Αρθρογραφία (Blogger)

Πρέπει η κοινωνία να χρησιμοποιεί τη θανατική ποινή ως μέσο σωφρονισμού;

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη: Δημοσιογράφος.

Η θανατική ποινή, η »εσχάτη των ποινών», είναι στην ουσία η αποστέρηση της ζωής ενός ατόμου που έχει καταδικαστεί για σοβαρά αδικήματα, ως μέσο σωφρονισμού. Με αυτό τον τρόπο, η δικαιοσύνη επιχειρεί να μειώσει την εγκληματικότητα ,προκαλώντας στην ουσία φόβο στους πολίτες ώστε να μη διαπράξουν και οι ίδιοι σοβαρά αδικήματα. Και το ερώτημα που τίθεται είναι: κατά πόσο η θανατική ποινή μπορεί να ωφελήσει μία κοινωνία; Είναι ανασταλτικός παράγοντας για την αυξημένη εγκληματικότητα ή βίαιη αφαίρεση ζωή και μάλιστα από το ίδιο το κράτος;

Το κράτος , ειρωνικά, αφαιρεί μία ζωή για να σε διδάξει πως δεν πρέπει εσύ ο ίδιος να σκοτώσεις. Είναι ειρωνικό , αλλά ο λόγος που υπάρχει η δικαιοσύνη και δε δικάζει ο απλός κόσμος είναι ακριβώς επειδή πρέπει να υπάρχει η απουσία του θυμικού και να επικρατεί η διάθεση διαπαιδαγώγησης, αλλά και η ίδια διαθέτει την ίδια εκδικητική διάθεση.Έχει διαπιστωθεί πως στις χώρες που επικρατούσε η θανατική ποινή δε μειώθηκε δραστικά η εγκληματικότητα. Γεγονός που μας δείχνει ότι η κοινωνία πρέπει να χρησιμοποιήσει άλλα μέσα,, κυρίως την παιδεία, ώστε να διαπαιδαγωγήσει τους πολίτες. Δεν μπορούμε να μη λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι επειδή και η δικαιοσύνη μπορεί να κάνει λάθος ,τους αθώους ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί σε βίαιη αποστέρηση της ζωής τους.

Ο άνθρωπος πρέπει να έχει την ευκαιρία να διορθώσει τα λάθη του, να επανέλθει ως ένα υγιές μέλος της κοινωνίας και να μετανιώσει για το όποια λάθη έχει διαπράξει. Και δεν το λέω επηρεασμένη από κάποιο θρησκευτικό πιστεύω, αλλά από το δικαίωμα που έχουν όλοι στη δεύτερη ευκαιρία. Η διαπαιδαγώγηση του ανθρώπου, η καλλιέργεια των ανθρωπιστικών αξιών από την εποχή του σχολείου κιόλας, θα συνδράμει στη μείωση της εγκληματικότητας.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.