Αρθρογραφία (Blogger)

Λίγα λόγια για το επάγγελμα του δημοσιογράφου

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη: Δημοσιογράφος

Σε μία εποχή όπου στην τηλεόραση κυριαρχούν τα παπαγαλάκια και τα φερέφωνα της προπαγάνδας ξένων συμφερόντων, το να είσαι δημοσιογράφος είναι ένα λειτούργημα δύσκολο και επίπονο, που απαιτεί πίστη και αφοσίωση. Ποια είναι τα προσόντα ενός πραγματικά καλού δημοσιογράφου;

Ο δημοσιογράφος οφείλει να μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας. Οφείλει να ενημερώνει τους ανθρώπους εκείνους που τον παρακολουθούν, χωρίς όμως να τους καθοδηγεί και να προσπαθεί να τους καταστήσει άβουλους. Έχει χρέος να αγωνίζεται για την πνευματική ελευθερία του ανθρώπου, δείχνοντας σεβασμό στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά του, χωρίς να δημιουργεί αισθήματα φόβου και τρόμου όταν δεν υπάρχει λόγος.

Ο αληθινός δημοσιογράφος δεν καταδικάζει κανένα άνθρωπο πριν αποδειχτεί η αθωότητά ή η ενοχή του. Σέβεται τη δικαιοσύνη η οποία θα κρίνει την ενοχή του με τα απαραίτητα στοιχεία και αποδείξεις.

Ο αληθινός δημοσιογράφος δε γίνεται φερέφωνο κανενός, αγωνίζεται για την ελευθερία και την αξία της προσωπικής του γνώμης και άποψης.

Στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, τόσο οικονομικά όσο και ηθικά, ο δημοσιογράφος οφείλει να αγωνιστεί με όπλα τις αγνές του προθέσεις και την πένα του για ένα καλύτερο αύριο.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

2 replies »

 1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο!Για αυτό και αναφέρω ότι ο σωστός δημοσιογράφος οφείλει να αγωνίζεται για την πνευματική ελευθερία του ανθρώπου, να επιθυμεί μέσα από το λειτούργημά του να φωτίσει την αλήθεια των γεγονότων και να μην είναι φερέφωνο, ούτε πιόνι εξωτερικών συμφερόντων , ακόμα και της ίδιας της προσώπικής του άποψης. Ο καλός δημοσιογράφος πρέπει να μάχεται για την αλήθεια και να δημοσιοποιεί μόνο αυτή.Και ενώ έχει το δικαίωμα να λέει τη γνώμη του, οφείλει να μεταφέρει την είδηση ως έχειν. Αλλά πρέπει να χαίρει και του δικαιώματος να μπορεί να εκφράζει και εκείνος απρόσκοπτα τη γνώμη του χωρίς να προσπαθεί όμως να την επιβάλλει και χωρίς αυτό να τον αποτέπει από το να εκφράζει τα γεγονότα αντικειμενικά ή να αποσιωπά εσκεμμένα καταστάσεις (για αυτό και γράφω πως πρέπει να αγωνίζεται για τη σωστή ενημέρωση των πολιτών, αποφεύγοντας την παραποίηση γεγονότων για τη δημιουργία του φόβου με σκοπό τη χειραγώγηση ή βγάζοντας αυθαίρετα συμπεράσματα για ανθρώπους χωρίς επαρκείς αποδείξεις).
  ΥΣ: Δυστυχώς, ο δημοσιογραφικός χώρος έχει πολλά παπαγαλάκια, πολλούς ανθρώπους με σκοτεινές και ύπουλες βλέψεις, αλλά υπάρχουν και νέοι άνθρωποι με όνειρα για αυτό το χώρο, με αληθινές και αγνές προθέσεις. Βεβαίως, παίζει σημαντικό ρόλο και η παιδεία του καθενός , ώστε να επιλέγει να ενημερώνεται από σωστούς επαγγελματίες, να μην πιστεύει εύκολα καθετί που ακούει και να αφήνει πίσω του τους συκοφάντες, εκείνους που επιθυμούν να χειραγωγούν και τους δημοσιογραφίσκους. Ας έχουμε όλοι , δημοσιογράφοι και μη, τα μάτια μας ανοιχτά!
  Και πάλι σας ευχαριστώ!

  Μου αρέσει!

 2. Καλησπέρα σας κυρία Σκαμπαρδώνη, διάβασα το άρθρο σας αναφορικά με τις ιδιότητες ενός καλού δημοσιογράφου. Να σας πω εδώ ότι εγώ δεν έχω αυτήν την ιδιότητα. Εχω, όμως, ως πολίτις την γνώμη ότι η κατ’αρχήν υποχρέωση ενός δημοσιογράφου είναι η αναμετάδοση της είδησης ενός συμβάντος- πραγματικού γεγονότος με την κατά δυνατόν μεγαλύτερη αντικειμενικότητα. Και αυτό παρά το οτι το αναζήτησα δεν το βρήκα στο κειμενό σας. Το γεγονός μπορεί να διαφέρει της αληθείας, ναι. Πρωτεύει, όμως κατά την ταπεινή μου γνώμη, η έκθεση του γεγονότος και ο δημοσιογράφος καθώς οφείλει επίσης να ερευνά για τα γενουσιουργά αίτια και τις αφορμές του συμβάντος και εφ΄ όσον αυτά υπάρχουν και τα βρει και μπορεί να τα τεκμηριώσει ως αίτια και αφορμές, τότε και να τα εκθέτει. ‘Αλλως, να σιωπά και να μην εικάζει. Οτι, ο δημοσιογράφος οφείλει επίσης, να μην αποσιωπά γεγονότα ή ειδήσεις που υπεισέρχονται εις γνώση του και επίσης να μην αλλοιώνει ούτε αυτά, ούτε τις ειδήσεις για αυτά ακόμη και αν αυτά είναι σε βάρος των προσωπικών του απόψεων και πεποιθήσεων. .
  Ναι, πιστεύω και εγώ ότι ο δημοσιογράφος οφείλει να έχει κατ’ αρχήν ήθος και επαγγελματική επάρκεια για να ασκήσει σωστά τα καθήκοντά του σεβόμενος την δουλειά του και βεβαίως την αξιοπρέπεια, την υπόσταση και τα ατομικά δικαιώματα των ανθρώπων στους οποίους μπορεί να αναφέρεται.ή και να απευθύνεται. Να σας θυμίσω επίσης, οτι η πίστη για ενα δημοσιογράφο μπορεί νάναι διαφορετική από την αντικειμενικότητα εκτός, βέβαια, αν αφορά σε αυτήν
  Εκτιμώ επίσης ότι βεβαίως ο δημοσιογράφος, ως άνθρωπος και ενεργός πολίτις ο ίδιος, έχει προσωπική άποψη και δικαιούται να την έχει αλλά ότι οφείλει προεξαρχόντως να την διακρίνει σαφώς από την είδηση και να την αποσιωπά όπου δεν χρειάζεται ή όποτε αξιολογεί ότι ενδέχεται να δημιουργήσει σύγχυση σε βάρος της αντικειμενικότητας της είδησης στον αναγνώστη ή ακροατή του. Οτι, επίσης, στην έρευνα των αιτιών των συμβάντων που άπτονται των ενδιαφερόντων της Δικαιοσύνης, και εφ’ όσον αυτά έρχονται σε γνώση του, οφείλει να τα καταγγέλλει αρμοδίως,και, επίσης, να συνδράμει στο έργο της δικαιοσύνης αποφεύγοντας να κρίνει, ούτε να κατακρίνει τον ή τους όποιους αποδίδεται ενα τέτοιο συμβάν…
  Είναι γεγονός οτι το αντικείμενο εργασίας ενός δημοσιογράφου είναι δύσκολο. Γιατί είναι, κυρίως λειτούργημα και για το λόγο αυτό ο δημοσιογράφος οφείλει κατ’ αρχήν να σέβεται τον εαυτόν του με βαρύνουσα υπευθυνότητα απέναντι στο χρέος του. Έχουμε δει και διαπιστώσει με τα χρόνια και όχι στην σύγχρονη μοναχά συγκυρία, οτι οι δημοσιογράφοι όχι μόνον δεν έχουν επιτελέσει τον ρόλο τουςόπως θα ώφειλαν αλλά οτι έχουν καταστεί όργανα συκοφαντών και δη χρηματιζόμενοι, οτι έχουν γίνει όργανα των όποιων κομματικών τους πεποιθήσεων σε σχέση με την ανάδειξη ή παρασιώπηση ή αλλοίωση ειδήσεων κ.λ.π. Και βέβαια, έχουν δει και δημοσιογραφίζοντες και όχι δημοσιογράφους να δεσπόζουν στον χώρο σας.
  Σήμερα, στον σύγχρονό μας κόσμου υπάρχει μεγάλη ποικιλία των μέσων αναμετάδοσης πληροφοριών ή παραπληροφόρησης γιαυτό και ο κίνδυνος από την κακή δημοσιογραφία είναι πιό εκτεταμμένος. Επίσης, λόγω της συνεχούς ροής των ειδήσεων , ο δημοσιογράφος νοιώθει αναγκασμένος να σπεύδει και ουχί βραδέως. Πολλά είναι τα είναι , τα πρέπει και τα «μπορεί» ενός δημοσιογράφου. Ας είναι ως εδώ. Πλατείασα, μου φαίνεται.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.