Γράφει ο Κάτς80
Την Τρίτη 22 Μαρτίου, έφτασε στη Μόσχα ο Πρόεδρος της Φινλανδίας Σαουλί Niinistö, συχνά φιλοξενούμενος στο ρωσικό έδαφος. Από την εκλογή του το 2012, είναι η έβδομη φορά που επισκέπτεται τη Ρωσία.
Η πολιτική των κυρώσεων προς Μόσχα τον ώθησε σε μια ιδιαίτερη επικοινωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Όπως σημειώνεται στο δυτικό Τύπο, ο Niinistö είναι σε θέση να ισορροπήσει στις σχέσεις της με τους γείτονές της με προσοχή και ηρεμία. Έτσι, αυτή τη φορά, αποτιμώντας φόρο τιμής στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και στην επιθυμία να τιμωρήσει τη Μόσχα με περιοριστικά μέτρα, ο ίδιος πρότεινε, χωρίς να περιμένει να γίνει, την άρση των κυρώσεων, και να καταλήξει σε ένα νέο τρόπο συνεργασίας στην καταστρατήγηση των μέτρων. Τέλος, παραπονέθηκε για την έλλειψη Ρώσων τουριστών, και κάλεσε τον Πούτιν στο Ελσίνκι.
Στη Ρωσία υπάρχουν περίπου 600 φινλανδικές εταιρείες, κυρίως στις Επαρχίες τις Βόρειας Δυτικής και Κεντρικής Ομοσπονδίας. Στη φινλανδική αγορά τώρα περίπου δύο χιλιάδες επιχειρήσεις με τη συμμετοχή της Ρωσίας. Οι περισσότεροι από αυτούς απασχολούνται στον τομέα του τουρισμού, καθώς και του εμπορίου και των υπηρεσιών διαμεσολάβησης και συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Το μεγαλύτερο διμερές έργο, παραδοσιακά στην Ευρώπη, αναφέρεται στην κατασκευή των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Η Έναρξη των εργασιών για το πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος έχει προγραμματιστεί για το 2017. Τα έσοδα από το ρωσικό σχέδιο αναμένεται να ανέλθουν σε 17,5 δις €.
Αλλά δεν είναι μόνο η οικονομία που συνδέει τη Μόσχα και το Ελσίνκι. Στην εξωτερική πολιτική επίσης, η οποία ειδικεύεται στη διεθνή πολιτική σκηνή, δύο εβδομάδες πριν από τη συνάντηση του Πούτιν και του Niinistö δημοσιεύτηκε ένα εκτενές άρθρο για τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Ας θυμηθούμε και την προσχώρηση της Φινλανδίας (Μεγάλο Δουκάτο της Φινλανδίας) στη Ρωσική Αυτοκρατορία, ως αποτέλεσμα της Ρωσικό-Σουηδικού πόλεμο το 1809, και η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Φινλανδίας το 1917.
Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, η Φινλανδία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλαξε το εθνικό της νόμισμα για το «πανευρωπαϊκό όραμα». Ωστόσο, αρνήθηκε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Κατά τους επόμενους μήνες, η φινλανδική κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει σχετικά με τη θέση για την επέκταση των Ρωσικών κυρώσεων. Οι απόψεις των κρατών μελών της ΕΕ για το θέμα αυτό ποικίλλουν. Η σύνοδος κορυφής του καλοκαιριού τις ΕΕ θα μπορούσε και πάλι να αποδείξει την ικανότητα να διατηρηθεί μια ισορροπία με το Ελσίνκι.
Χρήστος Κατσέας
Κατηγορίες:Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας