Αρθρογραφία (Blogger)

Πιστοί και ένθεοι μπορούν να συνυπάρχουν…

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Ο διαχωρισμός του Κράτους από την Εκκλησία είναι ένα ζήτημα φλέγον που απασχολεί τόσο τους πιστούς όσο και εκείνους που δεν ενστερνίζονται ένα θρησκευτικό πιστεύω. Οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται ως άθεοι ή άθρησκοι, δέχονται συχνά πυρά από τους πιστούς οι οποίοι δε διστάζουν να τους χαρακτηρίσουν κακούς , ανήθικους ή βλάσφημους για την επιλογή να μην ακολουθούν ένα πιστεύω. Ποια είναι η εξήγηση που πρέπει να δίνουμε σε ένα τέτοιο άτομο;

1) Οι άθεοι είναι εχθροί του Χριστιανισμού: Όχι, κανένας σωστός άθεος δεν είναι εναντίον ενός θρησκεύματος από εγωιστικούς ή προσωπικούς λόγους. Η άρνηση του ατόμου δεν αφορά μόνο τη Χριστιανική πίστη, αλλά κάθε θρήσκευμα και ο λόγος αφορά την έλλειψη των επαρκών αποδεικτικών στοιχείων για αυτά που υποστηρίζουν. Δεν αφορά κάποια προσωπική εχθρότητα κάποιου απέναντι σε μία θρησκεία.

2) Οι άθεοι δεν έχουν ηθικούς φραγμούς: Αυτή είναι η πιο συχνή κατηγορία που δέχεται ένας άνθρωπος που δεν πιστεύει. Γεγονός που δεν ισχύει καθόλου, διότι η αγάπη, ο σεβασμός απέναντι στο συνάνθρωπο ή η διάθεση για βοήθεια είναι εγγενή ανθρώπινα στοιχεία που δεν απορρέουν απαραίτητα από κάποια γραφή. Αν κάποιος μελετήσει εκτενώς τα ιερά βιβλία των θρησκειών, θα βρει μέσα σε αυτά μπόλικη ανηθικότητα και εγκληματικές ενέργειες που προσβάλλουν το ανθρώπινο πρόσωπο. Δεν μπορείς να κατηγορείς έναν άνθρωπο που δεν πιστεύει ως ανήθικο, τη στιγμή που η οργανωμένη θρησκεία δε σέβεται ακόμα και τώρα ορισμένες ομάδες ανθρώπων και εκφράζεται με λόγια μίσους εναντίον τους (γυναίκες, ομοφυλόφιλους). Ένα αξιοπρόσεκτο γεγονός που πρέπει να αναφερθεί, είναι πως χώρες που χαρακτηρίζονται άθεες, όπως η Σουηδία, χαίρουν της καλύτερης ποιότητας ζωής όπως και της λιγότερης εγκληματικότητας, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ όπου ενώ η πίστη είναι μεγάλη, αυτό τελικά δεν οδηγεί σε αρμονική ζωή αν αναλογιστεί κανείς τη φριχτή εγκληματικότητα που υπάρχει.

3) Η Επιστήμη δηλαδή είναι πάντοτε σωστή; Όχι , απλώς ένας άνθρωπος της λογικής εμπιστεύεται εκείνη ως τον  σωστότερο και πιο αξιόπιστο τρόπο ερμηνείας όλων των συμβάντων και γεγονότων που υπάρχουν στον κόσμο. Η Επιστήμη κάνει λάθη, προοδεύει , αναιρεί και δημιουργεί νέα πιστεύω και αυτή είναι η μαγεία της. Να χαίρεσαι που κάνεις λάθος, να θέλεις να σου το δείχνουν και να το διορθώνεις ώστε να γίνεσαι καλύτερος.

4) Οι άθεοι δε θέλουν να πιστεύουν και οι υπόλοιποι. Όχι, τρομερό λάθος! Αντιθέτως, ένας άθρησκος άνθρωπος αποζητά τα ίσα δικαιώματα για όλους και χαίρεται όταν βλέπει πως  οι συνάνθρωποί του μπορούν να θρησκεύουν και να εκτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα απρόσκοπτα. Αυτό που θεωρώ πως θα έπρεπε να είναι επιθυμία όλων μας , είναι το γεγονός πως η Εκκλησία πρέπει να είναι διαχωρισμένη από το Κράτος ,να μη μισθοδοτείται ο κλήρος από το φορολογούμενο, να μη μένει ατιμώρητη η ρητορική μίσους ενάντια σε μειονότητες και να μην απαλλάσσεται η Εκκλησία από τη φορολογία σε μία εποχή όπου η χώρα βρίσκεται σε τραγική οικονομική κατάσταση. Το δικαίωμα να πιστεύεις ελεύθερα είναι αναφαίρετο, όμως η επιβολή της Εκκλησίας στην κοινωνία πρέπει να παρέλθει.

Η αποδοχή της διαφορετικότητας θα μας βοηθήσεις όλους να δεχόμαστε την αλήθεια του άλλου και να ζούμε αρμονικά, τόσο οι ένθεοι όσο και οι άθρησκοι.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.