Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Αστική αναρχία στο ελληνικό πολιτικό σύστημα…

Γράφει ο Κάτς80

Αστική κοινοβουλευτική αναρχία;

Σε βραχνά εξελίσσεται το σκάνδαλο Novartis για τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, καθώς έρχονται στο φως (για όλους) και στα δημοσιογραφικά (για λίγους ακόμη) γραφεία νέα «συγκλονιστικά» στοιχεία.

Ο κύριος Σαμαράς κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά σήμερα κατά των «1. πρωθυπουργού Αλεξίου Τσίπρα και

  1. Δημητρίου Παπαγγελόπουλου, Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης.
  2. Ελένης Τουλουπάκη, Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών.
  3. Χρήστου Nτζούρα, Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αθηνών.
  4. Στυλιανού Μανώλη, Αντεισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αθηνών.
  5. Προσώπου υπό την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», άνευ λοιπών στοιχείων.
  6. Προσώπου υπό την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», άνευ λοιπών στοιχείων.»
  7. Παντός άλλου υπευθύνου συνεργού των ανωτέρω στις μηνυόμενες Πράξεις.»

Θα αστειεύεται βέβαια ο κύριος Σαμαράς; (ρητορικό ερώτημα) οι Καραμανλικοί παραδοσιακοί ψηφοφόροι τρίβουν τα χέρια τους «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια…» λένε ορισμένοι… καλά γνωρίζοντες στα παραδοσιακά γραφεία.

Με το σκάνδαλο Novartis εξελίσσεται είτε το θέλουν είτε όχι (οι προσωρινοί) κι ένα εσωκομματικό «ξεκαθάρισμα» στη ΝΔ, οι «βαρόνοι» του κόμματος φαίνεται να ακολουθούν διαφορετική στρατηγική ως προς την αντιμετώπιση του σκανδάλου, για παράδειγμα: που είναι ο κύριος Μεϊμαράκης; Ποια είναι η άποψη του για τα καταιγιστικά γεγονότα; (ρητορικό ερώτημα) ο κύριος Καραμανλής τι λέει; Οι διαρροές δε διευκολύνουν τον πολιτικό διάλογο, αντίθετα δημιουργούν σκιές και σύγχυση.

Αυτή τη χρονική στιγμή υπάρχουν τρία στρατόπεδα μέσα στη ΝΔ, 1ο στρατόπεδο: Καραμανλικοί, 2ο στρατόπεδο: Σαμαρικοί 3ο στρατόπεδο: Μητσοτάκης συν Μπακογιάννη; συν τους λοιπούς, όλοι αυτοί συνθέτουν το μωσαϊκό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εάν αποδειχθούν (έστω κι, ισχυρά στα μάτια των πολιτών) οι κατηγορίες για τους νεοδημοκράτες πολιτικούς, ασχέτως  εάν δικαστούν και φυλακιστούν, οι παραιτήσεις τους θα είναι μονόδρομος, έτσι το στρατόπεδο του κύριου Μητσοτάκη που αυτή τη στιγμή προσπαθεί να «επιβιώσει» ανάμεσα σε προσωπικές στρατηγικές θα έχει απαλλαχτεί από αρκετά πολιτικά βαρίδια (και τα παρελκόμενα συν αυτό) που κρατούν σε σχετική ομηρία τον πρόεδρο.

Οι Καραμανλικοί κι αυτοί έχουν να «κερδίσουν» με την έννοια ότι στο επόμενο διάστημα που θα τεθεί σε αμφισβήτηση ο Κυριακός Μητσοτάκης (φυσικά και υπό το βάρος των αποκαλύψεων του σκανδάλου) και προφανώς η πλευρά του Καραμανλή θα έχει το δικό της υποψήφιο σε μια ενδεχόμενη αναμέτρηση για την πρωτοκαθεδρία της ΝΔ, θα είναι ευκολότερο (σαν περίπατος) να ξανακερδίσουν το κόμμα οι «αδιάφθοροι» στα μάτια των παραδοσιακών ψηφοφόρων.

Το μοναδικό στρατόπεδο που θα χάσει ούτω σι άλλος είναι αυτό των Σαμαρικών, δυστυχώς φαίνεται (υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις) να είναι Βαθιά χωμένοι μέσα στο «μέλι» η «κλεψιά» του δημοσίου χρήματος (δωροδοκία) όσο κι εάν φαίνεται ουτοπικό είναι ένα καθοριστικό ολίσθημα για τους γνήσιους παραδοσιακούς χωρίς παρωπίδες νεοδημοκράτες, και όχι μόνο, οι οποίοι κι αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» του κόμματος (ο κόσμος δε τρώει κουτόχορτο).

Απαλλαγμένο το κόμμα από ακραία διεφθαρμένα φαινόμενα θα μπορέσει να ξανά βρει (εάν το πιστέψει) τις αρχές που κατά καιρούς έχει χάσει.

Τα πράγματα είναι απλά… είναι μια καλή ευκαιρία για κάθαρση, οι πολιτικοί έρχονται και παρέρχονται, ο λαός μένει κι υπομένει! (αρκεί να μην συμβεί ότι και στο ΠΑΣΟΚ)

Ο τίτλος του άρθρου είναι καίριος και αποτυπώνει την πραγματικότητα, βρισκόμαστε εδώ και αρκετά χρόνια σε μια αστική πολιτική αναρχία του ελληνικού πολίτικου συστήματος, αυτό τώρα φαίνεται και στου ποιο δύσπιστους ξεκάθαρα. Οι νόμοι γίνονται λάστιχο στην καλύτερη των περιπτώσεων (κουρελόχαρτο στην χειρότερη) το σύνταγμα δεν ισχύει για τον πολίτη, εκτός του άρθρου 86 που εφαρμόζετε αποκλειστικά για τους εθνοσωτήρες (το παραθέτω λέξη προς λέξη παρακάτω από την ιστοσελίδα της βουλής – hellenicparliament.gr).

Χρήστος Κατσέας

Άρθρο 86 του Συντάγματος 

1. Μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως νόμος ορίζει. Απαγορεύεται η θέσπιση ιδιώνυμων υπουργικών αδικημάτων.

2. Δίωξη, ανάκριση, προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση κατά των προσώπων και για τα αδικήματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 δεν επιτρέπεται χωρίς προηγούμενη απόφαση της Βουλής κατά την παράγραφο 3.

Αν στο πλαίσιο άλλης ανάκρισης, προανάκρισης, προκαταρκτικής εξέτασης ή διοικητικής εξέτασης προκύψουν στοιχεία, τα οποία σχετίζονται με τα πρόσωπα και τα αδικήματα της προηγούμενης 82 παραγράφου, αυτά διαβιβάζονται αμελλητί στη Βουλή από αυτόν που ενεργεί την ανάκριση, προανάκριση ή εξέταση.

3. Πρόταση άσκησης δίωξης υποβάλλεται από τριάντα τουλάχιστον βουλευτές. Η Βουλή, με απόφασή της που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, συγκροτεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, διαφορετικά, η πρόταση απορρίπτεται ως προδήλως αβάσιμη. Το πόρισμα της επιτροπής του προηγούμενου εδαφίου εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής η οποία αποφασίζει για την άσκηση ή μη δίωξης. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Η Βουλή μπορεί να ασκήσει την κατά την παράγραφο 1 αρμοδιότητά της μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος.

Με τη διαδικασία και την πλειοψηφία του πρώτου εδαφίου της παραγράφου αυτής η Βουλή μπορεί οποτεδήποτε να ανακαλεί την απόφασή της ή να αναστέλλει τη δίωξη, την προδικασία ή την κύρια διαδικασία.

4. Αρμόδιο για την εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων σε πρώτο και τελευταίο βαθμό είναι, ως ανώτατο δικαστήριο, Ειδικό Δικαστήριο που συγκροτείται για κάθε υπόθεση από έξι μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και επτά μέλη του Αρείου Πάγου. Τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου κληρώνονται, μετά την άσκηση δίωξης, από τον Πρόεδρο της Βουλής σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής, μεταξύ των μελών των δύο ανώτατων αυτών δικαστηρίων, που έχουν διορισθεί ή προαχθεί στο βαθμό που κατέχουν πριν από την υποβολή πρότασης για άσκηση δίωξης. Του Ειδικού Δικαστηρίου προεδρεύει ο ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου που κληρώθηκαν και μεταξύ ομοιόβαθμων ο αρχαιότερος.

Στο πλαίσιο του Ειδικού Δικαστηρίου της παραγράφου αυτής λειτουργεί Δικαστικό Συμβούλιο που συγκροτείται για κάθε υπόθεση από δύο μέλη 83 του Συμβουλίου της Επικρατείας και τρία μέλη του Αρείου Πάγου. Τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου δεν μπορεί να είναι και μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου. Με απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου ορίζεται ένα από τα μέλη του που ανήκει στον Άρειο Πάγο ως ανακριτής. Η προδικασία λήγει με την έκδοση βουλεύματος.

Καθήκοντα εισαγγελέα στο Ειδικό Δικαστήριο και στο Δικαστικό Συμβούλιο της παραγράφου αυτής ασκεί μέλος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που κληρώνεται μαζί με τον αναπληρωτή του. Το δεύτερο και τρίτο εδάφιο της παραγράφου αυτής εφαρμόζονται και για τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου ενώ το δεύτερο εδάφιο και για τον εισαγγελέα.

Σε περίπτωση παραπομπής προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός, ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου συμπαραπέμπονται και οι τυχόν συμμέτοχοι, όπως νόμος ορίζει.

5. Αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.