Αρθρογραφία (Blogger)

Πως οι ΗΠΑ δημιούργησαν μια καταστροφή στο Αφγανιστάν

Γράφει ο Γκινολάρι Ιωάννης

Έπειτα από τα πρόσφατα γεγονότα στο Αφγανιστάν πολλοί απορούν πως και γιατί κατάφεραν οι Ταλιμπάν να επανέλθουν στην εξουσία και μάλιστα με τόσο γρήγορο ρυθμό. Πως τα κατάφεραν ενώ υπήρχε η παρουσία των Αμερικανικών στρατευμάτων στην χώρα και κυρίως γιατί το επέτρεψαν να συμβεί.

Οι λόγοι είναι πολλοί και και όλοι τους κρύβουν μια αιτιολογία από πίσω. Αρκεί μόνο να δούμε κάποιες από τις δηλώσεις που έκαναν οι Πρόεδροι των ΗΠΑ στο παρελθόν .

Τον Φεβρουάριο του  2020 ο Πρόεδρος Donald Trump αναφέρει δημόσια στον αμερικανικό λαό και κατ’ επέκταση σε όλο τον κόσμο ότι έχει φτάσει  ο καιρός να επιστρέψουν τα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται στο Αφγανιστάν.

Τον Απρίλιο του  2021 ο Πρόεδρος Joe Biden δηλώνει και εκείνος  πως είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου για την λήξη του μεγαλύτερου σε χρονική διάρκεια πολέμου των ΗΠΑ.

Έπειτα από τις δηλώσεις αυτές, των δύο τελευταίων προέδρων των ΗΠΑ, το μόνο που απέμενε ήταν τα λόγια να μετατραπούν σε πράξεις .   

Όπερ και εγένετο .

Τον Ιούνιο του  2021  τα διεθνή μέσα αλλά και οι ίδιες οι ΗΠΑ αναφέρουν πως θα ολοκληρωθεί σύντομα η οριστική απόσυρση των αμερικανικών  στρατευμάτων από το Αφγανιστάν .

Τον Αύγουστο του 2021  οι μαχητές των Ταλιμπάν καταλαμβάνουν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ  και με ότι αυτό συνεπάγεται .

Ο Πρόεδρος Biden ύστερα και από την κατάληψη της πρωτεύουσας από τους Ταλιμπάν παραμένει  σταθερός στην απόφασή του  για απόσυρση των αμερικάνικών στρατευμάτων , δηλώνοντας συγκεκριμένα : “Έπειτα από 20 χρόνια δεν υπάρχει καλύτερη χρονική στιγμή για απόσυρση, από αυτή”.

Πως όμως φτάσαμε στο σημείο αυτό ;

Πως κατάφεραν οι Ταλιμπάν να κυριαρχήσουν ξανά σε όλη την χώρα και μάλιστα στην κατάληψη της  πρωτεύουσας τόσο γρήγορα και σχετικά εύκολα ;

Για να κατανοήσουμε πως φτάσαμε μέχρι εδώ , και να απαντηθούν τα παραπάνω ερωτήματα , θα πρέπει να δούμε πως ξεκίνησε η εμπλοκή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και πως εξελίχθηκε με το πέρασμα του χρόνου .

Πολλοί Αμερικάνοι χαρακτηρίζουν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν σαν τον “καλό πόλεμο”, αυτόν που ξεκίνησε με καλό σκοπό. 

Η απόφαση για εισβολή στο Αφγανιστάν συνδέεται άμεσα με την τρομοκρατική επίθεση στις  9 Σεπτεμβρίου 2001 .Η τρομοκρατική επίθεση συγκλόνισε τις ΗΠΑ και γενικότερα όλο τον κόσμο. 

Ο  Osama bin Laden , ευρισκόμενος  στο Αφγανιστάν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση και δημόσια κήρυξε τον πόλεμο στις ΗΠΑ . 

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ  George W. Bush , ύστερα από την τρομοκρατική τραγωδία , τον Οκτώβριο του 2001 ξεκίνησε την αποστολή στρατευμάτων στο Αφγανιστάν με σκοπό την εξάλειψη της απειλής που προκάλεσε το τρομοκρατικό χτύπημα .

Όταν έγινε η πρώτη επίθεση σκοπός δεν ήταν αποκλειστικά και  μόνον η εξόντωση  του Osama bin Laden αλλά εξ ολοκλήρου εξάλειψη της τρομοκρατικής απειλής για να μην ξανασυμβούν τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 2001 .

Στο ξεκίνημα των αμερικανικών επιχειρήσεων επί αφγανικού εδάφους υπήρξαν προσφορές από τους Ταλιμπάν για παράδωση του Osam bin Laden , ωστόσο οι ΗΠΑ αρνήθηκαν καθώς επιθυμούσαν την παράδοσή του κατευθείαν στο αμερικανικό κράτος .

Με το ξεκίνημα των επιθέσεων  και των βομβαρδισμών  των περιοχών που βρίσκονταν η υπαίτιοι του τρομοκρατικού χτυπήματος , οι Ταλιμπάν , η νίκη και η επιτυχία των αμερικανικών στρατευμάτων ήρθε σχετικά εύκολα και σύντομα .

Ο έμμεσος σκοπός της επέμβασης είχε επιτευχθεί.

Από το ξεκίνημα της αμερικανικής επιχείρησης στο Αφγανιστάν και μέχρι τον Απρίλιο του 2002 ήταν ξεκάθαρο πως δεν  μπορούσαν οι ΗΠΑ απλά να εισέλθουν σε μια χώρα , να διώξουν ένα καθεστώς και έτσι απλά να αποχωρήσουν . Θα έπρεπε να ιδρύσουν και να τοποθετήσουν μια νέα κυβέρνηση και ένα πρόγραμμα ανοικοδόμησης με επίκεντρο την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας για την επίτευξη της μελλοντικής τους ασφάλειας και την μη επανάληψη αντίστοιχων γεγονότων με αυτό της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Τον Απρίλιο του 2002 , ο Πρόεδρος George Bush σε διάγγελμά του αναφέρει :  “Περιμένουμε εκπαιδευμένους στρατιώτες να σχηματίσουν διάφορες υποομάδες και να επιδιώξουν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες του Αφγανιστάν για το χτίσιμο μια μακροχρόνιας ειρήνης”

Μέχρι το 2011 τα στρατεύματα που στέλνονταν στο Αφγανιστάν ολοένα και αυξανόταν . Αυτό άλλαξε το 2011 όταν και ο Πρόεδρος Barack Obama ανακοίνωσε τον θάνατο του Osama bin Laden , κύριου υπεύθυνου για την επίθεση στις 9/11/2001 που στιγμάτισε τις ΗΠΑ αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

Από 2011 και έπειτα υπήρξε πτώση στην παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν που οφειλόταν στην  αίσθηση ότι η απειλή μιας τρομοκρατικής επίθεσης ενάντια των ΗΠΑ είχε εξαλειφθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό . 

Πλέον οι ΗΠΑ και τα αμερικανικά στρατεύματα επικεντρώθηκαν στην παροχή βοήθειας και στήριξης στο Αφγανιστάν . Αφγανοί στρατιώτες είχαν την αεροπορική κάλυψη των αμερικανικών στρατιωτών . Στην ουσία ήταν αεροπορική ισχύς που επέτρεπε στην αφγανική κυβέρνηση την διατήρηση της θέσης και της ισχύς της σε μέρη που δεν ήταν και ιδιαίτερα “δημοφιλής” με σκοπό τον πλήρη έλεγχο του εδάφους του Αφγανιστάν .

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν δεν εξελίσσονταν όμως με τον προσδοκώμενο τρόπο . Την ίδια στιγμή ποσότητες εκατομμυρίων δολαρίων ξοδεύτηκαν για την ανοικοδόμηση μιας χώρας που δεν είχε το είδος της υποδομής για να διαχειριστεί τέτοιου είδους χρηματικά ποσά καθώς επίσης και να υποστηρίξει τους σκοπούς για τους οποίους προορίζονταν τα χρήματα αυτά , δηλαδή το χτίσιμο νοσοκομείων , σχολείων , δρόμων . 

Πέραν αυτού , τα χρήματα αυτά σε συνδυασμό με τον σκοπό των ΗΠΑ για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας κατέληγαν σε έναν ιδιαίτερα τοξικό συνδυασμό .

Υπήρξαν συνεργασίες με πολύ διεφθαρμένους τοπικούς ηγέτες. Για παράδειγμα , σε αντάλλαγμα για την άδεια οικοδόμησης ενός σχολείου , ζητούσαν και  το συμβόλαιο για το νοσοκομείο που θα χτιστεί δίπλα , προκειμένου να έχουν αυτοί τον πλήρη έλεγχο με απώτερο σκοπό το την αξιοποίηση αυτών για κέρδος. 

Την ίδια στιγμή , στην επαρχία και στις περιοχές μακριά από την πρωτεύουσα οι Ταλιμπάν άρχισαν να κερδίζουν υποστήριξη εξαιτίας των μαζικών βομβαρδισμών και εκρήξεων που οι περισσότερες εξ αυτών είχαν υψηλό ποσοστό θνησιμότητας πολιτών και άμαχου πληθυσμού . 

Οι Ταλιμπάν είχαν ηττηθεί αλλά η παρουσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν τους επανέφερε εκ νέου στο προσκήνιο .

Το 2013-14 οι Ταλιμπάν άρχισαν να ξανά κερδίζουν το χαμένο έδαφος . Ήταν ξεκάθαρο ότι χρόνο με το χρόνο εξελίσσονταν .Δραστηριοποιούνταν κυρίως σε αγροτικές περιοχές και περιοχές με χαμηλό ποσοστό πληθυσμού καθώς δεν υπήρχε ισχυρή αμερικανική παρουσία και μπορούσαν εύκολα να προχωρήσουν σε κατάληψή τους . 

Όταν ο πρόεδρος Biden ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει το σχέδιο απόσυρσης του προηγούμενη Προέδρου Trump   πολλοί παρατηρητές της κατάστασης στο Αφγανιστάν ήταν έτοιμοι για την νέα άνοδο των Ταλιμπάν . 

Οι ΗΠΑ , οι οποίες παρείχαν αεροπορική υποστήριξη και κάλυψη στις δυνάμεις του Αφγανιστάν , ξαφνικά θα χάνονταν και δεν θα αποτελούσαν πλέον ένα κομμάτι που θα μπορούσαν οι δυνάμεις τους Αφγανιστάν να στηριχθούν  .

Ως εκ τούτου οι Ταλιμπάν άρχισαν να δραστηριοποιούνται και να καταλαμβάνουν πιο αστικές περιοχές που στο παρελθόν θεωρούταν πολύ δύσκολο έως και απίθανο . 

Το αποκορύφωμα της δραστηριότητας αυτής φάνηκε τον Μάιο του 2021 , ωστόσο κανείς δεν περίμενε να κερδίσουν το χαμένο έδαφος τόσο γρήγορα όσο έγινε .

Ο λόγος που πολλοί Αφγανοί συνεργάστηκαν με τους Αμερικανούς ήταν το γεγονός ότι ήθελαν ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς και τις οικογένειές τους και ήλπιζαν ότι μια μέρα θα οδηγούσε στο να τους δοθεί η δυνατότητα να μπορέσουν να φύγουν . 

Επομένως το να βλέπεις τους Ταλιμπάν να επανέρχονται τόσο αναπάντεχα και ξαφνικά και γνωρίζοντας πως θα ήταν το μέλλον , θεωρείται εν μέρη αποτυχία της Αμερικανικής κυβέρνησης .

Η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων ολοκληρώθηκε . Το μέλλον παραμένει αβέβαιο και σίγουρα το Αφγανιστάν δεν αποτελεί μια υπόθεση που “έκλεισε” ύστερα και από την αποχώρηση των ΗΠΑ. 

Τι μέλλει γενέσθαι ; Άγνωστο .

Το μόνο σίγουρο ήταν , είναι και θα είναι , αποτελεί το γεγονός πως το Αφγανιστάν θα παραμένει πάντα ο χαμένος σε αυτό το “παιχνίδι” .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.