Αρχική

Η ομιλία του Τζο Μπάιντεν για την κατάσταση στο Ντονμπάς

Επιμέλεια μετάφρασης: Χρήστος Κατσέας

Washington DC (ΗΠΑ) | 22 Φεβρουαρίου 2022

Καλό απόγευμα.

Εχθές, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνώρισε δύο περιοχές της Ουκρανίας ως ανεξάρτητα κράτη και δήλωσε περιέργως ότι αυτές οι περιοχές δεν αποτελούν πλέον μέρος της Ουκρανίας και της κυρίαρχης επικράτειάς της. Με απλά λόγια, η Ρωσία μόλις ανακοίνωσε ότι απομακρύνει ένα μεγάλο κομμάτι από την Ουκρανία.

Εχθές το βράδυ, ο Πούτιν εξουσιοδότησε την είσοδο ρωσικών στρατευμάτων σε αυτές τις περιοχές. Είπε σήμερα ότι αυτές οι περιοχές εκτείνονται ουσιαστικά βαθύτερα από τις δύο περιοχές που αναγνώρισε, διεκδικώντας μεγαλύτερες περιοχές που επί του παρόντος υπάγονται στη δικαιοδοσία της κυβέρνησης της Ουκρανίας.

Κατά τη γνώμη μου, δημιουργεί ένα σκεπτικό για την κατάληψη περισσότερων εδαφών με τη βία. Και αν ακούσουμε τη χθεσινή του ομιλία, -και ξέρω ότι πολλοί από εσάς την ακούσατε- δίνει το σκεπτικό για να πάμε πολύ ποιο παραπέρα.

Αυτή είναι η αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την οποία επισήμανε και ζήτησε την ανάλογη άδεια από τη Δούμα του.

Ως εκ τούτου, θα αρχίσω να επιβάλλω αντίποινα πολύ πέρα ​​από τα βήματα που κάναμε εμείς, οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας το 2014. Και αν η Ρωσία πραγματοποιήσει περαιτέρω εισβολή, θα είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε περαιτέρω κυρώσεις.

Ποιος για όνομα του Θεού, σύμφωνα με τον Πούτιν, του δίνει το δικαίωμα να ανακηρύξει νέες λεγόμενες χώρες στην επικράτεια που ανήκει στους γείτονές του; Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, που απαιτεί σκληρή απάντηση από τη διεθνή κοινότητα.

Τους τελευταίους μήνες, έχουμε συντονιστεί στενά με τους συμμάχους και τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο για να προετοιμάσουμε αυτήν την απάντηση. Μιλούσαμε από την αρχή, και προσωπικά μίλησα στον Πούτιν πριν από περισσότερο από ένα μήνα ότι θα λάβουμε κοινά μέτρα τη στιγμή που η Ρωσία θα ξεκινήσει επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Τώρα η Ρωσία έχει αναμφίβολα εξαπολύσει μια επίθεση κατά της Ουκρανίας ανακηρύσσοντας αυτά τα ανεξάρτητα κράτη.

Ως εκ τούτου, σήμερα ανακοινώνω την πρώτη δόση των κυρώσεων προκειμένου να προκύψουν αρνητικές συνέπειες για τη Ρωσία ως απάντηση στις χθεσινές της ενέργειες. Αυτά τα μέτρα λαμβάνονται σε στενό συντονισμό με τους συμμάχους και τους εταίρους μας και θα συνεχίσουμε να αυστηροποιούμε τις κυρώσεις εάν η Ρωσία κλιμακώσει.

Επιβάλλουμε κυρώσεις πλήρους αποκλεισμού σε δύο μεγάλα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τη Vnesheconombank και τη ρωσική στρατιωτική τράπεζα.

Επιβάλλουμε συνολικές κυρώσεις στο ρωσικό δημόσιο χρέος. Αυτό σημαίνει ότι αποκόψαμε τη ρωσική κυβέρνηση από τη δυτική χρηματοδότηση. Δεν μπορεί πλέον να συγκεντρώσει χρήματα στη Δύση και δεν μπορεί να ανταλλάξει το νέο της χρέος στη δική μας ή στις ευρωπαϊκές αγορές.

Από σήμερα και συνεχίζοντας τις επόμενες ημέρες, θα επιβάλουμε επίσης κυρώσεις σε μέλη της ρωσικής ελίτ και τις οικογένειές τους. Μοιράζονται τα διεφθαρμένα οφέλη της πολιτικής του Κρεμλίνου και θα πρέπει επίσης να μοιραστούν τον πόνο.

Και λόγω των ενεργειών της Ρωσίας, εργαζόμαστε με τη Γερμανία για να διασφαλίσουμε ότι το έργο Nord Stream 2 -όπως υποσχέθηκα- δεν θα ξεκινήσει.

Ενώ η Ρωσία σκέφτεται την επόμενη κίνησή της, προετοιμάζουμε επίσης την επόμενη κίνησή μας. Η Ρωσία θα πληρώσει ακόμη υψηλότερο τίμημα εάν συνεχίσει την επιθετικότητά της, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω κυρώσεων.

Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να παρέχουν αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία. Και θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε και να καθησυχάζουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ.

Σήμερα, ως απάντηση στην παραδοχή της Ρωσίας ότι δεν θα αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Λευκορωσία, ενέκρινα πρόσθετες μετακινήσεις αμερικανικών στρατευμάτων και εξοπλισμού που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη για την ενίσχυση των συμμάχων μας στη Βαλτική, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία.

Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος: αυτή είναι μια εντελώς αμυντική κίνηση από μέρους μας. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να πάμε σε πόλεμο με τη Ρωσία. Ωστόσο, θέλουμε να στείλουμε ένα αλάνθαστο μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τους συμμάχους μας, θα υπερασπιστούν κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ και θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει στο ΝΑΤΟ.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να προχωρήσει πολύ παραπέρα εξαπολύοντας μια μαζική στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία. Ελπίζω να κάνω λάθος, -ότι κάνουμε λάθος σε αυτό. Αλλά η Ρωσία έχει απλώς εντείνει την απειλή της για την υπόλοιπη Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων πόλεων και της πρωτεύουσας του Κιέβου.

Η Ουκρανία εξακολουθεί να περιβάλλεται από περισσότερους από 150.000 Ρώσους στρατιώτες. Και, όπως είπα, τα ρωσικά στρατεύματα παραμένουν στο έδαφος της Λευκορωσίας για να επιτεθούν στην Ουκρανία από τον Βορρά, χρησιμοποιώντας μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικά πυραυλικά συστήματα.

Η Ρωσία μετέφερε στρατεύματα πιο κοντά στα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Ρωσικά πολεμικά πλοία κάνουν ελιγμούς στη Μαύρη Θάλασσα νότια της Ουκρανίας. Μεταξύ αυτών είναι αποβατικά πλοία, πυραυλικά καταδρομικά και υποβρύχια.

Η Ρωσία έχει αποθέματα αίματος και ιατρικού εξοπλισμού στα σύνορά της. Δεν χρειάζεσαι αίμα αν δεν σκοπεύεις να ξεκινήσεις πόλεμο.

Και τις τελευταίες ημέρες, είδαμε την εφαρμογή των περισσότερων από τις μεθόδους που περιέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Blinken την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών: μια απότομη αύξηση των στρατιωτικών προκλήσεων και των αναληθών γεγονότων κατά μήκος της γραμμής επαφής στο Donbas, και μια δραματοποιημένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Πούτιν που μεταδόθηκε τηλεοπτικά για τη διευκόλυνση του ρωσικού κοινού. Και τώρα μια πολιτική πρόκληση με τη μορφή αναγνώρισης του κυρίαρχου ουκρανικού εδάφους από τις λεγόμενες ανεξάρτητες δημοκρατίες κατά σαφή παραβίαση, πάλι, του διεθνούς δικαίου.

Ο πρόεδρος Πούτιν ζήτησε από το ρωσικό κοινοβούλιο άδεια να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη εκτός Ρωσίας. Και αυτό δημιούργησε το έδαφος για περαιτέρω προσχήματα και περαιτέρω προκλήσεις από τη Ρωσία ώστε να προσπαθήσει να δικαιολογήσει περαιτέρω τη στρατιωτική δράση.

Κανείς μας δεν πρέπει να έχει αυταπάτες. Κανείς μας δεν θα κάνει λάθος. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για επιθετικότητα.

Μια περαιτέρω ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παραμένει σημαντική απειλή τις επόμενες ημέρες. Και αν η Ρωσία το εφαρμόσει, τότε η Ρωσία και μόνο η Ρωσία θα είναι υπεύθυνη.

Σε απάντηση, η κυβέρνησή μου χρησιμοποιεί κάθε εργαλείο που έχει στη διάθεσή της για να προστατεύσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές από την αύξηση των τιμών των καυσίμων. Όπως είπα την περασμένη εβδομάδα, η υπεράσπιση της ελευθερίας θα έχει κάποιο κόστος για εμάς εδώ στις ΗΠΑ. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σε αυτό.

Αλλά στο μεταξύ, θα αναλάβω αποφασιστικά μέτρα για να διασφαλίσω ότι ο πόνος των κυρώσεων μας θα γίνει αισθητός στη ρωσική οικονομία, όχι στις ΗΠΑ.

Παρακολουθούμε στενά την παροχή ενέργειας για τυχόν διακοπές. Σε συντονισμό με τους μεγάλους καταναλωτές και παραγωγούς πετρελαίου, υλοποιούμε ένα συλλογικό επενδυτικό σχέδιο για τη διασφάλιση της σταθερότητας στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό.

Αυτό θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές της βενζίνης. Θέλω να απαλύνω τον πόνο που βιώνουν οι Αμερικανοί λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου. Αυτό είναι κρίσιμο για μένα.

Τις τελευταίες ημέρες, ήμουν σε συνεχή επαφή με ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Ζελένσκι της Ουκρανίας. Το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Διάσκεψη του Μονάχου στη Γερμανία, η Αντιπρόεδρος Χάρις συναντήθηκε προσωπικά με ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Ζελένσκι.

Σε κάθε στάδιο, δείξαμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας εργάζονται από κοινού, κάτι που ο ίδιος, ο κύριος Πούτιν, δεν υπολόγιζε. Είμαστε ενωμένοι στην υποστήριξή μας στην Ουκρανία. Είμαστε ενωμένοι στην αντίθεσή μας στη ρωσική επιθετικότητα. Και είμαστε ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ. Και είμαστε ενωμένοι στην κατανόηση του επείγοντος και της σοβαρότητας της απειλής που θέτει η Ρωσία για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα.

Χθες ο κόσμος άκουσε ξεκάθαρα στο σύνολό του τη στρεβλή εκδοχή της ιστορίας που ξαναέγραψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, που γυρίζει περισσότερο από έναν αιώνα πίσω, όταν αναφώνησε εύγλωττα, σημειώνοντας ότι, -ίσως δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, αλλά τίποτα στη μακροσκελή ομιλία του Πούτιν δεν έδειχνε οποιοδήποτε ενδιαφέρον για έναν πραγματικό διάλογο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια το 2022.

Επιτέθηκε ευθέως στο δικαίωμα ύπαρξης της Ουκρανίας. Απείλησε έμμεσα τα εδάφη που κατείχε στο παρελθόν η Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που είναι τώρα ευημερούσες δημοκρατίες και μέλη του ΝΑΤΟ. Απείλησε ρητά με πόλεμο εάν δεν ικανοποιηθούν οι ακραίες απαιτήσεις του.

Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος. Με αυτόν τον τρόπο, είμαστε ρεαλιστές για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

Ωστόσο, υπάρχει ακόμη χρόνος για να αποτραπεί το σενάριο της χειρότερης περίπτωσης που θα επιφέρει ανείπωτα δεινά σε εκατομμύρια ανθρώπους εάν η Ρωσία πραγματοποιήσει την απειλούμενη εισβολή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι και εταίροι μας παραμένουν ανοιχτοί στη διπλωματία εάν αυτή είναι σοβαρή. Εξάλλου, θα κρίνουμε τη Ρωσία από τις πράξεις της και όχι από τα λόγια της.

Και ό,τι κι αν κάνει η Ρωσία στη συνέχεια, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με ενότητα, σαφήνεια και πεποίθηση.

Μάλλον θα έχουμε περισσότερα να πούμε για αυτό σε περίπτωση εισβολής. Ελπίζω η διπλωματία να είναι ακόμα δυνατή.

Σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ.

Τζόζεφ Μπάιντεν Τζούνιορ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.