Αρθρογραφία (Blogger)

Φανατισμός

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη: Δημοσιογράφος. Προσπαθώ με την πένα μου να ανακαλύπτω την αλήθεια κάτω από τα γεγονότα.

Ο φανατισμός σε κάθε μορφή του μορφή, είναι ένα δείγμα του βάρβαρου χαρακτήρα ενός ανθρώπου ο οποίος δεν έχει δεχθεί τα κατάλληλα ψήγματα παιδείας. Με τη λέξη φανατισμός περιγράφουμε την εμμονική προσκόλληση σε ένα δόγμα ή μία πεποίθηση, η οποία καλλιεργεί αισθήματα μίσους και απέχθειας στους ανθρώπους που δεν την ασπάζονται. Αποτελεί ένα από τα πιο δυσάρεστα φαινόμενα της εποχής μας, αφού δε στηρίζεται σε ορθολογικά επιχειρήματα και η οποία έχει οδηγήσει σε ακραίες ανθρώπινες ενέργειες με αθώους ανθρώπους ως θύματα.

Από πού προέρχεται ο φανατισμός; Από την παιδική κιόλας ηλικία, ένα άτομο μπορεί να εθιστεί σε μία πεποίθηση ,είτε θρησκευτική είτε πολιτική, και να την ανάγει ως τη μοναδική αλήθεια που υπάρχει. Έτσι , μαθαίνει και το ίδιο πως πρέπει να εξολοθρεύει οποιονδήποτε δεν την ασπάζεται ή είναι διαφορετικός από οτιδήποτε εκείνος πρεσβεύει. Δεν είναι λίγες οι φορές που δράστες περιμένουν κάποια μεταθανάτια επιβράβευση και με αυτή την προσδοκία γίνονται ακόμα πιο ένθερμοι μαχητές των πιστεύω τους.

Ο φανατισμός μπορεί να καταπολεμηθεί με την έμφαση στην παιδεία ως μία ολόπλευρη καλλιέργεια του ατόμου και όχι ως μία επιφανειακή αποστήθιση γνώσεων. Ο σεβασμός στο ανθρώπινο πρόσωπο και η αποδοχή της διαφορετικότητας θα σηκώσουν τη σημαία της προόδου σε αυτό τον τόσο ταλαιπωρημένο κόσμο.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.