Γράφει ο Κάτς80
Η επανεκλογή του Μίλο Ζέμαν ως Προέδρου της Δημοκρατίας της Τσεχίας είναι ένα προειδοποιητικό μήνυμα και η ΕΕ πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη.
Οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας είναι οι δυο όψεις του ίδιου ευρωπαϊκού νομίσματος. Ο Εμμανουήλ Μακρόν είναι ο 40χρόνος ηγέτης ενός μεγάλου και ισχυρού κράτους, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πιέζει για μεταρρυθμίσεις. Η θέση του έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες από εκείνη του νεοεκλεγέντος 73χρόνου Τσέχου Μίλο Ζέμαν.
Η νίκη της Macron εναντίον του εχθρού της ΕΕ της Marine Le Pen ήταν μια στιγμή ανακούφισης. Η επιτυχία του Zeman υπενθυμίζει ότι η κρίση δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί η διάσπαση της Ευρώπης γεωγραφικά, πολιτικά, και διανοητικά. Στις προεδρικές εκλογές στην Τσεχική Δημοκρατία είχε προηγηθεί η αόριστη ελπίδα ότι η διάσπαση αυτή θα μπορούσε με έναν τρόπο να γεφυρωθεί. Μια νίκη του ακαδημαϊκού Jirí Drahos θα έδειχνε ότι είναι δυνατόν να νικηθεί ένας λαϊκιστής σαν τον Zeman. Πάνω απ’ όλα, θα απεδείκνυε ότι οι πεπεισμένοι Ευρωπαίοι μπορούν ακόμα να κερδίσουν εκλογές στην Ανατολική Ευρώπη.
Αλλά η ελπίδα, ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί στο άμεσο μέλλον και σε χώρες όπως η Ουγγαρία ή η Πολωνία μειώνεται. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν απλώς πηγαίνει ακόμα πιο δεξιά από την αντιπολίτευση για να εξασφαλίσει την επανεκλογή του σύντομα. Και στην Πολωνία, το κόμμα νόμος και δικαιοσύνη του εθνικιστή Jarosław Aleksander Kaczyński (Γιαροσλάβ Κατσίνσκι) απολαμβάνει την ακμή του στις δημοσκοπήσεις.
Για την Ευρώπη, αυτό σημαίνει έναν κίνδυνο στον οποίο δίνεται ελάχιστη προσοχή, ειδικά στη Γερμανία. Επειδή στο Βερολίνο, αισθάνεται ισχυρό. Η ΕΕ χρειάζεται ένα συμβιβασμό που να συνδυάζει τις φιλοδοξίες του Macron και το σκεπτικισμό στις ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως στην Ανατολική Ευρώπη.
Σχεδόν οι μισοί Τσέχοι ψηφοφόροι τον ψήφισαν, παρά τον εκφοβισμό του και παρά το θαυμασμό του για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Zeman παραμένει ο ένοικος του Κάστρο της Πράγας, γιατί γνώριζε πώς δεν έπρεπε να καταστείλει κάποιους φόβους των πολιτών, αλλά να τους εξεγείρει. Σε αντίθεση με τον Jarosław Aleksander Kaczyński, στην Πολωνία, για παράδειγμα, όπου δεν επιδιώκει ένα μεγάλο ιδεολογικό σχέδιο. Δεν θέλει να οδηγήσει τη χώρα του εκτός ΕΕ. Η ατζέντα του Zeman είναι απομονωμένη, και η εξουσία του στην ΕΕ περιορισμένη. Επομένως, είναι εύκολο να υποτιμηθεί η σημασία της νίκης του.
Όμως, εκεί όπου οι νικητές του φόβου και της κήρυξης του μίσους συνεχίζουν να κερδίζουν, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έχει καμία πιθανότητα μακροπρόθεσμα.
Το 51,37 τοις εκατό των ψηφοφόρων ψήφισαν τον 73χρόνο Zeman, και 48,63 τοις εκατό τον 68χρόνο Jirí Drahos, με μια πολύ υψηλή συμμετοχή στο 66.6 τοις εκατό για την Τσεχική Δημοκρατία. Ο Zeman εξασφάλισε τη νίκη του με περίπου 150.000 ψήφων παραπάνω με το σύνθημα: «Σταματήστε τη μετανάστευση! Αυτή η γη είναι δική μας! Ψηφίστε τον Zeman!», Η νίκη του Προέδρου Zeman σημαίνει ότι η Δημοκρατία της Τσεχίας θα κυβερνηθεί από τον δισεκατομμυριούχο Andrej Babis.
Ωστόσο, ο Αντρέι Μπάμπις είναι ύποπτος και κατηγορούμενος από τον Εισαγγελέα της Πράγας για μαζική απάτη επιδοτήσεων. Ο Babis έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης της βουλής τον Ιανουάριο και έπρεπε να παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού. Η ασυλία του Babis είχε επίσης αρθεί. Ωστόσο, ο πρόεδρος Μίλος Ζέμαν έδωσε και πάλι την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Andrej Babis. Ο Zeman ανακοίνωσε μετά την επανεκλογή του ως πρόεδρος, ότι θα δώσει «όσο αναγκαίο χρόνο χιαστεί στον Αντρέι Μπάμπις για να σχηματίσει κυβέρνηση». «Δεν βλέπω γιατί θα πρέπει να τεθεί ο Μπάμπις υπό πίεση». Παρά το γεγονός ότι ο Μπάμπις θα μπορούσε πιθανότατα να εμφανιστή σύντομα στο δικαστήριο και να αναγκαστεί να παραιτηθεί σε περίπτωση καταδίκης, αλλά μέχρι την τελική απόφαση έχει πολύ χρόνο.
Δίπλα στον Μπάμπι και το κόμμα του: Δράση Ανικανοποίητων Πολιτών (ΑΝΟ), μια μελλοντική τσεχική κυβέρνηση θα πρέπει να υποστηριχθεί από το άκρως δεξιό κόμμα της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (SPD) και τους Τσέχους Κομμουνιστές. Το κύριο μέλημα του είναι το δημοψήφισμα για την έξοδο της Τσεχικής Δημοκρατίας από την ΕΕ. Οι κομμουνιστές είναι επίσης ευρωσκεπτικιστές.
Χρήστος Κατσέας
Κατηγορίες:Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας