Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Οι Ιταλικές εκλογές φανερώνουν το συναίσθημα του αντιευρωπαϊσμού, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων

Γράφει ο Κάτς80

Οι γενικές εκλογές της Ιταλίας την Κυριακή σημείωσαν σοβαρό πλήγμα στην τάση που είχε αναδυθεί σε μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον περασμένο χρόνο. Μετά το δημοψήφισμα του Brexit, η νίκη του Εμμανουήλ Μακρόν στη Γαλλία και οι εκλογές που τελικά έφεραν έναν ανανεωμένο μεγάλο συνασπισμό στη Γερμανία οδήγησαν πολλούς να πιστέψουν ότι το κύμα του λαϊκιστικού ευρωσκεπτικισμού είχε τελειώσει.

Τα λαϊκά, ευρωσκεπτικιστικά κόμματα είχαν καλές επιδόσεις στις ιταλικές εκλογές της Κυριακής, με το κόμμα των πέντε αστεριών και το κόμμα της Λίγκας του βορά (Lega Nord) να αγωνίζονται τώρα να σχηματίσουν κυβέρνηση πλειοψηφίας μετά της εκλογές.

Μια δημοσκόπηση ιταλικής εταιρίας έρευνας αποκάλυψε ότι το 60% των Ιταλών ηλικίας μεταξύ 18-30 ετών ψήφισαν αντιευρωπαϊκά κόμματα.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων αποδείχτηκε πιο δημοφιλές μεταξύ αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, κερδίζοντας το 44% των ψήφων. 13 τοις εκατό ψήφισε το κόμμα της (Lega Nord), ενώ οι αδελφοί της Ιταλίας (FdI) έλαβαν το 3% των ψήφων.

Η μεγαλύτερη ήττα ήρθε στο Δημοκρατικό Κόμμα του πρώην Πρωθυπουργού Matteo Renzi (Partito Democratico PD), το οποίο βρισκόταν στην εξουσία εδώ και πέντε χρόνια.

Καθώς κανένας συνασπισμός δεν έχει την πλειοψηφία, θα πρέπει να επιτευχθούν συμφωνίες για να αποφευχθεί μια νέα εκλογή αναμέτρηση.

Camera_2018_Coalizioni_Collegi.svgSenato_2018_Coalizioni_Collegi.svg

Wikipedia: «Χάρτες αποτελεσμάτων εκλογών για την Βουλή των Αντιπροσώπων (επάνω) και για τη Γερουσία (κάτω). Τα χρώματα προσδιορίζουν τον συνασπισμό ο οποίος έλαβε τις περισσότερες ψήφους σε κάθε εκλογική περιφέρεια. Το πορτοκάλι υποδηλώνει συνασπισμούς του κεντροαριστερού μπλοκ, το μπλε το συνασπισμό Κέντρου-Δεξιάς, το Κίτρινο το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το Γαλάζιο του περιφερειακού συνασπισμού της κοιλάδας του Aosta, και το Γκρι είναι ο περιφερειακός συνασπισμός του Νότιο Τιρόλο.» 

Party % of vote Change
Five Star Movement 32.22 6.62
Democratic Party 18.9 -6.5
Lega 17.69 13.59
Forza Italia 13.94 -7.66
Fratelli d’Italia 4.35 2.35
Free and Equal 3.38

Καθαρή τάση σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Δεξιά, εθνικιστικά κόμματα και υποψήφιοι έχουν επίσης αποδειχθεί δημοφιλή στους νέους και σε άλλες πρόσφατες εκλογές σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των γαλλικών προεδρικών εκλογών του περασμένου έτους, ενώ οι ψηφοφόροι ηλικίας 18-24 ετών εμφανίζονται ως οι ισχυρότεροι δημογραφικοί δείκτες της Marine Le Pen.

Είναι πλέον καιρός, η ΕΕ να αναγνωρίσει πιο ρητά ότι στις περισσότερες χώρες χρειάζονται πραγματικές και παραγωγικές δημόσιες επενδύσεις. Επομένως, οι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας πρέπει να τροποποιηθούν αναλόγως.

Νέες εκλογές

Σύμφωνα με τους νέους εκλογικούς νόμους της Ιταλίας, αν κανένα κόμμα ή συνασπισμός δεν εξασφαλίσει πλειοψηφία, εναπόκειται στον Πρόεδρο Sergio Mattarella να επιλέξει ένα κόμμα ή ένα μπλοκ για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Θα χρειαστούν εβδομάδες πριν συμβεί αυτό, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος θα ακούσει και θα συμβουλευτεί τα κόμματα πριν την απόφασή του.

Εάν δεν υπάρχει σαφής πλειοψηφία, ο Ιταλός πρόεδρος, Sergio Mattarella, θα μπορούσε να επιλέξει να παύση την σημερινή κεντροαριστερή κυβέρνηση του Paolo Gentiloni, επιτρέποντας έτσι τη συγκρότηση προσωρινής κυβέρνησης και τη διοργάνωση νέων εκλογών. Η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να ξεκινήσει μόνο μετά τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου για πρώτη φορά στις 23 Μαρτίου.

Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.