Γεωστρατηγική

Βόρεια Κορέα – σφαιρική εικόνα πυρηνικών

Σεπτέμβριος – 2017

Η Λαϊκή Δημοκρατία της  Βόρειας Κορέας έχει ενεργά πυρηνικά όπλα, προγράμματα και δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυρηνικών μηχανισμών, το 2006, 2009, 2013, δύο φορές το 2016 και το 2017. Η ΛΔΚ είναι επίσης σε θέση να εκτέλεση διαδικασία εμπλουτισμού ουράνιου και παραγωγή οπλικού πλουτωνίου. Η Βόρεια Κορέα διαθέτει βαλλιστικούς πυραύλους βραχείας και μεσαίας εμβέλειας και έχει δοκιμάσει επιτυχώς έναν πρόγραμμα ενδοκερατικό βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) το 2017.Πιστεύεται επίσης ότι η Βόρεια Κορέα διαθέτει προγράμματα βιολογικών και χημικών όπλων.

Η Πιονγκγιάνγκ αποχώρησε μονομερώς από τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT) τον Ιανουάριο του 2003 και δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών (CTBT) ή μέλος του καθεστώτος ελέγχου τεχνολογίας πυραύλων (MTCR).

Η ΛΔΚ δεν είναι συμβαλλόμενο μέλος στη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα (CWC) και πιστεύεται ότι διαθέτει ένα μεγάλο οπλοστάσιο χημικών όπλων. Η Βόρεια Κορέα είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση για τα Βιολογικά όπλα (BTWC) και στο Πρωτόκολλο της Γενεύης, αλλά είναι επίσης ύποπτη για τη διατήρηση ενός επιθετικού προγράμματος όπλων κατά παράβαση της BTWC.

Πηγή: nti.org

Αναδημοσίευση – απόδοση: Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.