Αρθρογραφία (Blogger)

Φανατισμός

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη: Δημοσιογράφος. Προσπαθώ με την πένα μου να ανακαλύπτω την αλήθεια κάτω από τα γεγονότα.

Ο φανατισμός σε κάθε μορφή του μορφή, είναι ένα δείγμα του βάρβαρου χαρακτήρα ενός ανθρώπου ο οποίος δεν έχει δεχθεί τα κατάλληλα ψήγματα παιδείας. Με τη λέξη φανατισμός περιγράφουμε την εμμονική προσκόλληση σε ένα δόγμα ή μία πεποίθηση, η οποία καλλιεργεί αισθήματα μίσους και απέχθειας στους ανθρώπους που δεν την ασπάζονται. Αποτελεί ένα από τα πιο δυσάρεστα φαινόμενα της εποχής μας, αφού δε στηρίζεται σε ορθολογικά επιχειρήματα και η οποία έχει οδηγήσει σε ακραίες ανθρώπινες ενέργειες με αθώους ανθρώπους ως θύματα.

Από πού προέρχεται ο φανατισμός; Από την παιδική κιόλας ηλικία, ένα άτομο μπορεί να εθιστεί σε μία πεποίθηση ,είτε θρησκευτική είτε πολιτική, και να την ανάγει ως τη μοναδική αλήθεια που υπάρχει. Έτσι , μαθαίνει και το ίδιο πως πρέπει να εξολοθρεύει οποιονδήποτε δεν την ασπάζεται ή είναι διαφορετικός από οτιδήποτε εκείνος πρεσβεύει. Δεν είναι λίγες οι φορές που δράστες περιμένουν κάποια μεταθανάτια επιβράβευση και με αυτή την προσδοκία γίνονται ακόμα πιο ένθερμοι μαχητές των πιστεύω τους.

Ο φανατισμός μπορεί να καταπολεμηθεί με την έμφαση στην παιδεία ως μία ολόπλευρη καλλιέργεια του ατόμου και όχι ως μία επιφανειακή αποστήθιση γνώσεων. Ο σεβασμός στο ανθρώπινο πρόσωπο και η αποδοχή της διαφορετικότητας θα σηκώσουν τη σημαία της προόδου σε αυτό τον τόσο ταλαιπωρημένο κόσμο.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Advertisements

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.