Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Το ακροδεξιό AfD εξέλεξε τον πρώην γενικό εισαγγελέα του Βερολίνου (βουλευτή του AfD) στην κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου των μυστικών υπηρεσιών

Γράφει ο Κάτς80

Το AfD-Fraktion εξέλεξε τον βουλευτή (έναν πρώην εισαγγελέα), στην κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου της Bundestag, η οποία είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των μυστικών υπηρεσιών. Ο Roman Reusch από το Βρανδεμβούργο ήταν, πρόσφατα, ο Γενικός Εισαγγελέας του Βερολίνου.

Στην προηγούμενη θέση του ως επικεφαλής του τμήματος εντατικής εγκληματικότητας στο Βερολίνο, είχε προκαλέσει αναταραχή με το αίτημα για αυστηρότερες ποινές στους εγκληματίες νέους από οικογένειες μεταναστών. Ως πολιτικός της AfD, ζήτησε την ίδρυση φυλακών για αλλοδαπούς, στις οποίες οι παραβατικοί αλλοδαποί θα μπορούσαν να εκτίουν τις ποινές τους στη Γερμανία.

Η Ομοσπονδιακή Βουλή χρειάζεται να εκλέξει τα μέλη της επιτροπής κοινοβουλευτικού ελέγχου. Για το σκοπό αυτό, οι πολιτικές ομάδες υποβάλλουν προτάσεις. Οι πολιτικοί άλλων κομμάτων εξέφρασαν ανησυχίες εναντίον κάποιων μεμονωμένων πολιτικών της AFD, ιδίως λόγω των πιθανών επαφών τους με άκρο-δεξιές ομάδες όπως το «Κίνημα της Ταυτότητας». Τα μέλη του εποπτικού οργάνου υποχρεούνται να τηρούν το απόρρητο.

Η εννεαμελής κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου επιβλέπει το έργο των ομοσπονδιακών μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών. Τα μέλη κατανοούν και επιβλέπουν τα απόρρητα θέματα και τις δραστηριότητες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND), της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MAD) και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος (BFV). Οι βουλευτές της επιτροπής συνεδριάζουν τακτικά με αυστηρή μυστικότητα σε μια ασφαλή αίθουσα ακρόασης.

Οκτώ βουλευτές εξελέγησαν στο σώμα πριν από δύο εβδομάδες, αλλά οι βουλευτές των Πρασίνων απέρριψαν τον υποψήφιο της AfD Roman Reusch. Το κόμμα και ο ηγέτης του Alexander Eberhardt Gauland απείλησε το Κοινοβούλιο με «πόλεμο», και λίγες ώρες αργότερα, το AFD ανάγκασε την διακοπή της συνόδου της ολομέλειας.

Στη πρώτη ψηφοφορία στις 18-01-2018 έλαβε μόνο 210 ψήφους από τις 355 που απαιτούνται.  Αυτή τη φορά ο πρώην γενικός εισαγγελέας του Βερολίνου έλαβε 378 ψήφους υπέρ. Ο Reusch αντιπροσωπεύει την σκληρή γραμμή στην πολιτική των αλλοδαπών.

Σχετικά με το ποιους θα στείλει στις άλλες επιτροπές, η κοινοβουλευτική ομάδα της AFD επιθυμεί να αποφασίσει την ερχόμενη εβδομάδα σύμφωνα με τα λόγια του προέδρου Alexander Eberhardt Gauland. Σε περίπτωση που θα προκύψει ένας νέος μεγάλος συνασπισμός στη Γερμάνια, η AFD θα διεκδικήσει την προεδρία της Επιτροπής Προϋπολογισμών ως ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, όπως συνηθίζεται.

Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, Bernd Baumann, είπε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα είχε ζητήσει από το Συμβούλιο των πρόεδρων της Bundestag να βάλει στην ημερήσια διάταξη την επιλογή ενός αντιπρόεδρου της Bundestag αργότερα αυτό το μήνα. Η AfD θέλει να διορίσει ξανά τον Albrecht Glaser. Είχε αποτύχει τον Οκτώβριο να τον εκλέξει σε τρεις ψηφοφορίες. Οι άλλες παρατάξεις τον κατηγορούν ότι αμφισβητεί το θεμελιώδες δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία με δηλώσεις επικριτικές για το Ισλάμ.

Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.