Άμυνα & Ασφάλεια

Σε μαζική παραγωγή το ρωσικό άρμα μάχης T-14 Armata – Κυνηγό αρμάτων αναπτύσσει η Ρωσία (Video)

Γιώργος Τσιμπούκης / Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.

Με έκπληξη η διεθνής κοινότητα ενημερώθηκε από τον Sergei Chemezov Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Rostec ότι το ρωσικό άρμα μάχης T-14 Armata βρίσκεται πλέον σε μαζική παραγωγή.

Τον νέο άρμα μάχης παρουσιάστηκε επίσημα για πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο στην μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της Μόσχας.

Οι δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές τότε εκτιμούσαν ότι τα T-14 Armata που παρουσιάστηκαν επρόκειτο για τα οχήματα προπαραγωγής και ότι η μαζική παραγωγή του συγκεκριμένου άρματος θα αργούσε να ξεκινήσει.

Έντεκα μήνες όμως μετά την μεγάλη παρέλαση στη Μόσχα ο Sergei Chemezov ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά εργοστάσια έχουν ήδη ξεκινήσει την παραγωγή του T-14 Armata, ενώ όπως επεσήμανε εκτός από το T-14, το τεθωρακισμένο όχημα μάχης Τ-15 και το θωρακισμένο όχημα περισυλλογής Τ-16, η ρωσική αμυντική βιομηχανία ολοκληρώνει την ανάπτυξη ενός νέου οχήματος εξοπλισμένο με μια νέα έκδοση του πυροβόλου των 152 χιλιοστών που εξοπλίζει το αυτοκινούμενο πυροβόλο 2S35 Koalitsiya-SV.

Το νέο θωρακισμένο όχημα με το πλέον ισχυρό πυροβόλο που θα έχει τοποθετηθεί σε άρμα μάχης θα έχει αποστολή την καταστροφή των αντίπαλων αρμάτων επιβεβαιώνοντας την νέα τάση του ρωσικού Στρατού για την ενίσχυση των συμβατικών του δυνάμεων με προσανατολισμό την αντιμετώπιση οργανωμένων τεθωρακισμένων βαρέων σχηματισμών όπως αυτούς που διαθέτει το ΝΑΤΟ.

Μέχρι σήμερα ο ρωσικός Στρατός έδινε σημασία στον εξοπλισμό του για την αντιμετώπιση ασύμμετρων και τρομοκρατικών απειλών.

Τα νέα όμως άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και αυτοκινούμενα πυροβόλα, αποδεικνύουν ότι η Μόσχα επιδιώκει πάση θυσία τον επανεξοπλισμό των τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητων σχηματισμών της, ώστε αυτοί να καταστούν ικανοί να αντιμετωπίσουν ανάλογους σχηματισμούς βαριά εξοπλισμένους, αναβιώνοντας συνθήκες που θυμίζουν την αντιπαράθεση Δύσης και Ανατολής στην Κεντρική Ευρώπη πριν από 30 χρόνια.

Η ανάπτυξη κυνηγού αρμάτων μάχης με πυροβόλα των 152 χιλιοστών αποτελεί την πλέον τρανή απόδειξη ότι η Μόσχα προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο ακόμη και για μια κλασική στρατιωτική συμβατική σύγκρουση με υπέρτερες τεχνολογικές δυνάμεις που διαθέτουν καλά προστατευμένα άρματα μάχης.

Τα αναπτυξιακά προγράμματα των παραπάνω οχημάτων και η παραγωγή αυτών δεν πρόκειται να επηρεαστούν από τις περικοπές που πρόκειται να υποστεί ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ρωσίας μετά την διεθνή πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Όπως επεσήμανε ο Sergei Chemezov τα προγράμματα αυτά ξεκίνησαν πριν από πολλά χρόνια είχαν λάβει σοβαρή χρηματοδότηση και θα ήταν λάθος να διακοπούν αυτή την στιγμή λόγω των δυσμενών τρεχουσών συνθηκών.

Αντιθέτως προγράμματα που τώρα θα ξεκινούσαν πρόκειται να τεθούν σε αναβολή και να εξεταστεί η χρηματοδότηση τους αργότερα όταν η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι καλύτερη.

Πηγή/viadiplomacy.gr

Κατηγορίες:Άμυνα & Ασφάλεια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.