Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Στρατηγικό σημείο ο Έβρος

Γράφει ο Κάτς80

Δεν πρόλαβε να περάσει ένας μήνας από το εχθρικό στρατιωτικό περιστατικό εμβολισμού του ελληνικού σκάφους του λιμενικού σώματος, και οι τούρκοι ξαναχτυπούν, αυτή τη φορά στον Έβρο.

Εάν επρόκειτο για δυο κληρωτούς φαντάρους οι οποίοι είχαν χάσει το δρόμο – μονοπάτι στην μεθόριο (Έβρου – Τουρκίας) κατά την υπηρεσία τους, θα μπορούσα και να το πιστέψω, έχοντας κι από τη πλευρά μου τη δική μου μικρή εμπειρία αποπροσανατολισμού, ένα βράδυ με χιόνι και πλήρη συσκότιση στη μεθοριακή γραμμή με τα Σκόπια («ΠΓΔΜ») όταν υπηρετούσα το 1999 για δώδεκα μήνες αποκλειστικά σε φυλάκιο στα σύνορα, σε ένα περίπολο εγώ (κληρωτός στρατιώτης) με έναν συνάδελφο έφεδρο (κληρωτό) υπαξιωματικό είχαμε αποπροσανατολιστεί και εισχωρήσει στο γειτονικό σύνορο, μερικά μέτρα, όντας και οι δυο άπειροι από προσανατολισμό (πυξίδα, κ.τ.λ.). Λίγα λεπτά αργότερα αντιλαμβανόμενοι το αθέλητο λάθος μας επιστρέφαμε. Βεβαία άλλο Σκόπια και άλλο Τουρκία.

Στην περίπτωση ωστόσο αυτή (Έβρος) το περίπολο το εκτελούσαν δυο μόνιμοι στρατιωτικοί ο ένας εκ τον οποίων κατώτερος αξιωματικός (ανθυπολοχαγός – επικεφαλής του περιπόλου) και ο δεύτερος υπαξιωματικός πενταετούς θητείας, δηλαδή, επαγγελματίες στρατιωτικοί υπεύθυνοι και γνώστες της περιοχής (όπως γράφτηκε στα ΜΜΕ, ο υπαξιωματικός είχε αρκετά χρόνια στη συγκεκριμένη μονάδα) δεν νοείται λοιπόν επαγγελματίες στρατιωτικοί στον Έβρο να είναι επιπόλαιοι στο ζήτημα των συνόρων, ειδικά σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Το περίπολο πραγματοποιείται σε «καθαρό – χαραγμένο» ανοιγμένο χωματόδρομο η μονοπάτι σε κάποιες περιπτώσεις, είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να παρεκτραπείς από την καθορισμένη πορεία σου, εκτός κι εάν είσαι «μεθυσμένος» ως εκ τούτου συμπεραίνω ότι σε εκείνο το σημείο υπήρξε ένα είδος στρατιωτικής εισβολής στο έδαφος μας από κάποιο ειδικό στρατιωτικό τμήμα (τεσσάρων έως έξι, περίπου) τούρκων στρατιωτικών, και οι οποίοι αιφνιδίασαν και απήγαγαν – αιχμαλώτισαν τους δυο στρατιωτικούς μας.

Την πραγματικότητα βέβαια πιθανόν να μη την μάθουμε ποτέ, η να την αντιληφτούμε αρκετά χρόνια αργότερα από τους ίδιους τους στρατιωτικούς μας.

Είναι «απολύτως» βέβαιο ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει αυτή την κατασκευασμένη από τη μεριά της ευκαιρία στο μέγιστο βαθμό. Δεν θα διστάσει ο Ερντογάν να χρησιμοποιήσει τους έλληνες στρατιωτικούς στο βρόμικο παιχνίδι του. Εξάλλου, μας έχει συνηθίσει (ας το αντιληφθούν και οι υπεύθυνοι) σε τέτοιες εχθρικές στρατιωτικές πειρατικές πρακτικές.

Υπάρχουν διαδικασίες (διπλωματικές – στρατιωτικές) οι οποίες μπορούν να «στοιχίσουν» στην Τουρκία τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο. Πάντα με την σκέψη (σε πρώτη φάση) να γυρίσουν το γρηγορότερο δυνατό οι στρατιωτικοί μας πίσω στην Ελλάδα. Κατόπιν θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα… ακόμη και αυτών των «ισόβαθμων περιστατικών» ως μια απάντηση από μέρος μας σε ενδεχόμενα τέτοιου είδους ποιότητας εχθρικά συμβάντα, ώστε η αποτρεπτική ισχύς μας να γίνει κατανοητή στον χρόνιο πολέμιο μας.

Υπηρεσίες πληροφοριών, σώματα ασφαλείας, και η διπλωματία μας θα πρέπει να είναι σε πειθαρχημένη εγρήγορση και ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή.

Σε παλαιότερο άρθρο μου {Πεδίο ανάπτυξης (κλιμάκωση) θερμού επεισοδίου στα Ίμια από την Τουρκία} έχω αναφερθεί εκτεταμένα, στο ότι η Τουρκία σε ένα ενδεχόμενο εχθρικό στρατιωτικό επεισόδιο στο αιγαίο «με ένα καθοριστικό εις βάρος μας αποτέλεσμα», το οποίο θα προκαλέσει η ίδια «θα έχει ένα άμεσο και μοιραίο αντίκτυπο και στη Θράκη.» 

Ας το λάβουμε σοβαρά υπόψιν…

566px-PosGreekThrace

Wikipedia: Το γεωγραφικό διαμέρισμα της Θράκης στην Ελλάδα.

Σχετική εικόνα

Ποταμός Έβρος

Σχετική εικόνα

Έβρος: Σύνορα η γέφυρα των Κήπων

Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.