Rex Tillerson δήλωσε την Τετάρτη ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στη Συρία όχι μόνο για την καταπολέμηση των τζιχάντ, αλλά και για την αντιμετώπιση της εξουσίας του Μπασάρ Αλ-Άσαντ και του σύμμαχο του Ιράν.

Σε μια ομιλία σχετικά με τη στρατηγική των ΗΠΑ στο να βοηθήσουν στον τερματισμό του επταετούς εμφυλίου πολέμου στη Συρία, ο Tillerson τόνισε ότι η αποστολή του στρατού των ΗΠΑ είναι να καταστρέψει την ισλαμική τρομοκρατική ομάδα και να εμποδίσει την επιστροφή της.

Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι η «ανοικτή ανάπτυξη» έχει σκοπό θα συμβάλει στη δημιουργία επαρκούς σταθερότητας για τους Σύριους ώστε να παύσουνε τον Assad από το αξίωμα του και να απορρίψουν μια τυχόν ιρανική επιρροή.

«Μια συνολική απόσυρση του Αμερικανικού προσωπικού αυτή τη στιγμή θα ελευθέρωνε τον Assad να συνεχίσει τη βάρβαρη μεταχείριση του απέναντι στον λαό του», δήλωσε ο Tillerson στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

«Ένας δολοφόνος του δικού του λαού δεν μπορεί να δημιουργήσει την εμπιστοσύνη που απαιτείται για μακροπρόθεσμη σταθερότητα», είπε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει περίπου 2.000 στρατεύματα στη Συρία με περιπολίες πολέμου στην ανατολική πλευρά της χώρας, για θήρευμα του ισλαμικού κράτους. Οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, μια πολιτοφυλακή που κυριαρχείται από 30.000 Κούρδους μαχητές, τους οποίους η Ουάσιγκτον βλέπει ως μια βάση μαχητών που συγκρατεί την ανατολική Συρία.

Το καθεστώς της Αραβικής Δημοκρατίας της Δαμασκού καταδίκασε αυτή τη δύναμη ως προδότες και τη συμμαχία των ΗΠΑ με την Τουρκία.

Ο Τίλερσον επέμεινε ότι η Ουάσιγκτον δεν εισέρχεται στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας ως πολεμιστής που επιδιώκει βίαιη αλλαγή καθεστώτος ούτε σε μακροπρόθεσμη αποστολή οικοδόμησης. Αντ’ αυτού, υποστήριξε ότι ο ρόλος των ΗΠΑ θα προσφέρει σταθερότητα ώστε να επιτρέψει την επανάληψη μιας ειρηνευτικής διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ και να βρει μια εναλλακτική λύση για την ηγεσία της Συρίας.

«Η αποχώρηση του Assad μέσω της διαδικασίας της Γενεύης υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών θα δημιουργήσει τις συνθήκες για μια σταθερή ειρήνη εντός της Συρίας και ασφάλεια κατά μήκος των συνόρων», δήλωσε ο Tillerson. «Η αποχώριση των ΗΠΑ από τη Συρία θα παράσχει στο Ιράν την ευκαιρία να ενισχύσει περαιτέρω τη δική του θέση στη Συρία». «Όπως είδαμε από τους πολέμους και τις δημόσιες ανακοινώσεις του Ιράν, το Ιράν επιδιώκει κυριαρχία στη Μέση Ανατολή και την καταστροφή του συμμάχου μας Ισραήλ», δήλωσε.

Παρά την απόρριψη της αλλαγής του καθεστώτος και του μοντέλου οικοδόμησης των παρελθουσών παρεμβάσεων των ΗΠΑ στην περιοχή, ο Tillerson δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να επαναλάβουν το ίδιο «λάθος» του, όταν εγκατάλειψαν το Ιράκ. Τα αμερικανικά στρατεύματα ολοκλήρωσαν την απόσυρση τους από το Ιράκ το 2011, οκτώ χρόνια μετά την ανατροπή της κυριαρχίας του Σαντάμ Χουσεΐν, μόνο κι για να επιστρέψουν με πολύ λιγότερα στρατεύματα το 2014 για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν στρατιωτική παρουσία στη Συρία, με επίκεντρο τη διασφάλιση ότι το ISIS δεν θα μπορέσει να επανεμφανιστεί», δήλωσε ο Tillerson χρησιμοποιώντας μια συντομογραφία για την ισλαμική τρομοκρατική ομάδα. «Δεν μπορούμε να κάνουμε τα ίδια λάθη που έγιναν το 2011, όταν μια πρόωρη αποχώρηση από το Ιράκ επέτρεψε στην Αλ-Κάιντα στο Ιράκ να επιβιώσει και τελικά να μεταμορφωθεί σε ISIS», ανέφερε.

Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.