Αρθρογραφία (Blogger)

Ουκρανία, ένας χρόνος πολέμου. Ντοκουμέντα, γεγονότα και δυνητικές προβλέψεις

Γράφει ο Γιώργος Ρωμανός: Συγγραφέας Αναλυτής, Ιστορικός Ερευνητής

Μελέτη

Εισαγωγή

Κίνητρό μου σε αυτή τη μελέτη είναι η αμετακίνητη πίστη μου στην Ειρήνη. Στην Ουκρανία πρέπει να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν εκεχειρία. Μια φανερή ή μυστική Νέα Γιάλτα είναι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος.

Από την πρώτη ημέρα αυτού του πολέμου, και επί ένα χρόνο, έχοντας συναίσθηση του τι διακυβεύεται όταν συγκρούονται οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του πλανήτη, αναζήτησα την αλήθεια και μόνο και παρουσίασα μέσα από συνεχόμενα κείμενα και συνεντεύξεις μου περισσότερα από 80 ντοκουμέντα, έγγραφα και χάρτες πολλοί από τους οποίους είναι δικής μου κατασκευής βάσει της Google.com/maps.

Μία από τις πολλές συνεντεύξεις μου δόθηκε την πρώτη ημέρα του πολέμου, 24/2/2022, με τίτλο: «Τι δεν κατάλαβε η Δύση για τη Ρωσία…» και είχε στο You Tube 304.000 προβολές μέσα σε 11 μήνες. Αυτή η ανταπόκριση αποτέλεσε και αποτελεί πρόκριμα για συνέχιση της έρευνάς μου. 

 1. Τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία

  Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ουσιαστικά ένας «Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος». Ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϋ, Γενικός Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, δήλωσε ότι «στον πόλεμο της Ουκρανίας συμμετέχουν 54 χώρες». Από αυτές 30 χώρες ανήκουν στο ΝΑΤΟ εκ των οποίων οι 3 είναι πυρηνικές δυνάμεις: Αμερική, Γαλλία, Αγγλία. 

  Στις 20/1/2023, συνεδρίασε στη Γερμανία η «Ομάδα Ramstein», υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, με μοναδικό θέμα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση στο (www.ramstein.af.mil/News), την: «Οπλική και οικονομική στήριξη της Ουκρανίας και την με κάθε τρόπο ήττα της Ρωσίας». Συμμετείχαν τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ και 50 προσκεκλημένες χώρες, ήτοι 80 χώρες συνολικά. Στο έδαφος της Ουκρανίας πολεμούν στρατιωτικοί πολλών από αυτές τις χώρες, σαν μισθοφόροι. Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, δήλωσε: «Η δουλειά που έχουμε εκτελέσει μαζί σε χρόνο ρεκόρ έχει κάνει τεράστια διαφορά στο πεδίο της μάχης.» Η «Ομάδα Ramstein» ουσιαστικά διοικεί την Ουκρανία. Ως Γενικό Επιτελείο εκπονεί τα σχέδια μάχης του στρατού της και καλύπτει όλα τα θέματα εφοδιασμού, παροχής όπλων, στελεχών, τεχνικής και οικονομικής βοήθειας. 

  Από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, οι 80 αυτές χώρες συγκρούονται με 1 χώρα, την Ρωσία. Μετά τις «Κυρώσεις» κατά της Ρωσίας ο πλανήτης πληθυσμιακά τάχθηκε κατά το 1/3 με τις ΗΠΑ και τα υπόλοιπα 2/3 με την Ρωσία, είτε ευθέως είτε μέσω μιας διαφανούς ουδετερότητας. Οι κυρώσεις έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα: ισχυροποίησαν το ρούβλι έναντι του δολαρίου σε τέτοιο βαθμό ώστε να επεμβαίνει η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας και να κρατάει τεχνητά χαμηλά το ρούβλι στην συγκεκριμένη ισοτιμία. Οι εξαγωγές πετρελαίου και ενέργειας της Ρωσίας αυξήθηκαν κατά πολύ μέσα στο 2022 με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα έσοδά της με τα οποία αντιμετωπίζει τα τεράστια έξοδα του πολέμου. Αντίθετα οι οικονομίες της Δύσης και των ΗΠΑ χτυπήθηκαν από κρίση πληθωρισμού με την ακρίβεια να μαστίζει πρωτίστως όλη την ΕΕ. 

  2. Το βασικό αίτιο του πολέμου

  Κορυφαίο αίτιο ήταν το ότι διακυβεύεται η ισχύς και η μονιμότητα της οικονομικής, πρώτα, και μετά την κυρίαρχης πολιτικής τάξης (με αυτή τη σειρά…) που έχει εδραιωθεί και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, σε ΗΠΑ και Ευρώπη, μετά από δύο παγκόσμιους πολέμους. Το διακύβευμα αυτό το βεβαιώνει κατηγορηματικά και ο Λάρι Φινκ, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της Black Rock, του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, που ελέγχει περισσότερα από 10 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ο Φινκ στις 24/3/2022, με την «Επιστολή Προς Μετόχους, 2022», γνωστοποίησε μεταξύ άλλων ότι: «άλλαξε οικονομικά ο πλανήτης για πρώτη φορά μετά τον Β΄ΠΠ». Με δεδομένο ότι η «Επιστολή» εστάλη ένα μήνα μ ε τ ά  την έναρξη των ρωσικών επιχειρήσεων σημαίνει, ότι αυτή ήταν προϊόν ώριμων στοιχείων/σκέψεων/αναλύσεων.

  Τις τελευταίες δεκαετίες οι 800 αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις σε όλο τον πλανήτη ΔΕΝ μπόρεσαν να εμποδίσουν την ροή ενέργειας από την Ρωσία προς την Ευρώπη και από την Ρωσία προς την Ινδία και τον υπόλοιπο κόσμο. Ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου έχει δημιουργηθεί παγκοσμίως ένας τεράστιος στόλος από 700-800 τάνκερ τα οποία μεταφέρουν ρωσικής προέλευσης πετρέλαιο και αμόλυβδη βενζίνη (από την Ινδία στην Αγγλία κ.α.) το οποίο έχει προηγουμένως διυλιστεί είτε στα μεγαλύτερα διαλυστήρια του κόσμου – της Ινδίας- είτε αλλού. 

  Στην μέχρι τις 24/2/2022 παγιωμένη κατάσταση φτηνής ρωσική ενέργειας βάσισε η Ευρώπη την ευημερία της τα τελευταία 30 χρόνια. Αυτό κλονίστηκε ραγδαία και κλιμακώθηκε αρνητικά για τις χώρες τις ΕΕ μετά την έναρξη του πολέμου, όταν οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ εξήγγειλαν την ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Η κατάσταση οδηγήθηκε στην έκρηξη του πολέμου, όταν στις 20 Φεβρουαρίου 2022, στην «Σύνοδο του Μονάχου», δόθηκε το πράσινο φως προσωπικά στον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι να αποκτήσει η χώρα του πυρηνικά. 

  Η επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου στις ΗΠΑ, τον Νοέμβριο του 2022, σημαδεύτηκε από την αναγγελία του προέδρου Μπάιντεν, και όχι του ίδιου του κ. Σολτς, ότι «σταματά η οποιαδήποτε λειτουργία των αγωγών North Stream 1 και 2». Σε ερώτηση δημοσιογράφων ο κ. Μπάιντεν αποκάλυψε, ότι, θα φροντίσει να μη λειτουργήσουν ξανά οι αγωγοί. Τελικά τους αγωγούς τους ανατίναξαν οι ΗΠΑ και η Νορβηγία, όπως αποκάλυψε ο πολυβραβευμένος Αμερικανός δημοσιογράφος Seymour Hersh με μελέτη του που δημοσιεύθηκε στον διεθνή τύπο...

  Συνεχίζεται σε pdf

  Σχολιάστε

  Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

  Λογότυπο WordPress.com

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Twitter

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Facebook

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Σύνδεση με %s

  Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.