Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Σκάνδαλο Novartis: «Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι»

Γράφει ο Κάτς80

Την ώρα που γράφω αυτό το άρθρο πιθανόν να έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας αποκαλυπτικά στοιχειά που να «δένουν» γερά και αμετάκλητα την υπόθεση μπροστά στα μάτια των πολιτών – αναγνωστών.

Παρακολουθώντας τα τραγικά γεγονότα του σκανδάλου αντιλαμβάνομαι ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν πάνω κάτω την ίδια τακτική – γραμμή, προσπαθούν να αποδυναμώσουν έως και να καταρρίψουν το κατηγορητήριο των μαρτύρων μέσου των λέξεων και των δικολαβίστικων (τρόπος συζήτησης με σοφιστικά και κακόπιστα επιχειρήματα – greek-language.gr) χειρισμών στα ΜΜΕ, πάντα με αξιοθαύμαστη συνέπεια από τη μεριά του μεγαλύτερου μέρους του γνωστού και μη εξαιρετέου δημοσιογραφικού lobby.

Αυτό για έμενα είναι ύποπτο έως και ανησυχητικό: Πρώτων, και οι δημοσιογράφοι (όχι όλοι αλλά δυστυχώς πολλοί και γνωστοί) είναι μπλεγμένοι όχι μόνο σε αυτή την υπόθεση αλλά και σε άλλες υποθέσεις χρηματισμού βλέπε τρόικα, εξοπλιστικά, παιδεία, πολιτισμός, δημόσια έργα κτλ… το μαύρο χρήμα ρέει γύρο από τα πολιτικά γραφεία και σε αυτούς που έχουν την πρόσβαση στις κατάλληλες δομές.

Χρήματα υπάρχουν αλλά μόνο για λίγους και εκλεκτούς, οι άλλοι «ας κουρεύονται»… η ανάγκη για ένα καλό κοινωνικό-οικονομικό-πολιτικό προφίλ εγείρει τα απαραίτητα εργαλεία επίτευξης του, με άλλα λόγια, επιστρατεύει δημοσιογράφους με χαρισματικές προσωπικότητες και αποδειγμένη επιρροή στο φιλοθεάμον κοινό ώστε να μετατρέψουν και να παρουσιάσουν τα συγκεκριμένα προφίλ σαν «αγιογραφίες». Είτε είναι επιχειρηματίες, πολιτικοί, καλλιτέχνες, κ.α.

Η γέφυρα ανάμεσα σε πολίτικους και επιχειρηματίες είναι πάντα τα καλά παιδιά, οι γνωστοί άγνωστοι σε όλους μας δημοσιογράφοι. Ασφαλώς αυτοί παίρνουν και τα λιγότερα από ότι οι «φιλοπάτριδες πατέρες» της πολίτικης, οι οποίοι και υπογραφούν τις εντολές αναλήψεις (για τους επιχειρηματίες), καθώς και τις εντολές κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων των φτωχών πολιτών χωρίς ήθος και ντροπή.

Τώρα δεν υπάρχει «δεν ξέρω» για όλους εμάς, ας απαιτήσουμε δυνατά την παραδειγματική τιμωρία όλων αυτών που κατέκλεψαν τις τσέπες μας… και ας αναδείξουμε ανθρώπους με ήθος αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια, ανθρώπους που θα θελήσουν να χάσουν υλικές αξίες προς όφελος τρίτων, και όχι να ικανοποιήσουν τις κενοδοξίες τους, χλευάζοντας την νοημοσύνη μας.

Τα  διαπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα στο σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτά και μη εξαιρετέα. Όσο κι αν προσπαθούν τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ να αλλάξουν το κλίμα η τροπή που έχει πάρει η υπόθεση με τις ως τώρα αποκαλύψεις και τις επόμενες ραγδαίες που έρχονται, δεν αναχαιτίζεται. Γνωρίζουμε πλέων όσοι διαβάζουμε και μελετάμε σχολαστικά ότι το καταρρέον πολιτικό σκηνικό είναι υπό νέα διαμόρφωση. Το αν αυτό το νέο θα είναι καλό η κακό είναι κυριολεκτικά στο χέρι μας… ας συλλογιστούμε – θυμηθούμε τις αξίες και τις αρχές μας.

Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.