Αρθρογραφία (Blogger)

Χρόνια Πολλά Γυναίκα

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη: Είμαι δημοσιογράφος και αγωνίζομαι για την αλήθεια μέσα από τα κείμενά μου.

Παγκόσμια ημέρα γυναίκας σήμερα. Η γυναίκα είναι το πλάσμα εκείνο που λατρεύτηκε, καταπιέστηκε, εξυμνήθηκε και αγωνίστηκε για να αποκτήσει δικαιώματα που άλλοι είχαν δεδομένα. Ο χαρακτηρισμός ‘’ασθενές φύλο’’ πόσο μπορεί, άραγε, να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;

Η δύναμη της γυναίκας ήταν τόσο μεγάλο που σε συνδυασμό με τη συναισθηματική της ευφυία προκάλεσε το φθόνο και το μίσος των θρησκειών ακόμα και πολιτικών ηγεσιών. Η πατριαρχική κοινωνία επιθυμούσε να καταστήσει τη γυναίκα αδύναμη διότι επιθυμούσε να την ελέγχει και να την εξουσιάζει. Έτσι προσπάθησε να την απομακρύνει από τη μόρφωση, την εργασία, επεδίωκε διαρκώς να σαμποτάρει την προσωπικότητά της. Αν ανατρέξουμε όμως σε ιστορικές περιόδους της αρχαιότητας , θα διαπιστώσουμε ότι οι γυναίκες είχαν ηγετικό ρόλο και κατείχαν μεγάλη δύναμη (πχ Μινωική Κρήτη).

Γιατί οι γυναίκες ψυχολογικά και συναισθηματικά είναι τόσο δυνατές; Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι γυναίκες ξεπερνούν πιο εύκολα έναν επίπονο χωρισμό συγκριτικά με έναν άνδρα , όπως και διαχειρίζονται ευκολότερα το πένθος σε σχέση με το δυνατό φύλο. Γιατί όμως;

Οι γυναίκες από τη φύση τους έχουν πιο δυνατό οργανισμό, επειδή γεννούν και πρέπει να αντέχουν για χάρη των παιδιών τους. Η γυναίκα που είναι μητέρα μικρών παιδιών είναι δημιουργημένη ώστε να αντέχει ακόμα και τις πιο δύσκολες συνθήκες, ώστε να μπορεί να στέκεται δίπλα στα παιδιά της και να τα φροντίσει. Και ενώ όλες οι γυναίκες δεν είναι μητέρες, η φύση τους έχει χαρίσει μία αξιοζήλευτη πνευματική και συναισθηματική δύναμη, ώστε να έρχονται σε ισορροπία με τη μεγαλύτερη σωματική ρώμη του άνδρα.

Συνήθως τέτοιες ημέρες βλέπω συνεχώς σχόλια τύπου ‘’τι ωραίο να είσαι γυναίκα και να βγαίνεις έξω!’’ ή ‘’ας βγούμε σήμερα με τις φίλες μας!’’ Σχεδόν καμία δεν αναφέρεται στις γυναίκες εκείνες που λιθοβολούνται ακόμα και σήμερα ή που δεν έχουν πρόσβαση ούτε στην απαιτούμενη εκπαίδευση και αγωνίζονται για κάτι τόσο αναγκαίο και δεδομένο για πολλούς άλλους.

Η γυναίκα δεν είναι το ‘’ασθενές φύλο’’ που πολλοί πιστεύουν. Αντιθέτως, αν η ανθρωπότητα είχε διαποτιστεί με την ευαίσθητη και συναισθηματική φύση των γυναικών αντί να τις αντιμετωπίζει ως κάτι υποδεέστερο για χρόνια, μπορεί να είχαμε κάνει μεγαλύτερα άλματα προόδου.
Χρόνια Πολλά Γυναίκα….

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.