Γεωπολιτική

Η Νέα Κινητικότητα στο Ζήτηµα της Ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ

Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) Σειρά Στρατηγικών Αναλύσεων – Ιανουάριος 2017

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Μετά από πολλά χρόνια ακινησίας, το ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, τόσο στις δύο ενδιαφερόμενες χώρες όσο και σε σημαντικές Δυτικές πρωτεύουσες.

Η βαθιά πολιτική κρίση στη γειτονική χώρα οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης Γκρουέβσκι και στην ανάδειξη μιας νέας ηγεσίας, υπό τον Ζόραν Ζάεβ, η οποία δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα και στην ταχεία προώθηση της ένταξης στο ΝΑΤΟ και της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ελληνική πλευρά ανταποκρίθηκε θετικά στις πρωτοβουλίες από τα Σκόπια και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έθεσε ένα ιδιαίτερα αισιόδοξο χρονοδιάγραμμα που προβλέπει γοργά βήματα προς την επίλυση της διαφοράς κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018. Συγχρόνως, όμως, η νέα διαδικασία επίλυσης και τα πιθανά αποτελέσματά της έχουν ήδη αναχθεί σε ζητήματα αντιπαράθεσης μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και, κυρίως, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Όλοι, πάντως, οι αναλυτές συμφωνούν ότι το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα μας απασχολήσει έντονα το επόμενο διάστημα, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι ήρθε η ώρα για την οριστική διευθέτηση της χρονίζουσας διαφοράς. Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), μέσω του Προγράμματος Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, παρακολουθεί και αναλύει, εδώ και χρόνια, συστηματικά τόσο το ζήτημα της ονομασίας στις διάφορες διαστάσεις του, όσο και τις εξελίξεις στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ. Θα συνεχίσει να παρεμβαίνει στο δημόσιο διάλογο κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο, συνεισφέροντας τα πορίσματα της επιστημονικής του έρευνας. Στο πλαίσιο της προώθησης του διαλόγου για τις εξελίξεις γύρω από τη διαφορά με την ΠΓΔΜ, το ΕΛΙΑΜΕΠ απευθύνθηκε σε καταξιωμένους αναλυτές ζητώντας σύντομες τοποθετήσεις για τις τρέχουσες εξελίξεις.

Τα ερωτήματα που τέθηκαν στους αναλυτές ήταν τα εξής: (1) Που οφείλεται η σημερινή κινητικότητα στις σχέσεις Ελλάδας-ΠΓΔΜ, (2) Ποια σημεία θα είναι σημαντικά σε μια πιθανή συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, και (3) Αν υπάρχει περιθώριο για αισιοδοξία για μια οριστική συμφωνία επίλυσης της διαφοράς.

Πηγή: eliamep.gr

Συνέχεια της εργασίας σε pdf:  eliamep.gr 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.