Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Η εξωτερική πολιτική της Ρωσίας: Κοιτάζοντας προς το 2018

Γράφει ο Κάτς80

O Νέος κύκλος της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής.

Οι προεδρικές εκλογές του 2018 θα σηματοδοτήσουν την έναρξη ενός νέου κύκλου εξωτερικής πολιτικής για τη Ρωσική Ομοσπονδία. Στο πλαίσιο των εκλογών, οι κύριοι τομείς εξωτερικής πολιτικής αναμένεται να αναθεωρηθούν (με ένα ορισμένο βαθμό συνέχειας) και αυτές οι αλλαγές θα αντικατοπτριστούν στα αντίστοιχα εννοιολογικά έγγραφα εξωτερικής πολιτικής. Οι ρωσικές προεδρικές εκλογές γίνονται ακριβώς έτσι ώστε να συμπίπτουν με τους πολιτικούς κύκλους σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, των Ηνωμένων Πολιτειών και αρκετών κρατών της ΕΕ και της Μέσης Ανατολής.

Τα σενάρια κρίσης ενδέχεται να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα των εκ προθέσεως ή μη σκόπιμων ενεργειών των μεμονωμένων χωρών ή λόγω του ανεπαρκούς συντονισμού για την επίλυση θεμάτων που επηρεάζουν ολόκληρο τον κόσμο. Για την Ρωσία το βασικό ενδιαφέρον της έγκειται στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την εσωτερική ανάπτυξη της χώρας. Η οικονομική καθυστέρηση αποτελεί μια αυξανόμενη απειλή για την κυριαρχία της Ρωσίας, περιορίζοντας τα ανοίγματα ευκαιριών στην εξωτερική πολιτική.

Η Ρωσία και η Δύση.

Η δυτική διάσταση της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας φαίνεται να είναι η πιο προβληματική.

Τα κύρια αποτελέσματα σε αυτόν τον τομέα το 2017 μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

 1.  Αυξημένη πίεση στις κυρώσεις στη Ρωσία. Διευρυμένος κατάλογος κυρώσεων και λόγοι επιβολής κυρώσεων.
 2. Η «παρέμβαση» της Ρωσίας στις εκλογές στις ΗΠΑ. η μετατροπή του ψηφιακού περιβάλλοντος σε περιοχή αυξημένου κινδύνου στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας αναπτυσσόμενη τοξικά; Ψηφιακά ζητήματα στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 3. Πόλεμος πληροφόρησης. Διακρίσεις στα μέσα ενημέρωσης και η πόλωση του λόγου πληροφοριών.
 4. Στασιμότητα στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου του Μινσκ.
 5. Επίδειξη δύναμης και ανάπτυξης ικανοτήτων από τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ σε τομείς όπου τέμνονται τα συμφέροντά τους.
 6. Έλλειψη εξευρέσεων απαντήσεων όσον αφορά τις κοινές προκλήσεις και απειλές, αυξημένη αρνητική επίπτωση προβληματικών περιοχών, όπως (Ουκρανία, ψηφιακά θέματα, κλπ.) σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Η Ρωσία και η Μέση Ανατολή. 

Όντας μια εστία ριζοσπαστικής ισλαμικής ιδεολογίας, η Μέση Ανατολή παραμένει μια πηγή απειλής για τη Ρωσία και τους συμμάχους της. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία εδραιώνει το ρόλο της ως μια υπεύθυνη παγκόσμια εξουσία που βοηθά στην επίλυση κοινών θεμάτων ασφαλείας.

Τα κύρια αποτελέσματα για το 2017 στον τομέα αυτό είναι τα ακόλουθα:

 1. Η απελευθέρωση σημαντικού μέρους της Συρίας από τους «βραχίονες» του «Ισλαμικού Κράτους» με την άμεση συμμετοχή της Ρωσίας. Η δημιουργία συνθηκών για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας και την ανοικοδόμηση της Συρίας.
 2. Συμφωνίες για τις ζώνες αποξήλωσης, πρόληψη συγκρούσεων μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία, πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία της Αστάνα.
 3. Ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία.
 4. Ανάπτυξη σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, συντονίζοντας την αλληλεπίδραση στις αγορές πετρελαίου.
 5. Διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.