Πολιτική

Γερμανοί επιστήμονες έκαναν πειράματα για λογαριασμό αυτοκινητοβιομηχανιών με καυσαέρια diesel σε ανθρώπους

Γράφει ο Κατς80

Σύμφωνα με δημοσίευμα του bbc και άλλων μέσων, έγιναν πειράματα σε ομάδα ανθρώπων με τοξικά καυσαέρια που ζητήθηκε και χρηματοδοτήθηκαν από γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Η συγκλονιστική αυτή αποκάλυψη ήρθε όταν οι δοκιμές στους πιθήκους δημοσιοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Οι εκθέσεις των γερμανικών εφημερίδων Stuttgarter Zeitung  και Süddeutsche Zeitung ανέφεραν ότι μια ομάδα ανθρώπων έχει εκτεθεί σε καυσαέρια ντίζελ κατά τη διάρκεια ενός πειράματος «κάπου μεταξύ 2012 και 2015» και χρηματοδοτήθηκε από γερμανούς κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Οι δοκιμές ζητήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ομάδα Έρευνας για το Περιβάλλον και την Υγεία στον Τομέα των Μεταφορών (EUGT), μια οργάνωση που ιδρύθηκε από τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Volkswagen, Daimler και BMW.

Τα πειράματα επικεντρώθηκαν στην «βραχυπρόθεσμη εισπνοή διοξειδίου του αζώτου από υγιείς ανθρώπους», σύμφωνα με τις εφημερίδες. Ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο με έδρα το Άαχεν εξέτασε 25 άτομα μετά την εισπνοή ποικίλων ποσοτήτων αερίου μετά από αρκετές ώρες.

Ανταποκρινόμενη στις κατηγορίες, η Volkswagen δήλωσε ότι είμαστε πεπεισμένοι ότι οι επιστημονικές μέθοδοι που επιλέχθηκαν τότε ήταν λανθασμένες.

Η εταιρία Daimler δήλωσε την Κυριακή ότι είναι «συγκλονισμένη από την έκταση των μελετών αυτών και τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκαν». «Καταδικάζουμε έντονα τις δοκιμές», ανέφερε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι δεν είχε λόγο για τη μέθοδο των δοκιμών και ότι τα μέτρα που έλαβε η EUGT είναι «κατά των αξιών και των δεοντολογικών αρχών της Daimler». Η μεγάλη κατασκευάστρια εταιρία αυτοκινήτων με έδρα τη Στουτγάρδη δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τις δοκιμές σε πιθήκους και ανθρώπους τις οποίες και θεώρησε «περιττές και απωθητικές».

Η γερμανίδα υπουργός περιβάλλοντος Barbara Hendricks δήλωσε αργότερα σήμερα Δευτέρα ότι «τρομοκρατήθηκε» από τις ειδήσεις. «Αυτό που είναι γνωστό μέχρι τώρα είναι αηδιαστικό», είπε, προσθέτοντας ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες και η επιστημονική κοινότητα πρέπει να εξηγήσουν το ρόλο τους. «Το γεγονός ότι μια ολόκληρη βιομηχανία προφανώς προσπάθησε να κρύψει τις ανεπίτρεπτες και αμφίβολες μεθόδους επιστημονικής έρευνας, καθιστά το γεγονός ακόμη πιο τερατώδες».

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Άαχεν δήλωσε ότι ο στόχος της μελέτης ήταν να εξετάσει εάν η έκθεση σε NO2 (διοξείδιο του αζώτου) σε διάφορες συγκεντρώσεις κάτω από το προηγούμενο όριο θα είχε ως αποτέλεσμα βιολογικές επιδράσεις σε υγιείς εθελοντές. «Η μελέτη συνέβαλε έτσι στη βελτιστοποίηση της ασφάλειας της εργασίας, για παράδειγμα στους οδηγούς φορτηγών, στους μηχανικούς των οχημάτων και στους συγκολλητές», αναφέρει η δήλωση. «Εξαιρετικά ευαίσθητες, μη επεμβατικές τεχνικές χρησιμοποιήθηκαν για να ανιχνεύσουμε μια βιολογική απάντηση, σύμφωνα με την καλύτερη διαθέσιμη μεθοδολογία και με βάση τα χρόνια ανάπτυξης».

Αναφορές: Reuters

Χρήστος Κατσέας

Κατηγορίες:Πολιτική

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.