Αρθρογραφία (Blogger)

Η προσφορά της εργασίας στον άνθρωπο

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Γιατί οι άνθρωποι εργάζονται; Τι κερδίζει κάποιος από την εργασία; Θα είχε ενδιαφέρον να σκεφτούμε και να βγάλουμε συμπεράσματα από τις απαντήσεις ανθρώπων που έχουν ερωτηθεί. Είναι σίγουρο ότι το σημαντικότερο κίνητρο που ωθεί έναν άνθρωπο στην εργασία είναι το χρήμα και η αναγκαιότητα κάλυψης των βασικών του αναγκών.

Όμως, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι η εργασία πέρα από τα χρήματα προσφέρει στον άνθρωπο την ευχαρίστηση μέσα από την επικοινωνία και τη συνεργασία με άλλα άτομα, απόρροια της έμφυτης κοινωνικής του φύσης. Η εργασία συμβάλλει στην ανάπτυξη και καλλιέργεια της δημιουργικότητας του ατόμου, προσφέροντας ευχαρίστηση από την επικοινωνία με τους ανθρώπους που έρχεται σε επαφή στον εργασιακό του χώρο.

Ένα ακόμα σπουδαίο δώρο της εργασίας στον άνθρωπο είναι πως τους καλλιεργεί την πίστη ότι είναι χρήσιμος, άξιος και σημαντικός.

Η ανεργία που μαστίζει τη σημερινή κοινωνία, αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία πολλών προβλημάτων που αφορούν κυρίως την ψυχική υγεία του ανθρώπου που είναι άνεργος. Ο άνθρωπος που μένει χωρίς δουλειά θεωρεί τον εαυτό του αδύναμο στο να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες που του είναι απαραίτητες, αισθάνεται αδύναμος και λίγος. Δεν είναι λίγοι μάλιστα και οι άνθρωποι που υποφέρουν από αισθήματα ενοχής, καθώς μπορεί να πιστεύουν ότι η προσπάθειά τους για εύρεση εργασίας δεν είναι αρκετή.

Η κοινωνία , γνωρίζοντας το ακανθώδες πρόβλημα που είναι η ανεργία όπως και τις τραγικές προεκτάσεις που εκείνη έχει στη ζωή του ανθρώπου, οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα στο να τα καταπολεμήσει και για να στηρίξει ψυχολογικά και ηθικά τους ανθρώπους που υποφέρουν από αυτή.

Ο άνθρωπος, παρά τις όποιες δυσκολίες, θα είναι πραγματικά ευτυχισμένος μόνο όταν ασχοληθεί με αυτό που θέλει πραγματικά.

Είναι σύνηθες το φαινόμενο της εξάρτησης από την εργασία (γνωστής με τη λέξη workaholic).Σε χώρες όπως η Ιαπωνία και η Αμερική, είναι μία εξάρτηση που συναντάται σε υψηλό βαθμό και η εξουθένωση που προσφέρει είναι τόσο μεγάλη, ώστε να έχει οδηγήσει ανθρώπους ακόμα και στην αυτοκτονία. Είναι ένας εθισμός ο οποίος σταδιακά οδηγεί το άτομο στην εξουθένωση και όπως τον είχε περιγράψει ο Έριχ Φρομ, μία προσπάθεια του ανθρώπου να κατακτήσει την ευτυχία (η οποία σύμφωνα με τον ίδιο, κατακτάται μόνο μέσω της Αγάπης).

Η εργασία αποτελεί ένα θεμελιώδες δικαίωμα που εξυψώνει τον άνθρωπο, τόσο κοινωνικά όσο και ηθικά.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

1 reply »

  1. Συμφωνώ!! Εφ’ όσον πρόκειται περί εργασίας και ουχί δουλείας ή δουλειάς! Στις μέρες μας, πόσοι είναι που εργάζονται, πόσοι που δουλεύουν και πόσοι που απασχολούνται σε ο,τιδήποτε για οσοδήποτε;Όσο για τους Ιάπωνες, τι να πω! Δεν πρόκειται περί εθισμού, νομίζω, είναι ζήτημα σκοπούμενης εκπαιδεύσεώς τους από πριν καλά καλά περπατήσουν.. Έτσι τους έχουν διαποτίσει, δεν ξέρουν άλλη ζωή;ανεξάρτητα αν πρόκειται περί εργασίας ή δουλειάς..Αυτά τα τελευταία, σε άλλους κόσμους πχ σαν τον δικό μας.Πάλι καλά..

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.