Πολιτική

«Η Τουρκία ανήκει στην Ευρώπη, χωρίς την Τουρκία η Ευρώπη θα υποφέρει»: Γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης

Γράφει ο Κάτς80

Η Τουρκία ανήκει στην Ευρώπη και εάν η Τουρκία απομακρυνθεί από την Ευρώπη, η ήπειρος θα υποστεί «πολύ περισσότερα προβλήματα απ ‘ό, τι βιώνει σήμερα», ανέφερε στην εφημερίδα Hürriyet στις 16 Φεβρουαρίου ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Thorbjorn Jagland.

«Θα πω σε εκείνους τους Ευρωπαίους που θέλουν να απομακρύνουν την Τουρκία, αν συμβεί αυτό, θα δουν επίσης ότι η Ευρώπη θα έχει πολλά περισσότερα προβλήματα από ό, τι έχουμε σήμερα. Εμείς εξαρτόμαστε ο ένας από τον άλλον και θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε ένα μέρος μιας μεγαλύτερης εικόνας που εξαρτάται από όλους», είπε ο Jagland.

Μετά από συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με εννέα τούρκους ηγέτες, μεταξύ των οποίων κι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβουσόγλου και ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχάμιτ Γκιλ στις 15 Φεβρουαρίου στην Άγκυρα, ο Jagland δήλωσε στην ημερήσια εφημερίδα Hürriyet ότι οι ευρωπαϊκές συνομιλίες της χώρας είναι πολύ σημαντικές και για τις δύο πλευρές.

«Όπως το βλέπω, η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία επειδή υπάρχουν τόσοι πολλοί Τούρκοι και Μουσουλμάνοι που ζουν σε ευρωπαϊκές χώρες. Η Τουρκία θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ, συμβιβάζοντας τις κοινωνίες που είναι αρκετά διαιρεμένες τώρα», δήλωσε ο Jagland.

«Η Τουρκία πρέπει επίσης να σκεφτεί και να καταλάβει ότι η ύπαρξη μιας ενωμένης Ευρώπης ενός νομικού χώρου από τον υψηλό βορρά έως τον νότιο Καύκασο είναι καλό για την Τουρκία. Η Τουρκία που αποτελεί μέρος αυτού του νομικού χώρου δεν αποτελεί βάρος. Αντίθετα, το γεγονός ότι η Τουρκία αποτελεί μέρος αυτού του ευρύτερου νομικού χώρου δίνει μια ορισμένη εμπιστοσύνη σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε αυτή τη χώρα», ανέφερε.

Ο Jagland τόνισε επίσης ότι η Τουρκία «έχει πολύ μεγάλο αριθμό παραβιάσεων των Ευρωπαϊκών συνθηκών», γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση απ ‘ό, τι για άλλους αιτούντες. «Καμία χώρα στην Ευρώπη δεν μπόρεσε να προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να προσχωρήσει πρώτα στις Ευρωπαϊκές συνθήκες», σημείωσε.

Ο Jagland δήλωσε ότι οι δικαστικές διαδικασίες στην Τουρκία, ειδικά μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, θα πρέπει να «ευθυγραμμιστούν με την Ευρωπαϊκή ένωση και τις συμβάσεις».

Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης δήλωσε ότι είχε θέσει το ζήτημα της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης κατά τις συναντήσεις του με Τούρκους αξιωματούχους στις 15 Φεβρουαρίου. «Αυτή είναι μία από τις βασικές μας ανησυχίες. Υπήρχε πριν κι από την απόπειρα πραξικοπήματος, συνεργαστήκαμε με τις αρχές σε αυτό πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος και έγινε ακόμη πιο σημαντικό μετά. Επειδή είδαμε πολλούς δημοσιογράφους να φυλακίζονται. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει καθιερώσει την ελευθερία των δημοσιογράφων». 

Ερωτηθείς για τη συνεχιζόμενη «ενέργεια του κλάδου ελιάς» της Τουρκίας στην περιοχή του Afrin της Συρίας, ο Jagland δήλωσε ότι: «Το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν εμπλέκεται σε τέτοια θέματα. Αυτό ισχύει και για άλλους διεθνείς οργανισμούς. Καταδικάζουμε έντονα κάθε είδους τρομοκρατία. Αλλά δεν συμμετέχουμε σε στρατιωτικές συγκρούσεις».

Χρήστος Κατσέας

Κατηγορίες:Πολιτική

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.