Πολιτική

Η Ρωσική οικονομία υπό τον Πούτιν: Η ποιότητα της ζωής τριπλασιάστηκε, και το εξωτερικό χρέος μειώθηκε κατά 75%

Γράφει ο Κάτς80

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξελέγη για πρώτη φορά ως πρόεδρος της Ρωσίας το 2000. Εδώ αναφέρουμε πώς η ρωσική οικονομία μετατράπηκε προς το καλύτερο στα παρελθόντα έτη με αριθμούς.

Ποιότητα ζωής:

Πριν από την εκλογή του Πούτιν, η Ρωσία είχε κατά κεφαλήν εισόδημα (ΑΕΠ – Ονομαστικό) 9.889 δολάρια ανά Ισοδυναμία αγοραστικής δύναμης (PPP). Ο αριθμός σχεδόν τριπλασιάστηκε μέχρι το 2017 και έχει φτάσει τα 27.900 δολάρια κατά κεφαλήν. Η Ρωσία έχει το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ των χωρών του BRICS, ενώ η επόμενη υψηλότερη είναι η Κίνα με μόλις 16.624 δολάρια. Ο ονομαστικός κατάλογος ανά ΑΕΠ λαμβάνει υπόψη το σχετικό κόστος διαβίωσης και τα ποσοστά πληθωρισμού των χωρών προκειμένου να συγκριθούν τα βιοτικά πρότυπα σε διαφορετικά έθνη.

Ο μέσος ονομαστικός μηνιαίος μισθός έχει αυξηθεί σχεδόν 11 φορές από 61 σε 652 δολάρια. Η ανεργία έχει συρρικνωθεί από 13% στο 5,2%. Οι συντάξεις αυξήθηκαν πάνω από 1.000% την ίδια περίοδο από $ 20 σε $ 221.

Οικονομική απόδοση.

Η Ρωσία είναι η έκτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, με ένα ΑΕΠ ύψους 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Η PwC προέβλεψε ότι, μέχρι το 2050, η χώρα θα γίνει η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη με αυτό το μέτρο, αφήνοντας πίσω της τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 1999, η ρωσική οικονομία ήταν στο ονομαστικό ΑΕΠ: σε μόλις 620 δισεκατομμύρια δολάρια. Έτσι, τα τελευταία 18 χρόνια, η ρωσική οικονομική παραγωγή με αυτούς τους όρους έχει αυξηθεί κατά 600 τοις εκατό.

Τα ποσοστά πληθωρισμού μειώθηκαν από το υψηλό 36,5% στο χαμηλό 2,5% μέχρι το τέλος του 2017. Η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του ρωσικού τραπεζικού συστήματος αυξήθηκε 24 φορές στα 1,43 τρισεκατομμύρια. Η κεφαλαιοποίηση του ρωσικού χρηματιστηρίου αυξήθηκε περισσότερο από 15 φορές στα 621 δισ. Δολάρια.

Δημόσιο χρέος και συναλλαγματικά διαθέσιμα. 

Όταν ο Πούτιν εξελέγη το 2000, η ​​Ρωσία είχε αποθεματικά ύψους μόλις 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συνοδευόμενο από δημόσιο χρέος, το οποίο ήταν σχεδόν ίσο με την οικονομική απόδοση της χώρας στο 92,1%. Τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά σε αυτά τα 18 χρόνια, καθώς το δημόσιο χρέος της Ρωσίας έχει συρρικνωθεί τώρα στο 17,4% του ΑΕΠ και τα αποθεματικά έχουν αυξηθεί στα 356 δισ. Δολάρια. Το χαμηλό χρέος και τα αναπτυσσόμενα αποθέματα βοήθησαν τη χώρα να επιβιώσει μέσα από την οικονομική κρίση του 2008 και την ύφεση του 2014-2016, που προκλήθηκε από την πτώση των τιμών του πετρελαίου και τις δυτικές κυρώσεις.

Τα ρωσικά αποθέματα χρυσού αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 500% από το 2000. Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας (CBR) πρόσθεσε 9,3 τόνους χρυσού στα αποθεματικά της το Δεκέμβριο, φθάνοντας τα συνολικά ετήσια χαρτοφυλάκια σε ρεκόρ 1.838.211 τόνων – αξίας άνω των 76 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματικούς όρους. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού δείχνει ότι η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, ενώ η Κεντρική Τράπεζα αγοράζει από εγχώριους ανθρακωρύχους μέσω εμπορικών τραπεζών.

Γεωργία. 

Ενώ η ρωσική οικονομία εξακολουθεί να κυριαρχείται από τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ο γεωργικός της τομέας έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια. Οι Ρώσοι αγρότες παρήγαγαν τη μεγαλύτερη καλλιέργεια σιτηρών τους στο γεωργικό έτος 2017, σπάζοντας το 40ετές σοβιετικό ρεκόρ και συγκομίζοντας πάνω από 130 εκατομμύρια τόνους. Το 2016, η Ρωσία έγινε ηγέτης στον κόσμο στις εξαγωγές σιταριού. Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, το μερίδιο της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά σιταριού έχει τετραπλασιαστεί, από τέσσερα σε 16%.

Αν και η γεωργία εξακολουθεί να παραμένει πολύ πίσω από τον ενεργειακό τομέα, ξεπέρασε τις πωλήσεις όπλων και έγινε το δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν της χώρας.

Η Ρωσία άρχισε να εξάγει σιτηρά το 2002, πωλώντας λίγο περισσότερο από επτά εκατομμύρια τόνους. Το 2017, η Ρωσία πούλησε 45 εκατομμύρια τόνους αύξηση άνω του 600%.

Πηγή: rt.com

Μετάφραση – απόδοση: Χρήστος Κατσέας

 

Κατηγορίες:Πολιτική

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.