Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Γερμανία: «Συμφωνητικό» για το σχηματισμό κυβέρνησης

Γράφει ο Κάτς80

Η συμφωνία συνασπισμού επετεύχθη σήμερα Τετάρτη μεταξύ του CDU της Angele Merkel και του SPD του Martin Schulz. Η Καγκελάριος Merkel προχωράει για τέταρτη θητεία.

«Λευκός καπνός στο Βερολίνο». Τελικά επετεύχθη συμφωνία για την κυβέρνηση νωρίς το πρωί σήμερα Τετάρτη μεταξύ του Συντηρητικού κόμματος της Angele Merkel και των Σοσιαλδημοκρατών του Martin Schulz μετά από περισσότερο από τέσσερις μήνες πολιτικού αδιεξόδου και  24 ώρες διαπραγματεύσεων την Τρίτη. Η Γερμανίδα καγκελάριος κατευθύνεται έτσι για μια τέταρτη θητεία.

Ανακοινώθηκε νωρίς από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η «συμφωνία για τη σύμβαση συνασπισμού» μεταξύ των δύο πλευρών αυτό πήρε κάποιο χρόνο για την επίσημη επιβεβαίωση, προκειμένου να γίνουν οι τελικές προσαρμογές. Ωστόσο, η συμφωνία αναστέλλετε μέχρι και την ψηφοφορία των μελών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) τις προσεχείς εβδομάδες. Μια διαβούλευση στην οποία τα αποτελέσματα παραμένουν αβέβαια και θα είναι γνωστά μόνο κατά τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.

Το CDU «πληρώνει» ένα τίμημα με αυτό το «συμβόλαιο» συνασπισμού. Θα παραδώσει μεταξύ άλλων και το υπουργείου οικονομικών στους σοσιαλδημοκράτες (όπου θα μπορούσε να το αναλάβει ο δήμαρχος του Αμβούργου Olaf Scholz, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA), η μετατόπιση αυτή αντιστοιχεί στις απόψεις του Martin Schulz σαν στόχο που έχει τεθεί τον περασμένο Δεκέμβριο και είναι συνεπώς ένα καλό σημείο  υπέρ των ευρωπαϊκών μεταρρυθμιστικών σχεδίων και του Εμανουέλ Μακρόν.

«Αυτό το υπουργείο έχει τον προϋπολογισμό και συμμετέχει αποφασιστικά στις αποφάσεις. Αυτή η εξέλιξη είναι μια ενδιαφέρουσα είδηση ​​που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της Γερμανίας», δήλωσε ο Tilman Mayer, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βόννης.

Αναμφίβολα κι πρόκειται για μια σημαντική παραχώρηση από την Angela Merkel, η οποία θα μπορούσε εν εύθετω χρόνω να ανακοινώσει μια ριζική αλλαγή πολιτικής στην ευρωζώνη, δεδομένου ότι μέχρι τώρα τη θέση καταλάμβανε ο Wolfgang Schäuble, «πρωταθλητής» της δημοσιονομικής «καθολικής ορθολογικής».

Ο Martin Schulz υποσχέθηκε αυτή την εβδομάδα ότι μια κυβερνητική συμφωνία θα τερματίσει την «καταναγκαστική λιτότητα» στην Ευρώπη.

Το κοινό σχέδιο προβλέπει ότι η επόμενη τετραετή θητεία της Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται κάτω από την διακήρυξη της αναγέννησης της Ευρώπης, σύμφωνα και με τις προτεραιότητες του Γάλλου προέδρου, το AFP ανέφερε, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας ότι με προσοχή εξετάστηκε και η γαλλική ιδέα ενός προϋπολογισμού επενδύσεων για τη ζώνη του ευρώ και την καλύτερη προστασία των χωρών μελών από τις χρηματοπιστωτικές κρίσεις.

Το SPD θα διατηρήσει επίσης τον έλεγχο των δυο σημαντικών υπουργείων, των εξωτερικών (από τον ίδιο τον Martin Schulz) και των κοινωνικών υποθέσεων, τα οποία και κατείχε το Σοσιαλιστικό Κόμμα στον προηγούμενο συνασπισμό. Συνολικά, το SPD θα έχει έξι χαρτοφυλάκια, όπως κι στην τελευταία κυβέρνηση. Το CDU θα έχει το υπουργείο οικονομίας και το άμυνας, και ο ηγέτης του βαυαρικού CSU Horst Seehofer θα πάρει κατά πάσα πιθανότητα το εσωτερικών.

Χρήστος Κατσέας

Διαφημίσεις

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.