Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Ο Εκβιασμός  του Ερντογάν

Γράφει ο Κάτς80

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε πρόσφατα ότι υπάρχουν προβλήματα με την εκταμίευση των 3.000.000.000 ευρώ που υποσχέθηκε η ΕΕ στο πλαίσιο της συμφωνίας της μετανάστευσης των προσφύγων. Στις 18 Μαρτίου, οι ηγέτες της ΕΕ και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Νταβούτογλου κατέληξαν σε συμφωνία για την επιστροφή των παράνομων μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας, και σε αντάλλαγμα για:

  1. ταξίδια χωρίς βίζα για τους Τούρκους πολίτες.
  2. Επιπλέον 3 δισεκατομμύρια ευρώ.  
  3. Η ΕΕ θα δέχεται Σύριους πρόσφυγες από την Τουρκία.

Πολλοί ευρωπαίοι αναλυτές και πολιτικοί είχαν εξοργιστεί από αυτή τη συμφωνία. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ συμφώνησε να ανοίξει τα σύνορά της σε όλους τους Τούρκους με τουρκικό διαβατήριο, σε αντάλλαγμα η Τουρκία θα ιδρύσει de facto στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες στο έδαφός της.

Η πολιτική ηγεσία της ΕΕ με τη σειρά της δεν βιάζεται να εφαρμόσει την αμφιλεγόμενη συμφωνία, και προκαλεί δυσαρέσκεια στο καθεστώτος Ερντογάν. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την μη προβλεπόμενη εκταμίευση των χρημάτων.

«Υπάρχουν προβλήματα με την ΕΕ την καταβολή των τριών δισεκατομμυρίων στην Τουρκία προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία. Αν τα κεφάλαια δεν εκταμιεύονται για τα συγκεκριμένα έργα, τι θα συμβεί με αυτούς τους πρόσφυγες μέσα στα επόμενα δύο χρόνια; Η ΕΕ θα έπρεπε να είναι πιο ρεαλιστική. Υπάρχουν επιπλοκές σε αυτή την πτυχή της συμφωνίας, σε αντίθεση με άλλα μέρη», δήλωσε ο Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα.

Με άλλα λόγια, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας απαιτεί την άμεση και άνευ όρων μεταφορά των 3 δισεκατομμυρίων. Λίγοι πιστεύουν ότι πολλά από αυτά τα χρήματα θα δαπανηθούν για τους πρόσφυγες. Η Άγκυρα χρειάζεται απεγνωσμένα χρήματα για να συνεχίσει τις πολεμικές ενέργειές τους, εναντίον των Κούρδων στην ανατολική Τουρκία.

Δεν υπάρχουν λόγοι για αισιοδοξία. Τα Τουρκικά έσοδα του προϋπολογισμού από τον τουρισμό μειώθηκαν απότομα αυτό το έτος, επίσης οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και των επιχειρήσεων κατασκευής είναι υπό απειλή. Μόνο δύο κλάδοι της οικονομίας συνεχίζουν να φέρνουν στο καθεστώς Ερντογάν υψηλά έσοδα, το λαθρεμπόριο πετρελαίου και το «εμπόριο» των προσφύγων.

Χρήστος Κατσέας

Advertisements

1 reply »

  1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Ο Εκβιασμός του Ερντογάν « ΑΒΕΡΩΦ

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.