Άμυνα & Ασφάλεια

Η πυρηνική «τριάδα» των ΗΠΑ, αντέχει οικονομικά να εκσυγχρονιστή?  

Γράφει ο Κάτς80

Ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ ανέρχεται σε περίπου δέκα φορές το ποσό του πλησιέστερου ανταγωνιστή της σε πραγματικούς όρους. Με περισσότερες από 700 στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο, και της άμεσες και έμμεσες ένοπλες παρεμβάσεις σε μια σειρά από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών καταναλώνουν τεράστια ποσά χρημάτων. Όταν κάποιος προσθέσει στις σημαντικές ποσότητες και τα απόβλητα που συνδέονται με το στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα, η μεγάλη κλίμακα του Υπουργείου Άμυνας του προϋπολογισμού για το 2016 ανέρχεται στο ποσό των 521 700 000 000 $.

«Γερασμένα πυρηνικά?»

Στρατηγικά βομβαρδιστικά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό από τα δυνατά Β-52 Stratofortress ως το κύριο συστατικό της στρατηγικής δύναμης βομβαρδιστικών της, ικανά να μεταφέρουν βόμβες και πυραύλους cruise σε περίπτωση πυρηνικής αντιπαράθεσης. Το Β-52 έχει χρησιμοποιηθεί ως πυρηνική δύναμη αποτροπής και ως ένα συμβατικό βομβαρδιστικό, δεδομένου ότι εισήλθε για πρώτη φορά στην υπηρεσία το 1955. Είναι το μακροβιότερο στρατηγικό βομβαρδιστικό στον κόσμο σήμερα, με το ρωσικό Tu-95 (Αρκούδα) να ακολουθεί στενά από πίσω μόνο ένα έτος. Το Β-52 έχει περάσει από μια σειρά προγραμμάτων παράτασης της ζωής του κατά τη διάρκεια των 61 χρόνων υπηρεσίας. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ένα αεροσκάφος που σχεδιάστηκε στη δεκαετία του 1950. Χωρίς βιώσιμη αντικατάσταση, αναμένεται να εξυπηρετήσει καλά ως το 2040.

επιλογές B-52 Stratofortess με τα διαθέσιμα ωφέλιμο φορτίο.  Ακόμα εντυπωσιακά μετά από 61 χρόνια της υπηρεσίας σε εγρήγορση

B-52 Stratofortress με το διαθέσιμο ωφέλιμο φορτίο. Ακόμα εντυπωσιακό μετά από 61 χρόνια υπηρεσίας.

Boeing / Rockwell Β-1 Lancer υπερηχητικό βομβαρδιστικό αεροπλάνο, έχει σχεδιαστεί για να διεισδύσει στη σοβιετική αεράμυνα σε υψηλές ταχύτητες και να παραδίδει δύο πυρηνικές βόμβες και πυραύλους cruise. Συνολικά 66 από αυτά τα αεροσκάφη βρίσκονται σήμερα σε υπηρεσία, ο ρόλος του έχει μετατραπεί σε ένα συμβατικό βομβαρδιστικό, μετά τη διαλύσει της Σοβιετικής Ένωσης στις αρχές του 1990. Το Β-1Β σχεδιάστηκε στη δεκαετία του 1970 και σε μεγάλο βαθμό κατασκευάστηκε στις αρχές του 1980. Έχει αναβαθμιστεί και εκσυγχρονιστεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια των δεκαετιών και σήμερα βρίσκετε στο 1 δισεκατομμύριο $ συν-αναβάθμιση.

Β1-Β "Η Bone" με ταχύτητα πλεύσης με μεταβλητή σάρωσε τα φτερά επεκταθεί

Β1-Β «Η Bone».

Northrop Grumman-Β-2 Spirit stealth. Αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980, το Β-2 ήταν αρκετά αμφιλεγόμενο, λόγω του υψηλού κόστους του προγράμματος.

Αν και αρκετά ικανό, όταν είχε αρχικά χρησιμοποιηθεί, οι ικανότητες τον stealth έχουν παραβιαστεί με την πάροδο του χρόνου, με την έλευση του πολύ πιο ικανού ραντάρ αεράμυνας από τις ρωσικές και κινεζικές ένοπλες δυνάμεις. Το Β-2 θα έχει αμελητέα επίδραση σε οποιοδήποτε συμβατικό ρόλο είτε και κατά αυτών των πιθανών αντιπάλων, λόγω του περιορισμένου ωφέλιμου φορτίου του 40.000 λίβρες, σε σύγκριση με τις 70000 λίβρες, ωφέλιμου φορτίου του Β-52, και έτσι πιθανότατα θα είναι αποτελεσματικό μόνο σε ένα πυρηνικό ρόλο σήμερα.

B2 βομβαρδιστικό stealth Πνεύμα φαίνεται από τα νεκρά μπροστά

B2 βομβαρδιστικό stealth.

Πυρηνικά υποβρύχια (πυρηνικά βαλλιστικά υποβρύχια)

Υπάρχουν 14 κατηγορίας Οχάιο πυρηνικά βαλλιστικά υποβρύχια στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, έχουν σχεδιαστεί εδώ και 30 χρόνια (διάρκεια ζωής). Η διάρκεια ζωής πλησιάζει στο τέλος το 2029. Τα τελευταία τέσσερα Οχάιο (κατηγορία) υποβρύχια μετατράπηκαν σε υποβρύχια πυραύλων (SSGNs) και μεταφέρουν περίπου 154 Tomahawk cruise πυραύλους και μια σειρά από anti-ship βλήματα.

Οχάιο Class SSBN στη διαδικασία του ανοίγματος των Trident II κόλπους εκτόξευση πυραύλου

Οχάιο Class SSBN στη διαδικασία του ανοίγματος των Trident II, σε εκτόξευση πυραύλου.

ICBMs, βόμβες και βλήματα Cruise.

Οι μόνες ICBMs χερσαίες είναι σε σιλό εντός των Ηνωμένων Πολιτειών με 450 μονάδες LGM-30G Minuteman IIIs. Η τάξη Minuteman της ICBMs σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε μεταξύ 1962 και 1970. Η Minuteman III έχει απόδοση 170 κιλοτόνων, η οποία δεν είναι υψηλή για τα δεδομένα ICBM. Τα Minuteman ΙΙΙ θα παραμείνουν στην υπηρεσία μέχρι το 2030.

δοκιμαστική εκτόξευση Minuteman III

Δοκιμαστική εκτόξευση Minuteman III

Η βόμβα Β61 σχεδιάστηκε αρχικά το 1961, και έχει περάσει από μια αναβάθμιση μόλις το 2012. Η Β61-Mod12 δοκιμάστηκε το 2015, και θα αυξήσει τη διάρκεια ζωής σε 20 χρόνια ακόμα.

Β61-Mod12 πυρηνικής βόμβας

Β61-Mod12 πυρηνική βόμβα.

Αν εθνική άμυνα είναι πραγματικά ο στόχος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, όπως θα έπρεπε να είναι, τότε θα πρέπει να καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωση της πυρηνικής άμυνας και ικανότητας των ΗΠΑ. Αυτό θα απαιτήσει την εγκατάλειψη της τρέχουσας σπάταλης με τη διεθνή αμυντική στάση που έχουν οι Αμερικανοί στρατιώτες, ναύτες και αεροπόροι, που σταθμεύουν σε όλο τον κόσμο, και ασχολούνται με μια «σκηνοθετημένη παράσταση» το ότι μπορεί να κερδηθεί ο πόλεμος κατά της «διεθνούς τρομοκρατίας».

Χρήστος Κατσέας

Πηγή/πληροφορίες/southfront.org

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.