Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Οι Παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν το 2015

Γράφει ο Κάτς80

Οι δαπάνες για όπλα και άλλα στρατιωτικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 1% το 2015, σηματοδοτώντας την πρώτη χρονιά ανάπτυξης στο σύνολο των στρατιωτικών προμηθειών από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο από το 2011, σε έκθεση του Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Το Σύνολο των στρατιωτικών αγορών έφθασε το 1,676 δισεκατομμύρια $ το 2015, ή σχεδόν 1.7 τρισεκατομμύρια $, καταναλώνοντας περίπου το 2,3% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ). 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν μακράν ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του μιλιταρισμού σε όλο τον κόσμο, ξοδεύοντας σχεδόν 600 δις $, σύμφωνα με το (SIPRI). Αλλά ο πραγματικός αριθμός αυξάνεται σε 1 τρις $ λαμβάνοντας υπόψη τον «μαύρο προϋπολογισμό», «έκτακτης ανάγκης» τα χρήματα του Πενταγώνου για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, και άλλα απόρρητα έξοδα, σύμφωνα με το Κέντρο για τη Διεθνή Πολιτική.

Η κινεζική κυβέρνηση συνεχίζει να χρηματοδοτεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πολεμική μηχανή, ξοδεύοντας 215 δισεκατομμύρια $ το περασμένο έτος. Οι Στρατιωτικές δαπάνες από τα κράτη στην Ασία και την Ωκεανία γενικά αυξήθηκαν κατά 5,4% το 2015, μια αύξηση οδηγούμενη από την εντατικοποίηση των ΗΠΑ σε έναν «πόλεμο» στρατιωτικής κίνησης έναντι της Κίνας, η οποία έχει στρατιωτικοποιημένη ολόκληρη την Ανατολική Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού, ενισχύοντας τις αγορές όπλων από το συνασπισμό των ΗΠΑ και των περιφερειακών κρατών, συμπεριλαμβανομένων της Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, την Ινδονησία και την Ιαπωνία.

«Οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ της Κίνας και διάφορες χώρες της περιοχής συνέβαλαν στην σημαντική αύξηση των δαπανών» σημειώνει η έκθεση.

Η Κίνα συνεχίζει να επεκτείνει τις στρατιωτικές δυνατότητές της με τα εισαγόμενα και τα εγχώρια παραγόμενα όπλα», δήλωσε ανώτερος ερευνητής ο Siemon Wezeman του Διεθνές Ινστιτούτου Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης . «Γειτονικά κράτη, όπως η Ινδία, το Βιετνάμ και η Ιαπωνία, επίσης, ενισχύουν σημαντικά τις στρατιωτικές τους δυνάμεις».

Ένα μεγάλο μερίδιο της αύξησης των δαπανών προήλθε επίσης από την Ανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική, οι κυβερνήσεις ευθυγραμμισμένες με τη στρατηγική κίνηση (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ) εναντίον της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Λετονίας, της Εσθονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας.

Οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες της Μέσης Ανατολής αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 4% το 2015.

Η Ρωσία, της οποίας η στρατιωτική δύναμη δαιμονοποιείται στις ΗΠΑ και τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης ως η κύρια απειλή για την παγκόσμια ειρήνη, έφτασε μόνο τα 66,4 δισεκατομμύρια $ το 2015, και υστερεί πολύ συγκριτικά με την Ουάσιγκτον.

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους, ως απάντηση στο συνεχόμενο φόβο ενός πόλεμου και των γεωπολιτικών εντάσεων.

Σύμφωνα με το SIPRI, ένα σύνολο κυβερνήσεων έχουν αυξήσει τις στρατιωτικές τους δαπάνες για την αντιμετώπιση ενεργών η επικείμενων περιφερειακών συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένης της Αλγερίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Ρωσίας, της Σαουδικής Αραβίας, και του Βιετνάμ.

Ανάλυση του ΟΗΕ διαπιστώνει ότι μόνο 265 δισεκατομμύρια $ ετησίως θα τερμάτιζε τις συνθήκες της ακραίας φτώχειας και της πείνας σε όλο τον κόσμο, ένα ποσό που ανέρχεται σε λιγότερο από το 13% των ετήσιων δαπανών σε πολέμους σε όλο τον κόσμο το 2015.

Επιπλέων 240 δισεκατομμύρια $, ή 12% των ετήσιων στρατιωτικών παγκόσμιων δαπανών, θα ήταν αρκετό για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η δίκαιη κατανομή του τεράστιου πλούτου που παράγεται από την παγκόσμια οικονομία είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί, μέσα στο πλαίσιο του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού, στο οποίο οι διάφορες αστικές κυβερνήσεις έχουν κλειδώσει.

Όλα τα κράτη σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να χρηματοδοτήσουν τη μιλιταριστική ατζέντα τους, μέσω των ολοένα και υψηλότερων κοινωνικών περικοπών, την εκμετάλλευση και την αστυνομική καταστολή.

Χρήστος Κατσέας

Πηγή/πληροφορίες/sipri.org

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.