Αναδημοσίευση από το transparency.org – 21 Φεβρουαρίου 2018
Ο φετινός Δείκτης Αντίληψης της Διαφθοράς υπογραμμίζει ότι η πλειοψηφία των χωρών σημειώνει ελάχιστη πρόοδο στον τερματισμό της διαφθοράς, ενώ η περαιτέρω ανάλυση δείχνει ότι δημοσιογράφοι και ακτιβιστές σε διεφθαρμένες χώρες διατρέχουν καθημερινά κίνδυνο για τη ζωή τους σε μια προσπάθεια να μιλήσουν-αποκαλύψουν.
Ο δείκτης, ο οποίος κατατάσσει 180 χώρες και περιοχές σύμφωνα με τα αντιληπτά επίπεδα διαφθοράς του δημόσιου τομέα σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, χρησιμοποιεί κλίμακα από 0 έως 100, όπου το 0 είναι εξαιρετικά διεφθαρμένο και τα 100 είναι πολύ καθαρό. Φέτος, διαπιστώσαμε ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα των χωρών βαθμολογούνται κάτω από 50, με μέσο όρο 43. Δυστυχώς, σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια, αυτή η κακή απόδοση δεν είναι κάτι το καινούριο.
Φέτος, η Νέα Ζηλανδία και η Δανία κατέχουν την υψηλότερη βαθμολογία με 89 και 88 αντίστοιχα. Η Συρία, το Νότιο Σουδάν και η Σομαλία κατέχουν τις χαμηλότερες βαθμολογίες με 14, 12 και 9 αντίστοιχα. Η περιοχή με τις καλύτερες επιδόσεις είναι η Δυτική Ευρώπη με μέση βαθμολογία 66. Οι περιοχές με τις χειρότερες επιδόσεις είναι η υποσαχάρια Αφρική (μέσος όρος 32) και η Ανατολική Ευρώπη και η Κεντρική Ασία (μέσος όρος 34).
Δείκτης Διαφθοράς αναλυτικά στοιχεία του 2017
Από το 2012, αρκετές χώρες βελτίωσαν σημαντικά τη βαθμολογία τους, συμπεριλαμβανομένης της Ακτής του Ελεφαντοστού, της Σενεγάλης και του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ μειώθηκαν οι βαθμοί σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, της Υεμένης και της Αυστραλίας.
Ανάλυση της έρευνας.
Η περαιτέρω ανάλυση των αποτελεσμάτων δείχνει ότι οι χώρες με τη μικρότερη προστασία στον τύπο (ΜΜΕ) και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) τείνουν επίσης να έχουν τα χειρότερα ποσοστά διαφθοράς.
Κάθε εβδομάδα τουλάχιστον ένας δημοσιογράφος σκοτώνεται σε μια χώρα που είναι ιδιαίτερα διεφθαρμένη.
Η ανάλυση, η οποία ενσωματώνει στοιχεία από την επιτροπή για την προστασία των δημοσιογράφων, δείχνει ότι τα τελευταία έξι χρόνια, περισσότεροι από 9 στους 10 δημοσιογράφους σκοτώθηκαν σε χώρες που η βαθμολογία τους είναι 45 ή λιγότερο στον δείκτη.
Μετάφραση – απόδοση: Χρήστος Κατσέας
Πηγή: transparency.org
Κατηγορίες:Πολιτική