Αρθρογραφία (Blogger)

Η Μετάδοση της πληροφορίας

Γράφει ο Γρηγόρης Τσουκάλας: Ιδρυτής – Συντονιστής στο team-enterstar.blogspot.com Ερευνητής, Αρθρογράφος – Αναλυτής σε Γεωπολιτικούς ιστοχώρους: militaire.gr, slpress.gr, κ.α.

Η Μετάδοση της πληροφορίας ανέκαθεν απαιτούσε τη συμβολή του ανθρώπινου και του μηχανικού παράγοντα. Αυτή η σύμμειξη έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μέσων που αποκαλούνται: συνθετικά.

Ωστόσο, κάτι έχει αλλάξει από την εποχή του Max Headroom(1) έως σήμερα. Νέες μηχανικές και τεχνολογικές συσκευές εισέβαλαν και συνέβαλαν στη μετάδοση πληροφοριών, όπως ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, ωστόσο, όταν η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί ανεξέλεγκτα και χωρίς περιορισμούς, παρουσιάζονται έντονα φαινόμενα παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων.

Μια άλλη μέθοδος που ακολουθείται είναι ο αποκλεισμός αναξιόπιστων άρθρων (βλ… «χωρίς αναγραφόμενη πηγή…») με βάση το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν. Είναι αποδεδειγμένο πως, στην πλειονότητά τους, τα δόλια κείμενα που παραποιούν την αλήθεια εμπεριέχουν εμπρηστικές και πομπώδεις (εκ)φράσεις, εν μέρει επειδή ο σκοπός τους είναι να αναζητούν δημοσιότητα και κλικ. Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος σε κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο, εάν αναλογιστεί κανείς ότι η παραπληροφόρηση δεν λειτουργεί μόνο προς μία κατεύθυνση. Όσο τα τεχνολογικά μέσα προοδεύουν και τα όρια μεταξύ πραγματικού και «φανταστικού» θολώνουν, καλλιεργείται η δυσπιστία και η στρέβλωση των κοινωνικών αξιών.

Τα χαρακτηριστικά του προσώπου ενός ανθρώπου αντικαθίστανται με ενός άλλου, με τη βοήθεια πανίσχυρων εργαλείων όπως: το machine learning και η τεχνητή νοημοσύνη. Τι μπορεί ωστόσο να πετύχει κανείς με λίγα λόγια; Για παράδειγμα, να «βάλει» στην κυριολεξία λόγια στο στόμα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής! Το μόνο που χρειάζεται, είναι να είμαστε όλοι λίγο πιο καχύποπτοι για το τι περνά μπροστά από τα μάτια μας και, κυρίως, να ελέγχουμε πιο εντατικά και προσεκτικά τις πηγές της ενημέρωσής μας. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα εργαλείο. Η ίδια τεχνητή νοημοσύνη που συμβάλλει στη δημιουργία και διάδοση ψευδών ειδήσεων, είναι η ίδια που συνεισφέρει στην επιστημονική έρευνα και η ίδια που απλουστεύει καθημερινά τη ζωή μας.

«Η οργάνωση της δημοκρατίας είναι τέτοια, ώστε τα μυαλά των πολιτών να μπαίνουν σε καλούπια. Η καλή διακυβέρνηση μπορεί να πουληθεί προς μια κοινωνία, ακριβώς, όπως και κάθε άλλο αγαθό».

1. Τηλεοπτική  σειρά: Το Max Headroom είναι μια αμερικανική σατιρική επιστημονικής φαντασίας τηλεοπτική σειρά από την Chrysalis Visual Programming and Lakeside Productions για την Lorimar-Telepictures που προβλήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στο ABC από τις 31 Μαρτίου 1987 έως τις 5 Μαΐου 1988. Η σειρά διαδραματίζεται σε μια φουτουριστική δυστοπία που κυβερνάται από μια ολιγαρχία τηλεοπτικών δικτύων και διαθέτει τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα των μέσων ενημέρωσης Max Headroom. Πληροφορίες: en.wikipedia.org

    Σχολιάστε

    Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.